Foto: Matton Images
Retseptid
7. aprill 2008, 21:00

Saleda inimese söömisharjumused

Saledad söövad sageli suuremaid portse ja märksa ebatervislikumaid toite kui kergelt ülekaalus inimesed, kuid ometi on nii, et lisakilod neid ei kimbuta. Asi ei ole kiires ainevahetuses, geenides ega saladuslikus imedieedis, vaid saleda inimese loomulikes harjumustes, mis neid saledana hoiavad.

1. harjumus: saledad ei pea dieeti

See harjumus töötab saledate kasuks, kuna dieedipidamine paneb keha eriolukorda. Liiga väike kalorite hulk saadab ajju teate, et kõik kalorid, mis süüakse, tuleb panna tallele, sest äkki saadakse järgmisel päeval veel vähem kaloreid. Et energiat talletada, aeglustab keha seedimist. Seetõttu põletab keha dieedi ajal vähem kaloreid kui tavaliselt. Dieedi tulemusena on lihtsam kaalus juurde võtta, kui kaalu kaotada.

2. harjumus: saledad söövad ka rämpstoitu

Kui keelad endale mingit toitu, siis muutub see sinu jaoks varem või hiljem kinnisideeks. Aeg-ajalt hamburgeri, šokolaadi ja rasvase koogi söömine on hea, sest hoiab ära õgimissööstu. Enda ihasid täielikult alla suruda sa ei suuda ja pole vajagi. Ebatervislikud suutäied ei tee sind paksemaks ega muuda üldpilti sinu tervislikust eluviisist, kui otsustad rasvase toidu kasuks harva ja suurem osa sinu toiduvalikust on tervislik.

3. harjumus: saledad ei õgi

Saledate üldine harjumus on lõpetada söömine siis, kui kõht saab täis. Seda isegi juhul, kui toit neile hirmsasti maitseb. Võib olla, et nad võtavad pärast pannilt veel ühe ampsu, aga seda ka ainult siis, kui kõht tundub tühi. Õpi sööma vaid siis, kui kõht annab tühja kõhu signaali ja lõpetama siis, kui kõht on täis. Kui sul tekib tunne, et võiksid terve ahjuprae korraga nahka pista, siis tuleta endale meelde, et toit ei jookse pannilt ära – sa võid süüa väikese portsu kahe-kolme tunni pärast, kui kõht on jälle tühjaks läinud.

4. harjumus: toit ei ole saledatele kinnisidee

On normaalne mõelda sageli toidust. Saledate ja ülekaaluliste erinevus on aga see, et ülekaalulistel järgneb mõtlemisele loogilise järjena söömine. Saledad mõtlevad valmis, mida järgmisel toidukorral süüa, söövad selle ära ja seejärel unustavad toidu. Pärast söömist asuvad saledad oma tavapäraste tegemiste juurde tagasi ning ei mõtle toidule enne, kui kõht läheb tühjaks.

5. harjumus: saledad ei kuritarvita toitu

Saledatele on toit lihtsalt toit, mitte meeleolu parandaja. Paljudele ülekaalulistele on aga toit vahend, millega leevendada oma ebameeldivaid emotsioone. Kui sulle tundub, et ka sina teed toiduvalikuid emotsioonide ajel, siis enne, kui hakkad sööma enda ette reastatud toiduportse, mõtle, kas oled vihane, tunned end solvatu või üksikuna, kas sul on stress. Mõtle, miks tunned vajadust nii palju süüa. Põhjuse leidmine annab sulle võimaluse sellest jagu saada.

6. harjumus: saledad naudivad oma elu

Saledatele on maitsva toidu nautimine ja trenni tegemine elustiil. Kui kaalu tuleb veidi juurde, siis nad ei kurda ega luba endale, et alustavad homsest uut superdieeti. Saledad ei usu imedieetidesse ega salendavatesse kapslitesse. Nad teavad, et paar lisakilo kaob liikudes ja tervislikult toitudes.

Allikas: Tervis Pluss