Foto: Matton Images
Retseptid
10. veebruar 2008, 22:00

Armastus käib kõhu kaudu

Eestis on 14. veebruari mõistetud sõbrapäevana, kuid palju kauem ja laiemalt on see olnud tuntud valentinipäevana, mis on pühendatud kõigile armunutele.

Otsustasime olla armunutele abiks ja teha ülevaade toiduainetest, millel usutakse olevat seksuaalselt erutav toime. Teisisõnu - räägime afrodisiaakumitest.

Erinevate toiduainete sensuaalne mõju pole küll alati teaduslikku tõestust leidnud, kuid siiski on läbi aegade mõningaid maitseid peetud erutavamaks kui teisi. Võimalik, et tegu on ka psühholoogilise efektiga – kui inimene usub piisavalt millessegi, siis see ka mõjub nii. Pealegi, mida on kirel pistmist teadusega?

Vaatame lähemalt mõningaid toiduaineid, millel usutakse olevat erutav mõju.

Tume šokolaad tõstab serotoniini taset ajus, mis on tuntud kui õnnehormoon - parandab inimese meeleolu ja väldib tujukõikumisi. Väidetavalt oli šokolaad aastasadu tagasi mõnedes kloostrites keelatud.

Tšillipipar soodustab organismis endorfiini tootmist, mis on peamine mõnuhormoon.

Alkohol on kahe teraga mõõk – vaieldamatult on sel soodustav mõju, kuid ainult mõõduka tarbimise puhul, liigse manustamise korral on mõju pigem pärssiv. Nagu on ka öeldud Shakespeare’i Macbethis: „Alkohol äratab soovi, kuid võtab ära võimaluse“.

Vahuvein on erinevatest alkoholi vormidest üks sobivamaid – tänu selle gaasisisaldusele imendub alkohol ruttu, tekitades kiiresti sobiva meeleolu, samas on tegu mõistlikul kangusel joogiga, mistõttu klaasike-kaks ei murra kedagi jalust. Ja naised jumaldavad vahuveini!

Münt – räägitakse, et see tõstab inimese „kõikvõimalikke“ isusid. Kui mitte muud, siis hingeõhku parandab see kindlasti.

Ingver tõstab väidetavalt erogeensete tsoonide tundlikkust.

Vanilli mõju, peamiselt selle lõhna peetakse erutavaks nii meestele kui naistele.

Maasikates on teatavasti kõrge rauasisaldus, mis kindlasti mõjub organismile turgutavalt, kuid nende peamine mõju on siiski efektses värvis ja viisis, kuidas neid süüakse.

Mereandide, eriti austrite sensuaalse mõju üle on vaieldud palju. Isegi kui on tõsi, et mereandidel otseselt taoline mõju puudub, on tegemist hõrgu ja kergesti seeditava toorainega. Keegi ei taha romantilisel õhtusöögil olla rammestunud ja loid!

Rukola – juba antiikajal usuti rukola taastavasse jõusse, isegi Rooma poeet Horatius on seda taime maininud kui afrodisiaakumit.

Toiduainete otsese mõju kõrval pole vähetähtis ka toidu esitus laual, maitse uudsus, ka üldine meeleolu loomine küünalde ja lilledega – kui need kõik koos tööle hakkavad, siis polegi lõpuks tähtis, mida teadlased ühe või teise toiduaine mõju kohta arvavad. Tegu on meeleliste naudingutega, mida ei saa ega polegi vaja katseklaasis mõõta.