Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
23. märts 2008, 22:00

Tex-Mexi pärleid

Tex-Mex on köök, mis on maailmas väga levinud ning tihti samastatakse seda Mehhiko köögiga.

Suures osas vastab see tõele, kuid mitte päris lõpuni. Mehhiko ja Texase osariigi vahelisel piirialal tekkinud Tex-Mex köök põhineb peamiselt küll Mehhiko köögile, sellele on aga lisandunud USA lõunaosariikide kaudu uusi roogi ja toiduaineid.

Mehhiko köögist on Tex-Mexi jõudnud kõikvõimalikud burritod, tacod, tortillad, toorainetest kindlasti tšillipipar, avokaado ja mais. Mis on Tex-Mexis teisiti kui Mehhiko köögis? Esimene erinevus on kindlasti juustu kasutamine Tex-Mex köögis, mis on traditsioonilises Mehhiko köögis üpris tundmatu asi. Teiseks ei tarvitata kindlasti Mehhiko köögis nii palju liha kui Tex-Mexile kombeks, liha vaheldub ka mereandidega, eriti rannikualadel.

Mehhiko köök peaks Tex-Mexi leviku üle ainult rõõmustama, sest ilma Tex-Mexita teataks maailmas Mehhiko köögikunstist võrratult vähem.

Valik erinevaid Tex-Mex köögi staare.

Faijita

Kanaburrito kidney ubadega

Põnev guacamole

Krõbedad guacamole-peekonisaiakesed salsaga

Chimichanga

Quesadil-

la

Ceviche taco kausikestes

Krõbedad guacamole-peekonisaiakesed salsaga

Šokolaadi-nachotrühvel

Retseptide allikas: Santa Maria