Foto: flickr.com / robyn's nest
Retseptid
23. märts 2008, 22:00

Tequila - jook, mis paneb peo käima

Tequila on üle maailma tuntud kui raju peonaps.

Vaata ka: tequila testipalavikus

Ilmselgelt on tequila edu üheks põhjuseks tema populaarne tarbimisviis, mis koosneb pitsist tequilast, laimiviilust ja peenikesest soolast. Laimiviiluga tõmmatakse üle käeselja ning tekkinud niiske laigu peale riputatakse veidi soola. Seejärel võetakse ühte kätte pits, teise kätte laimiviil, tõmmatakse keelega üle soolalaigu, juuakse pits tühjaks ja hammustatakse laimi peale. Selline joomisrituaal tekitab nii meestes kui naistes elevust. Lisaks ei tule soola ja laimi koosmõjul tequila kange maitse liialt esile ja nii võibki kergesti juhtuda, et kanget jooki manustatakse õhinal mõned klähvid rohkem kui mõistlik oleks. Veelgi pikantsemaks mooduseks on tequila body shot, selle tehnikat võite vaadata täpsemalt YouTube’st. Taolist asja ei hakata tavaliselt proovima enne, kui läbitud on mõned tavapärased tequila-ringid ...

Teine populaarne tequila tarbimise moodus on kokteilid, kuulsamad klassikud on Tequila Sunrise ja Margarita. Seega, tavapärasest vaatenurgast on tequila lihtsalt eksootiline kange alkohol, millest end oimetuks juua, kvaliteet ja päritolu ei oma mingit tähtsust – laimi ja soolaga varjatakse maitse nagunii. Ka kokteilides ei oma kvaliteediklass enamike jaoks erilist tähtsust.

Tegelikult on tequila palju enamat. Asteegid pruulisid juba enne Euroopa vallutajate saabumist sinise agaavi nimelisest taimest alkohoolset jooki pulque. Ettevõtlikud hispaanlased, kellele lahja ja hapukas pulque mokkamööda polnud, otsustasid agaavist midagi särtsakamat teha ning pärast mõningaid katsetusi valmiski märksa kangem jook mescal. Tükk aega hiljem, umbes 18. sajandil sai mescal omale nimeks tequila, seda pisikese Tequila linna järgi, mille ümber sinine agaav peamiselt kasvab.

Tequila tootmise ja liigitamise üle on Mehhiko valitsusel range kontroll. Nagu konjak saab olla pärit ainult Prantsusmaalt Coqnaci maakonnast, saab tequila saab pärineda ainult Mehhikost, Tequila linna ümbrusest. Kõik mujal toodetud sarnased joogid on mescal’id.

Kuidas liigitatakse tequila’t?

Koostise järgi jaguneb tequila kaheks: mixto ja 100% agave.

Mixto’s on kasutatud vähemalt 51% agaavisuhkrut, ülejäänu tohib olla ka mõni muu suhkur.

Sellise segamise ainuke eesmärk on tootmiskulusid madalamal hoida, kvaliteedile mõjub see pigem halvasti.

100% agave tohib sisaldada ainult agaavisuhkrut. Kvaliteetse tequila otsimisel on see tähistus heaks alguseks.

Laagerdumise järgi jaguneb tequila neljaks:

Blanco ehk Silver ehk plata on värvitu ja tammevaadis küpsemata tequila, mis villitakse hiljemalt kahe kuu jooksul pudelisse.

Mitmed puritaanlikumad austajad Mehhikos peavad seda ainukeseks õigeks tequila’ks, kuigi asjatundjad ei pruugi seda arvamust alati jagada.

Oro ehk Gold ehk joven abogado – samuti noor tequila, mida on kuldseks värvitud karamelli, glükoosi, glütseriini ning erinevate lõhna- ja maitseainetega.

Reposado –kahest kuust kuni ühe aastani tammevaadis hoitud blanco. Vaadis hoidmine annab joogile värvi ja lõhnabuketi ning pehmendab maitset, samas säilitab sinise agaavi maitse.

Añejo ehk Aged – aastast kuni kolme aastani tammevaadis hoitud blanco.

Extra Añejo ehk Ultra-Aged ehk Reserva – 2006. aastal loodud kategooria, mis tähistab añejo’t, mida hoitakse vaadis vähemalt 3 aastat, aga mõnede tootjate poolt ka kuni 8 aastat. Väga kallis ja haruldane jook.

Tequila müüte

Liigub ringi müüt, et õige traditsiooniline tequila on see, mille pudeli põhjas on tõuk ehk tequila worm. Tegelikult on see turundustrikk, mis mõeldi välja 40-ndatel USA-s, kvaliteedimärgina on see pigem negatiivne – maitsele tõuk midagi juurde ei anna ning tänapäeval leidub tõuke ainult mõnedes USA-s toodetud mescal’ites, sest Mehhiko valitsus on keelanud tõukude lisamise tequila’le.

Teine müüt: tequila on kaktuseviin. Nagu juba räägitud, valmistatakse tequila’t agaavist, millel pole kaktustega midagi pistmist.

Tequila'sse võib suhtuda kui pelgalt peokäivitajasse, kuid tegemist on ka ühe riigi rahvusjoogiga, mida mehhiklased hindavad väga kõrgelt. Üks kuulsamaid ütlusi tequila kohta pärineb ühe tequila vabrikandi leselt: „Tequila, see ongi Mehhiko. Tequila on praktiliselt ainus, mis võimaldab meil end tänases maailmapildis kultuurina identifitseerida.“

Vaata ka: tequilad testipalavikus