Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
23. märts 2008, 22:00

Maitsemeele kasvamine Mehhiko külge

10 aastat Mehhiko restoranis on muutnud paljude töötajate maitsemeeli.

Kõigist Mehhiko köögi ahvatlustest kuulub minu maitse-eelistus tortiljaroogadele. Neid võib maitseigavust tundmata valmistada tuhandel eri moel. Sõltuvalt täidisest, kokkuvoltimisviisist ja tainast eristatakse quesadilla’sid, burrito’sid, flauta’sid, taco’sid ja tostada’sid.

Mehhiko köök on meile lähemal kui kunagi varem. Kui aastate eest sai originaaliläheduse poole püüeldes rohkem kasutatud igasuguseid poolfabrikaate, siis praegu valmistame või täidame sibularõngaid, juustupulke ning jalapeňo’sid ise.

Mehhiko köök ei saa üle ega ümber tšillidest. Need on sama eripalgelised kui mehhiklased ise. Aastatega paraneb iga inimese tšillitaluvus, kuid selle tarvis tuleb end tasapisi maitsetega harjutama hakata. Lapsed üldjuhul tšillit ära ei põlga, kui see just kohe see kõige kibedam sort pole. Selle aasta augustikuumuses kujunes mu lemmiktoiduks chili con carne – võttis pea ja naha jahedaks ning hinge soojaks!

Eneselegi ootamatult olen täielikult muutnud oma arvamust koriandri suhtes. Mäletan hästi, kuidas kunagi retsepte uurides sai selgeks, et salsat, quacamole’t ja paljusid marinaade ilma värske koriandrita Mehhikos ei tehta. Oma spetsiifilise ja väga tugeva maitse tõttu tundus meile tollal, et niisugune liiga kirgas taim sööb kõik teised maitsed ära. Kui veel mõni klient selle ürdi peale nina kirtsutas, jätsime koriandri retseptidest hoopis välja. Ühel hetkel hakkas aga tunduma, et kastmetes on midagi väga olulist puudu. Nii panimegi koriandri tagasi. Meie kõigi meeltes oli ilmselgelt toimunud muutus. Kõik tundus täiuslik. Iseendalegi üllatuseks olen hakanud kodus värsket koriandrit kasvatama! Ilma ei saa kohe üldse hakkama.

Allikas: Oma Maitse

Vaata ka:

Lisa toidule vürtsi

Tex-Mex pärleid

Tequila - jook, mis paneb peo käima!

Tequilad testipalavikus