Foto: istockphoto.com
Retseptid
2. juuni 2008, 21:00

Eesti siga ja eesti mees, kes neid suudaks lahuta!

Sealiha on vaieldamatult populaarseim liha Eestis, ei saa me seast ka grillides üle ega ümber. Vaatame lähemalt erinevate seatükkide sobivust grillimiseks ja barbecueks.

 Sea kaelakarbonaad on parim tükiliha – mõnusalt mahlane! Kaelakarbonaad on olnud eestlaste jaoks alati eelistatuim kondita grill-liha. Ka on kaelakarbonaad parim šašlõkitooraine, sest on ühtlaselt läbikasvanud ja mahlane.Samuti sobib see väga hästi barbecueks ja praadimiseks. Kaelakarbonaad on ka enim müüdud tükiliha Eestis.Sea kaelakarbonaad on parim marinaadis grill-lihana. Sobivad nii magushapud, vürtsikad kui mahedad marinaadid. Värvuselt on kohased tumedamad marinaadid, kuid kasutatakse ka heledamaid. Eriti populaarsed on punased marinaadid.Lihalõigud võime enne maitsestamist/marinaadi panekut ka vasardada või osta kauplusest juba kobestatud lihalõigud. Vasardamine/kobestamine vigastab lihaskiudusid ja seetõttu kaotab liha rohkem lihamahla. Samas – kui paneme lõigud marinaadi, saavad need mahlakust juurde. Vasardamise põhikasu seisneb selles, et liha omandab rutem maitsed, muutub pehmemaks (ka õhemaks) ning küpseb kiiremini.Juhul kui me lihalõike ei vasarda, ei tohiks need olla väga paksud, muidu ei maitsestu liha tervenisti ja valmib pikka aega. Parima tulemuse saab, kui lõigata umbes 1 cm paksused lõigud (vasardamata!) ning lasta lihal marinaadis seista vähemalt ööpäev.Sea kaelakarbonaadi maitsestamiseks sobivad lisaks marinaadidele ka paljud kuivad segud. Maitsva tulemuse saab, kui kasutada muu hulgas mee-küüslauguvürtsi ja suitsusoola. Viimane annab lihale suitsuse maitse ja lisab soolakust. Suitsusoola võib alati ka marinaadile lisada.Sea ilma kondita abatükk sobib samuti hästi šašlõkiks, kuna see on küllalt suure rasvasisaldusega, kuid suuremalt jaolt siiski tailiha. Kuna tükk on üsna ebakorrapärane, peab aga kuubikute lõikamisel veidi enam vaeva nägema. Mõningase rasvasisaldusega liha soodsas hinnaklassis.Sea tagaosa lihased (sisetükk, välistükk, pähklitükk, ristluutükk) on tegelikult sobivaimad ahjupraeks, aga nad sobivad ka šašlõkiks.Tagaosa lihastest tehtud kuubikutest (u 2,5 x 2,5 cm) saame valmistada ka lihavardaid. Selleks tuleb lükkida maitsestatud või marinaadis seisnud liha metall- või puuvarrastele vaheldumisi köögiviljade (kirsstomatid, paprika jne), puuviljade ja muude lisanditega. Lihavardaid saame grillida või ahjus küpsetada. NB! Puidust vardaid peab enne leotama (u 10 minutit), et need ei söestuks.Šašlõkiks võib tagaosa lihaseid kasutada, kuid need pole parim valik, sest tegu on vähepekise lihaga ning tulemus jääb kuiv. Sama kehtib marinaadis liha kohta.Sea välisfileest saame valmistada marinaadis lihalõike grillimiseks või praadimiseks. Kohased on mahedad, kuid ka erilisemate maitsetega marinaadid (nt konjaki, sinepi, juustu, mandariini). Värvuselt sobivad eriti hästi heledamad, erksamad ja läbipaistvamad marinaadid (siis tõuseb esile liha puhas lõikepind). Grill-liha maitsestamiseks saab kasutada ka kuiva maitseainesegu, kuid marinaadiga on tulemus kindlasti parem ja mahlakam.Grillimiseks või praadimiseks mõeldud lihalõigud võib enne maitsestamist/marinaadi panekut ka vasardada, sel juhul maitsestub liha rutem ning küpseb kiiremini (samas kaotab enam mahlakust).Sea sisefilee on pehmeim ja kalleim liha. Puhas tailiha ja tõeliselt hõrk suutäis!Sobib küpsetamiseks barbeque-ahjus, grillimiseks, praadimiseks. Sea sisefileest võib teha marinaadis lõike grillimiseks või praadimiseks. Eriti head on mahedad, magusvürtsikad ja ürdimaitselised marinaadid, samuti eksootilisemad marinaadid (nt pähkli, mee-pipra, hapukoore, granaatõuna). Värvuselt sobivad sisefileega erksamad toonid.Sisefileest valmistatud šašlõkki võib õigustatult nimetada delikatess-šašlõkiks, kuna tegu on äärmiselt pehme ja taise lihaga. Selline šašlõkk viib keele alla.Peekon – mahlane, pekist ja tailihast läbikasvanud kondita küljeliha. Sobib hästi viiludena praadimiseks ja grillimiseks. Peekonit koos ribikondi ja kamaraga võib grillida ja suitsutada.Ribid koos ribidevahelise lihaga on tõeliselt maitsev suutäis grillimiseks ja barbecueks, kuna just see liha on parima maitsega.Sea esikoot ja tagakoot sobivad hästi grillimiseks ja barbecueks