Foto: istockphoto.com
Retseptid
21. september 2008, 21:00

Ka köögiviljast tehakse mahla

Kadarbiku on ainuke naturaalseid köögiviljamahlu tootev firma Eestis. Kadarbiku kasvatab looduslikk…

Kadarbiku on ainuke naturaalseid köögiviljamahlu tootev firma Eestis. Kadarbiku kasvatab looduslikke, 100% naturaalseid köögiviljamahlu peamiselt oma põldudel kasvatatud saagist. Mahlade tootmisel kasutatakse külmpressimise meetodit ning madalal temperatuuril pastöriseerimist. See tagab kõigi vitamiinide ning kasulike toitainete säilimise mahlas. Mahlade valmistamisel ei kasutata mitte mingisuguseid lisa-  ega säilitusaineid - kõik, mis mahlas sees, tuleb puhtalt loodusest. Köögiviljamahlad pressitakse pestud ja kooritud köögiviljadest, kasutades spetsiaalselt selleks välja töötatud tehnoloogiat, mis tagab võimalikult paljude kasulike koostisainete jõudmise mahla ning jääkainete jäämise pressjääki. Seejärel mahlad pastöriseeritakse, jahutatakse ning villitakse. Miks köögiviljamahlad on kasulikud? Tahke toidu seedimiseks kulub palju aega ja energiat, mahlu aga omastab organism  tunduvalt kiiremini. Pealegi on juurviljades palju kiudaineid, mida seedemahlad ei lõhusta. Mahla pressimisel lähevad mahla kõik vajalikud ained, võimalikud keemilised mürkained aga jäävad kiududesse ehk pressimisjääki. Toitumisteadlased on väitnud, et meie igapäevasel toidulaual peaks kehakaalu 50 kg kohta olema 1 kg jagu värskeid köögivilju. Porgandit-kapsast-kaalikat toorelt närides on seda küllalt tüütu saavutada, neist valmistatud mahlu juues on saab vajaliku koguse aga hoopis lihtsamalt kätte. Köögiviljamahlasid võib kasutada ka toiduvalmistamisel, näiteks võib supi keetmisel vee asemel kasutada porgandimahla, seda võib lisada kastmetele, keeta selles riisi ning valmistada tarretisi. Pannkoogid ja pärmitaignast küpsetised saavad isuäratavalt kuldkollased, kui piima kogusest pool asendada porgandimahlaga. Peedimahl on ideaalne punane toiduvärv ning lisand paljudele suppidele ja magustoitudele. KADARBIKU KÖÖGIVILJAMAHLAD: Porgandimahl, pakend 0,33 l ja 0,5 l Peedimahl , pakend 0,33 l Kapsamahl, pakend 0,33 l PORGANDIMAHL Porgandimahl on Eestimaa oludes kõige rikkalikum looduslik A-vitamiini allikas. Selles leidub rohkesti ka B-, C-, D-, K- jt vitamiine. Mineraalidest leidub porgandis kaaliumi, kaltsiumi, naatriumi, fosforit, rauda, räni, väävlit joodi, vaske ja koobaltit. Porgandimahl parandab söögiisu ja seedimist, on kasulik hammastele, kaitseb kesknärvisüsteemi, suurendab organismi vastupanuvõimet nakkustele. Porgandimahla toimel suudab organism paremini võidelda silma-, kurgu-, põskkoopa-, bronhi- ja kopsuhaigustega. Maks puhastub ja sapijuhasid ummistavad ained lahustuvad. A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, küünte ja juuste korrashoius ja arengus, samuti tugevdab A-vitamiin nägemist. Porgandimahl vabastab organismi toksiinidest ja jääkainetest, aidates ka kaalu langetada. Pidev porgandimahla tarbimine mõjub soodsalt närvisüsteemile ning aitab võidelda stressiga.  PEEDIMAHL Peedimahl aktiviseerib punaste vereliblede teket ja parandab vere koostist, virgutab mao, soolestiku ja maksa tegevust. Peedimahl on kasulik ka menstruatsioonihäirete puhul ning klimakteeriumi ajal annab sageli palju püsivama efekti kui ravimid ja sünteetilised hormoonid. Peedimahl on hea ka veenilaiendite, tromboflebiidi, vere paksenemise, hüpertoonia ja mitmesuguste südametegevuse häirete korral. Muidugi ei pretendeeri meie naturaalne peedimahl mingiks ravimiks ega ravitoimega toidulisandiks, tegemist on lihtsalt mahlaga. Kui aga keegi tunneb, et meie mahla juues tervis paraneb, oleme rõõmsad koos teiega.   KAPSAMAHL Kapsamahlal on organismi puhastav ja kaalu vähendav toime. Kapsas on palju väävlit, kloori ja joodi. Väävel ja kloor soodustavad mao ja soolte limaskesta puhastumist, kui tarvitada kapsamahla toorelt ja magedalt. Selles leiduv nn anti-ulcus factor (haavandivastane faktor) - U-vitamiin, soodustab ka side- ja lihaskoe haavandite paranemist. Kapsamahl aitab tõhusalt ravida kasvajaid ja kõhukinnisust. Kapsas vähendab väidetavalt ka vastuvõtlikkust vähihaigustele. Kapsamahla soovitatakse juua 200-300 g 3-4 korda päevas. Kuna siiski ei ole tegemist ravimiga, vaid naturaalse mahlaga, soovitame tarvitada kapsamahla oma enesetunde, eelkõige aga „kõhutunde" kohaselt!  KADARBIKU MAHLASEGUD: Porgandi-peedimahl, pakend 0,33 l Porgandi-õunamahl, pakend 0,33 l ja 0,5 l Maasika-õunamahl, pakend 0,5 l Porgand-tsitrusemahl, pakend 0,33 l  PORGANDI-PEEDIMAHL Porgandimahl on rikkalik vitamiiniallikas. Parandab söögiisu, seedimist ja hammaste struktuuri, kaitseb närvisüsteemi, suurendab vastupanuvõimet nakkustele ning aitab organismil võidelda mitmete haigustega. Lisame siia veel eelpool loetletud peedimahla head omadused, ja ongi valmis looduslik materjal organismi tugevdamiseks. Need, kes proovinud, hindavad ka maitse väga heaks. Porgandi-peedi segumahla on soovitatav juua päevas pool liitrit.     PORGANDI-ÕUNAMAHL Õun on tähtsate toitainete tilluke varamu. Küps õun sisaldab A-, B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiini, samuti on selles mitmesuguseid suhkruid, nagu glükoosi, fruktoosi ja sahharoosi. Lisaks sisaldab õun arvukalt mineraalaineid, nagu näiteks kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, samuti ka pektiini ja kiudainet. Õunamahlale omistatakse seedimist ja kaalulangetamist soodustavat toimet, lisaks aitab õunamahla regulaarne tarbimine leevendada artriiti, reumat ja podagrat, parandab neerude tööd, tugevdab juukseid ja küüsi. Selles mahlas on vahekorras 1:1 ühendatud porgandimahla ja õunamahla kasulikud omadused, tulemuseks on meeldivalt hapuka maitsega värskendav ja tervislik jook. Kustutab hästi janu ning aitab taastada sportimisel kaotatud energiat.   MAASIKA-ÕUNAMAHL See mahlasegu sisaldab vahekorras 1:1 maasika- ja õunamahla, aga kuna värskeid maasikaid pole aasta läbi saada, kasutame maasikamahla valmistamiseks külmutatud marju. Maasikad sisaldavad rohkesti orgaanilisi happeid, pektiin-, mineraal-, park- ning värvaineid. Metsmaasikas on rohkesti ka foolhapet (vitamiin B9) ja C-vitamiini ning marjade seas ei ole talle võistlejat raua ja kaltsiumi rohkuse osas. Seetõttu on maasikas parim looduslik ravivahend verevaesuse, podagra ning sapi- ja kusepõie haiguste puhul. Vähemal määral leidub maasikas veel karotiini, vitamiine B1, B2, E, PP ja K1. Igal juhul on tegemist mõnusa suvemaitselise ja tervisliku janujoogiga.   PORGANDI-TSITRUSEMAHL Kodumaise porgandi ning eksootiliste tsitruseviljade maitsed kohtuvad just selles mahlasegus. Porgandimahla tervistavaid omadusi täiendab mandariin, mis mõjub inimorganismile, eriti aga vereringele, südametegevusele ja seedimisele väga positiivselt. Rohkelt on selles ka A- ja C-vitamiini. Maitsebuketis tõusevad esile mandariini mahe mesine maitse, mida toetavad ning muudavad hõrgumaks sidrun ja laim, tasakaaluks on aga porgandi tuttav maitse.