Foto: Victorinox
Retseptid
30. september 2008, 21:00

Kaalukausil kõrvits

Kõrvits ei anna palju kaloreid, kuid sisaldab ohtralt organismile ülivajalikke aineid. Tänu oma mitmekülgsele keemilisele kooslusele kutsutakse kõrvitsat ka "miniapteegiks".

Kõrvits on ka tuntud dieettoit. Kõrvitsa seemned on aga oma suure kalorsuse, hea toitainelise koosluse ja pähklimaitselisuse tõttu suurepärane toidulisand küpsetistes ja putrudes. Eriti tervislikud on hommikupudrud nagu tatra-, riisi-, manna-, maisi- või hirsipuder riivitud kõrvitsaga, mis lisatakse pudrule valmimisse lõpus.

Kõrvits sobib köögiviljahautistesse, suppidesse, aga ka iseseisvana praetult kas taignas või jahus veeretatult. Kõrvitsast võib teha omletti, pudinguid, vormiroogasid, pannkooke ja küpsetisi.

Lihtne kõrvitsa-

püreesupp

Kõrvitsakotletid

Toorjuustuglasuuriga kõrvitsakook

Kõrvitsapirukas

Kõrvitsasupp

Kõr-

vitsa-suitsupeekoni risotto

Kõrvitsapannkoogid

Marineeritud kõrvitsasalat

Kõrvitsa-lihapada

Praetud kõrvits

Kartuli-kõrvitsapuder

Soe sibula-kõrvitsasalat

Vürtsikas kõrvitsasupp küüslauguga

-----

Artiklis kasutatud ühe allikana ka A. Luigela artiklit Terviselehes.