Foto: Matton Images
Retseptid
11. veebruar 2008, 22:00

Valentinipäeva romantiline õhtusöök Ammende Villa peakokalt

Valentinipäeva õhtuks valmistudes ei tohi unustada, et kõik mida sööme, mõjutab meid ning meie käitumist, enesetunnet ja ka tundeid.

Läbi ajaloo on teada väga palju erinevaid afrosidiaakume ehk toiduaineid, mis mõjutavad inimese tundeelu, seksuaalsust ning aitavad luua romantiliseks õhtuks sobivat meeleolu. Seepärast valisin valentinipäeva õhtusöögi menüüsse mõned komponendid just eeltoodust lähtuvalt - maasikad, litšid, valge kala, šokolaad.

Kõikide roogade valmistamine võtab aega 10-15 min, kalaga tuleb veidi enam keskenduda.

Eelroaks pakume rohelist salatit maasikate ja litšidega

Et tänapäeval soovitakse tervislikke ja vähese kalorsusega toite, siis see oleks vaieldamatult eelroog number üks, mis ei lisa pihale millimeetritki.

Erinevad rohelised salatid (lollo rosso, rukola, tammelehesalat, lehtsalat) noppida peenemaks ja pesta jäävees. Maasikad lõigata sektoriteks, litšid koorida ja eemaldada kivid..

Segada antud toorained kokku, lisada extra virgin oliivõli, balsamico’t, soola, suhkrut ja pipart.

Aedviljavõrgus koha serveeritud ahjukartulipüree, blanšeeritud brokoli ja veini–võikastmega

Porgandist ja suvikõrvitsast lõigata laastud ja kergelt blanšeerida ning punuda nendest võrk. Saadud võrgu sisse mähkida soolaga maitsestatud ja võiga praetud kohafilee. Asetada ahju järelvalmima u 10 min.

Kartulid pesta ja küpsetada ahjus valmis, lasta natuke jahtuda, seejärel koorida ja püreerida. Püree maitsestada toasooja või ja soolaga.

Brokoli lõigata õisikuteks ja blanšeerida keevas puljongis 3 – 4 minutit, serveerida kohe.

Valge vein kokku keeta, maitsestada suhkru ja soolaga. Kõige parem on kasutada täiesti kuiva, kergemat veini, et kaste jääks puhta hõrgu maitsega.

Hakka lisama toasooja võid, kuni kaste on paksenenud. Keeta seda kastet ei tohi!

Kodune šokolaadifondüü

Šokolaad, või ja vahukoor sulatada aeglaselt vesivannil ühtlaseks massiks. Valada šokolaadimass eelnevalt kergelt soojendatud fondüüpotti või väikesesse paksupõhjalisse potti, asetada potipõhja alla teeküünal.

Kastmesse kastmiseks serveerida juurde marju, puuviljalõike (mandariinid, maasikad, pirnisektorid, viinamarjad) isegi vahukomme. Šokolaadi juurde lisandite serveerimise võimalused on praktiliselt piiramatud. Katsetamisjulgust!