Foto: istockphoto.com
Retseptid
21. september 2008, 21:00

Smuuti - pudelisse pressitud puuvili

PUDELISSE PRESSITUD PUUVILI Smuuti (ingl.k. smoothie) ajalugu ulatub 1940-ndate Hollywood…

PUDELISSE PRESSITUD PUUVILI Smuuti (ingl.k. smoothie) ajalugu ulatub 1940-ndate Hollywoodi, kus näitlejad filmivõtete vaheaegadel kiireks ja energiat andvaks eineks purustatud puuvilju neelama hakkasid. Mida peenem mix, seda ladusamalt alla läks! Nüüdseks on smuutijoomisest saanud omaette kultuur ja smuutist kõige kiiremini kasvav toiduäri artikkel USA-s ja Suurbritannias. Smuutisid pakutakse kiirtoidukettides, kohvikutes, baarides, restoranides ja hotellides, samuti ka aeroobikasaalides ja spordiklubides. Viimase paari aasta jooksul on pea kogu Euroopa ööklubide ja Vahemere randade hittjoogiks mullijookide asemel saanud purustatud jääl serveeritud smuutid. Mille poolest siis smuuti mahlast erineb? Kui mahla tavaliselt pressitakse või aurutatakse, et viljast või marjast vedelikku kätte saada, siis smuuti valmistamiseks lihtsalt purustatakse kogu vili või mari ja saadud püreetaoline vedelik valatakse klaasi või pakendatakse pudelisse. Sel moel saab jooja kätte kõik marjas-viljas leiduvad ained, kaotsi ei lähe midagi! Smuutidele võib lisada ka piima, jogurtit, sojapiima, vitamiine ja maitseaineid, selliselt saadud jooke nimetatakse smuutijookideks. Inglased naljatavad: „Kui tahate süüa puuvilja nii, et käed puhtaks jääksid ja huulepulk laiali ei läheks - jooge smuutit!" Erinevalt porgandist ja kapsast troopilised viljad kahjuks meie kliimas ei kasva, sestap on Kadarbiku smuutid valmistatud 100% naturaalsetest marja- ja viljapüree kontsentraatidest, lisandiks vaid omamaine joogivesi. KADARBIKU SMUUTID: Mustika-vaarika smuuti (vaarika-mustika maitsega 6-viljamahl), pakend 0,33 l Mangosmuuti (mango maitsega 5-viljamahl), pakend 0,33 l ja 0,5 l Ananassi-laimismuuti (ananassi-laimi maitsega 4-viljamahl), pakend 0,33 l Hommikueine smuuti (7-viljamahl), pakend 0,33 l ja 0,5 l Rabarberi-maasikasmuuti (rabarberi-maasika maitsega 5-viljamahl), pakend 0,33 l Musta- ja punasesõstrasmuuti (musta- ja punasesõstra maitsega 4-viljamahl), pakend 0,5 l  MUSTIKA-VAARIKA SMUUTI Igavese nooruse otsinguil on inimesed alati olnud huvitatud toiduainetest, mis "peataksid vananemise kella". Hiljuti USA-s läbiviidud uurimused näitasid, et mustikates on inimorganismis vananemisprotsesse pidurdavate antioksüdantide sisaldus väga kõrge. Mustika marjad sisaldavad vitamiine (C, PP, B1), karotinoide, eeterlikke õlisid, mikroelemente, suhkruid, orgaanilisi happeid ning kiudaineid. Mustikas ei ole rasvu ega kolesterooli ning üks klaas mustikaid annab energiat vaid 80 kcal. Mustikad korrastavad seedeelundite tegevust. Samuti on mustikates parkaineid, mis tõkestavad infektsioone põhjustavate bakterite elutegevust. Vaarikamarjades leidub suhkrut, orgaanilisi happeid, B-grupi vitamiine, eeterlikku õli, pektiine, park- ja värvaineid, karotiine, vase-, raua- ja kaaliumisooli, katehhiini, flavonoide ja antotsüaane. Vaarikal on kuseeritust ergutav, verejooksu peatav, antibakteriaalne ja valuvaigistav toime. Vaarikad alandavad ka vere suhkrusisaldust.   MANGOSMUUTI Mango kodukandiks on Ida-Aasia, India, Malaisia, Filipiinid ja Lõuna-Hiina. Indias tunti mangot Gangese viljakatel kallastel juba 4000 aastat tagasi. Mangomahlas sisaldub rikkalikult vitamiine: C-vitamiini, palju B-grupi vitamiine ning rikkalikult provitamiini A, samuti mineraale - rohkesti kaltsiumi ja rauda, antioksüdante ning vähe valku, rasva ja kaloreid. Seega sobib mango hästi organismi soolade tasakaalu ja energia taastamiseks pärast füüsilist koormust. Toitumisteadlased soovitavad 2 tunni jooksul pärast mango või selle konservide söömist mitte tarbida alkoholi ja juua piima - võib tekkida kõhuvalu.    ANANASSI-LAIMISMUUTI Ananass sisaldab rauda, kaltsiumi jm väärtuslikke mineraale ning A-, B- ja C-vitamiini. On kasulik mälule, närvidele ja luukoele, ananassimahla soovitatakse tarbida ka mao alahappesuse korral. Kuna suure osa ananassis sisalduvatest süsivesikutest moodustab tuntud energiaallikas fruktoos, peaks jook sobima ka kehalise koormuse harrastajatele. Samuti peaks selles joogis sisalduvate toitainete vahekord eriti sobima neile, kes soovivad kehakaalu kontrolli all hoida. Mõrkjashapu maitsega laimimahl tasakaalustab ananassi magusust ja värskendab joogi maitset. Laimimahlas on rikkalikult sidrunhapet, mis toimib kaitsva antioksüdandina. Suhteliselt suur on laimide C-vitamiinisisaldus, samuti on neis bioflavonoide, B-rühma vitamiine, mineraalainetest ohtralt kaalium- ja fosforühendeid, mikroelementidest aga rauda.     HOMMIKUEINE SMUUTI - 7-vilja segumahl Koostis: banaani-, aprikoosi- ja mangopüree, apelsini-, ananassi-, sidruni- ja porgandimahl. Selline mahlade kooslus sisaldab tõeliselt tervisliku hommikueine jagu energiat ja vitamiine, annab värskust terveks päevaks ja sobib eriti sportlastele koormusejärgseks taastumiseks.        RABARBERI-MAASIKASMUUTI Eriti värske ja mõnusa maitsega üllatav rabarberi-maasikasmuuti. Rabarber sisaldab rohkesti kaaliumi, fosforit, rauda ning B- ja C-vitamiine. Rabarberi hapukust tasandab maasika magus hõrk maitse ning erilist maitsenüanssi lisab leedripuu mahl. Maasikas ise jääb oma C-vitamiini sisalduselt alla ainult mustsõstrale. See mari tugevdab veresooni ja immuunsüsteemi ning on tugeva põletikuvastase toimega. Rabarberi-maasikasmuuti joomine mõjub ühtviisi hästi nii tervisele kui välimusele.     MUST- JA PUNASESÕSTRASMUUTI Sõstar on väga hea mahlamari, ega asjata pole teda nimetatud Põhjamaade viinamarjaks. Kadarbiku sõstrasmuuti on eelkõige tänu mustsõstrale rikas C-vitamiini allikas. Mustsõstar korrastab ka vererõhku ja alandab kolesteroolitaset. On isegi väidetud, et mustsõstar mõjutab positiivselt õppimise ja mäluga seotud geeni talitlust. Punane sõstar lisab joogile maitsevärskust ning tulemuseks on tõeline energiapomm, mis kosutab tervist ning annab energiat.