Foto: Daisy Lappard / Naised
Retseptid
17. aprill 2008, 21:00

Tatradieediga nälga tundmata kiiresti kaalust alla

Eestis süüakse tatart teenimatult vähe, ometi on see väga tervislik ja dieedipidamiseks asendamatu toiduaine. Venemaal on tatradieet eriti populaarne, erinevatest vene tatradieetidest võib igaüks valida endale meelepärase.

Kahjuks ei luba Eestis väga levinud veregrupidieet ega ROLE-dieet (ehkki mõlemal dieedil pole ühtegi teaduslikku põhjendust) paljudel inimestel tatart süüa. Ometi on tatar dieedi ajal asendamatu, sest on neutraalne toiduaine ja sobib kokku nii aluseliste kui ka happeliste toiduainetega. Eestis on müügil nii tatrahelbed kui ka tatrajahu, kuid dieedipidamiseks sobivad kõige paremini siiski klassikalised tatratangud. Töötluse käigus tatraviljade kestad eemaldatakse, röstimata tatratangud on värvuselt valkjad, röstitud aga äratuntavalt pruunika värvusega.Tatar on täisväärtuslik toiduaine. Rasvu on tatratangudes üsna vähe, kõigest paari protsendi jagu, see-eest on näiteks 100 g tatras 65 g süsivesikuid ja isegi 10 g valku! Lisaks sisaldab tatratang kõiki inimesele vajalikke kaheksat aminohapet, samuti rohkelt kaaliumi, magneesiumi, fosforit ja B-grupi vitamiine. Tatras on rohkelt ka bioflavonoide ning isegi oomega-3-rasvhappeid. Tänu nendele väärtuslikele toitainetele on tatar vererõhku ja vere kolesteroolitaset alandava toimega.Paljud tatratangu sordid on suure toiteväärtusega, sest intensiivsema maitse saavutamiseks röstitakse tange veel kord enne keetmist õliga. Tatratangudest valmistatud pudru seedimisel jõuab glükoos verre suhteliselt pika ajavahemiku vältel, mis kindlustab ka veresuhkru taseme püsivuse. Klassikaline vene tatradieetVala üks klaas tatart üle kahe klaasi kuuma veega, lase seista üleöö. Mingeid maitseaineid, sh soola, lisada ei tohi. (Maitsestamata tatral on niivõrd spetsiifiline maitse, et üle paari-kolme lusikatäie korraga on seda raske süüa.)Tatart võid süüa piiramatus koguses, juurde või eraldi toidukorrana juua kuni liitri üheprotsendilise rasvasisaldusega keefiri päevas. Neli tundi enne magamaminekut ära tatart enam söö, joo vaid teed või klaas keefiri.Hommikuti võib juua lahjat suhkruta kohvi või rohelist teed.Dieedi teisel päeval võib peale tatra süüa kuni kaks keskmist õuna või apelsini või mõnda puuvilja, v.a banaanid ja viinamarjad. Dieeti võib pidada maksimaalselt nädal aega. Oluline on dieedist mõistlikult välja tulla. Esimesel dieedijärgsel päeval võib peale tatra süüa keedumuna ja magusat teed (600 kcal). Järgneva nädala aja jooksul tuleb jälgida, et päevane kaloraaž ei ületaks 1500 kcal.Moodne vene tatradieet liikuvale naiselePane õhtul üks klaas tatratangu ja kaks klaasi keeva vett paksupõhjalise potiga korraks soojaks lastud pliidiplaadile. Lisa näpuotsatäis soola. Pane potile kaas peale. Hommikul ootab pliidil valmis puder, kenasti sõmer, ja ei mingit põhjakõrbemist. Sama efekti annab ka toidutermos. Pane tangud tulele, lisa soola, keeda mõni minut ja vala puder termosesse.Joo tatra juurde või eraldi kuni liiter üheprotsendilist keefiri päevas.Joo kuni liiter mineraalvett päevas.Päevas võid süüa 50-150 grammi rasvatut jogurtit ning piiratud koguses puuvilju (v.a banaanid ja viinamarjad).Pidulikel juhtudel võib tarvitada punast kuiva veini (üks kord nädalas kuni 200 grammi).Kindlasti tuleb lisaks tarvitada polüvitamiine. Seda dieeti tohib pidada maksimaalselt 14 päeva.Erinevaid tatradieete on Vene ajakirjanduses avaldatud väga palju, neist üheks põnevamaks võib pidava tervisliku toitumise asjatundja Aleksandra Štšerbakova oma, kes lisab tatrale päevalille- või linaseemneid ning soovitab tatart süüa tingimata soojana, kas koos värskete riivitud õunte või värskest peakapsast ja tilgakesest päevalilleõlist valmistatud salatiga. "Tatar koos värske kapsaga on parim kolesterooli alandav toidukord," kinnitab ta.Samas võib kapsasalatit maitsestada vaid mõne hapu mahlaga, dieedis ette nähtud päevalilleõli kogus aga kulutada hoopis klassikalise vene tatrapudru valmistamiseks. Selleks pane klaas tatratangu kuivale pannile ja rösti tilgakese õliga. Lisa vesi ja näpuotsatäis soola, kata kaanega ja hauta nõrgal tulel, kuni vesi on aurustunud. Dieettatar sportlikule inimesele (üheks toidukorraks): 2 spl leotatud tatratangu, 1 riivitud õun, 1 spl sidrunimahla, päevalilleseemneid. Leota tatratange 2-10 tundi. Enne söömist riivi tangude sekka õun ja pigista sidrunimahla. Maitse parandamiseks lisa päevalille- või linaseemneid. Söö 3-4 spl keefiriga. Toitumisspetsialisti Aive Luigela lemmikpuder - tatratang hautatud kapsaga.Rösti klaas tatart kergelt õlisel pannil ja asetata kihiti hakitud poole kapsapeaga potti u 30 minutiks hauduma. Söö koos jogurti, hapupiima või hapukoorega.ajakiri Naised