Jõulumagusat koduköögist
Retseptid
14. detsember 2006, 22:00

Jõulumagusat koduköögist

Küllap troonib igas kodus jõululaupäevast kuni uue aastani, vahel isegi kuni kolmekuningapäevani suur maiustustevaagen. Oleks igati tore, kui vaagnal leiduks lisaks šokolaadikommidele, õuntele ja mandariinidele ka pähkleid, kuivatatud puuvilju ning rosinaid.

Poemaiustuste kõrval võiks olla ka isetehtuid, mis pakuvad pere väiksematele nii koostegemise rõõmu kui ka võimaldavad uhkust tunda oma kätetöö üle. Nii mõnegi tänase täiskasvanu eredaimate lapsepõlvemälestuste seas on esikohal just jõuluaegsed piparkoogitalgud. Tähtsusetu pole isetegemise juures seegi tõik, et saate valida kõik ained oma maitse järgi ning väldite poekaubas paratamatult leiduvaid keemilisi lisandeid.

Mõnus jõulukook

200 g margariini

2 dl suhkrut

3 muna

4 dl jahu

1 dl tumedaid rosinaid

200 g kuivatatud aprikoose

1 dl purustatud sarapuupähkleid

1 väike karp purustatud ananassi

2 dl kivideta kirsikompotti

1 tl jahvatatud kardemoni

1,5 tl küpsetuspulbrit

Võta munad ja margariin tund aega varem toatemperatuurile; pane rosinad ligunema ananassi- või kirsivedelikuga, lõika aprikoosid väikesteks tükkideks. Määri toruga rõngasvorm pehme margariiniga, raputa saiapuruga üle. Sega kardemon ja küpsetuspulber jahuga. Lõika kirsid pooleks, nõruta ananassishoidis. Vahusta pehme margariin suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, segu iga kord ühtlaseks mikserdades. Lisa suure lusikaga õrnalt segades kõigepealt ananass, seejärel pähklipuru, rosinad, kirsikompott ja aprikoositükid. Viimasena raputa kaussi jahu ning tõsta taigen lusikaga võimalikult ühtlaselt segamini. Tõsta taigen lusikaga vormi, silu pind ühtlaseks ja küpseta 175° ahju keskosas umbes 70 – 75 minutit. Võta ahjust, lase 5 – 8 minutit seista ja kummuta restile jahtuma. Aseta täiesti jahtunud kook tagasi vormi, kata tihedalt kile või fooliumiga ja hoia 3 – 5 päeva toatemperatuuril, luna nii saavutab kook oma õige maitse. NB! Kook saab maitsev ka siis, kui pähklid ja/või rosinad välja jätta või aprikoosid koduse apelsinisukaadiga asendada.

Amorikoogid

200 g margariini

2 dl hästi peent suhkrut

1 muna

4 dl jahu

1 dl kartulijahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 sl vanillisuhkrut

2 sl rõõska koort

Lisandiks:

1 dl punast seemneteta marmelaadi

tuhksuhkrut

100 g maitsestamata toorjuustu

Ohoj vm valmis šokolaadikastet

Mikserda pehme margariin suhkruga kohevaks. Mikserda juurde toasoe muna ja omavahel läbisegatud kuivad ained, viimasena vähehaaval rõõsk koor. Lase tund aega külmkapis seista. Rulli taigen jahuga ülesõelutud laual õhukeseks. Lõika 5–6 cm suuruse südamekujulise vormiga koogikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika poolte koogikeste keskele avaus südamekujulise vormiga. Lõika väikesi südameid ka järelejäänud taignaribadest, küpseta kõik südamed eraldi.

Küpseta kõigepealt koogikesi 175° juures u 10 minutit, lase täielikult jahtuda. Väiksemaid südameid küpseta veidi lühemalt ehk umbes 8 minutit. Hoia õhukindlas karbis.

Enne serveerimist määri suuremate südamete tervetele pooltele õhuke kiht tihedat marmelaadi. Sõelu pealmistele pooltele tolmsuhkrut ja tõsta, külgedest kinni hoides, alumiste poolte peale. Väiksemate südamete vahele võid panna õhukese kihi maitsestamata toorjuustu, mis on läbi mikserdatud väikese koguse mõne tuubis müüdava šokolaadikastmega; sõelu peale tuhksuhkrut.

Bränditorud

2 dl jahu

0,25 tl jahvatatud kaneeli

0,25 tl jahvatatud ingverit

näputäis soola

120 g magedat võid

1,2 dl tumedat siirupit

1,2 dl suhkrut

2 tl brändit, viskit vm kanget alkoholi

Kaunistamiseks:

100 g tumedat šokolaadi

50 g mandlipuru

Sega kuivad ained kokku. Sulata või, siirup ja suhkur segades madalal kuumusel. Lase segades keema tõusta ja 30 sek. keeda. Tõsta pliidilt, lisa jahusegu ja tingimata ka alkohol. Tõsta taigen supilusikatäite kaupa küpsetuspaberiga kaetud plaadile, mahutades suurele plaadile mitte rohkem kui 9 koogikest. Küpseta 160° ahjus 10 min. ehk kuni servad hakkavad pruunistuma. Lase jahtuda paar minutit ehk kuni koogikesi saab õhukese spaatliga tõsta ilma servi krussi ajamata. Keera koogike tagurpidi, et pitsiline pind jääks väljapoole, rulli ümber puupulga või pliiatsi. Pane 30 sekundiks restile, liitekoht allpool, eemalda pulk, jäta toru jahtuma. Kui viimased koogikesed ei anna rulli keerata, pane plaat natukeseks ajaks ahju. Kasta jahtunud torude otsad sulatatud šokolaadisse ja mandlipurusse, lase püstiasendis (nt munaresti avades) paar-kolm tundi taheneda.

Torud võib ka glasuurimata jätta ning pritsida neisse mõlemast otsast vahukoort, millesse on segatud vahukooretugevdajaga (pakikestes müüdav Sahnefest) tihendatud vahukoort. Hästi sobib täidiseks nii vahustuv vanillikaste kui tegija maitse järgi suhkruga maitsestatud kooreasendaja; mõlemad taluvad ooteaega paremini kui tavaline vahukoor.

Piparkoogitort

Põhi:

200 g muredaid piparkooke

50 g sulatatud margariini

3–4 sl vett

Täidis:

6 tl želatiini

1,5 dl punast viinamarjamahla

2 muna

3 sl suhkrut

2 dl 35% rõõska koort

200 g maitsestamata toorjuustu

100 g paksu jogurtit

2 tl piparkoogimaitseainet

Kaunistuseks:

peo-

täis väikesi tumedaid rosinaid

1 dl tarretisesuhkrut (hyytelösokeri)

2 dl glögit või punast viinamarjamahla

vahukoort või valgeid beseelilli

Kata väikese lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja kinnita vormi serv paigale. Lõika paberi ülejääk paari sentimeetri kauguselt ära. Purusta piparkoogid, sega juurde sulatatud või ja pihusta peale nii palju vett, et segu hakkab koos püsima. Suru segu vormi põhjale ühtlaseks kihiks. Pane želatiin mahlaga paisuma, sulata siis kuumas veevannis ning lisa kuumale lahusele piprakoogimaitseaine. Vahusta toasoojad munarebud suhkruga, teises kausis vahusta koor. Mikserda toasoe toorjuust jogurtiga kohevaks, kalla selle peale kordamööda mõlemad vahud ja tõsta suure lusikaga suunaga alt ülespoole segamini. Vahusta munavalged; jäta ootama. Sega täidisesse lusikaga leige želatiinilahus võimalikult õrnalt, et vahtu mitte lõhkuda. Kalla otsekohe peale munavalgevaht, tõsta lusikaga kiiresti läbi ning kalla segu viivitamatult vormi. Lase külmkapis kinnikaetult järgmise päevani tarduda. Aja glögi või mahl keema, lahusta selles tarretisesuhkur ja aja veel korraks keema. Raputa tordi pinnale rosinaid. Kalla leigeks jahtunud segu tordile ja lase jahedas tarretuda. Soovi korral kaunista vahukooretupsude või beseelilledega.

Ameerika šokolaadikoogid ehk Brownies

200 g margariini

4 muna

2 dl suhkrut

1 dl naturaalset kakaopulbrit

2 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillsuhkrut

100 g mõrušokolaadi

150 g sarapuupähkleid

Pruunid koogikesed jäävad eriti kaunid ja vanaaegselt romantilise väljanägemisega, kui neile on sõelutud läbi peene pitsmustrilise šablooni valget tolmsuhkrut. Ehk õnnestub teil selleks leida tilluke plastik- või paberlinik, või saate kasutada mõne suurema liniku keskosa. Kohane võiks olla ka tükike jäigemat, sümmeetrilise mustriga kleidi- või kardinapitsi. Koogivaagna üldmulje seisukohalt on väga oluline, et muster oleks kõikidele kookidele paigutatud täpselt ühtmoodi.

Lõika šokolaad ja pähklid suure kokanoaga pisikesteks tükkideks. Sulata margariin ja lase jahtuda. Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sega kuivad ained omavahel ja lisa vähehaaval tainasse vaheldumisi margariiniga. Viimasena sega juurde pähkli- ja šokolaaditükid. Kalla tainas õliga määritud küpsetuspaberiga kaetud madalasse ahjuvormi, mille suurus võiks paksemate kookide saamiseks olla 35x25 cm, õhemate jaoks 40x30 cm. Küpseta 200° juures ahju keskmisel siinil õhemaid kooke umbes 15 minutit, paksemaid 18 minutit. Lõika jahtunult 5x5 cm suurusteks ruutudeks ja sõelu tuhksuhkruga üle. Serveeri soovi korral koos vanillijäätise või vahukoorega.

Šokolaadiruudud kookosega

Tainas:

2 muna

1,5 dl suhkrut

4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillsuhkrut

4 sl kakaopulbrit

150 g margariini

1,5 dl apelsinimahla

Kate:

400 g maitsestamata toorjuustu või kohupiima

1 dl kookoshelbeid

2 dl tuhksuhkrut

1 sl sidrunimahla

Pinnale:

1 dl kookoshelbeid

Sulata margariin ja lase jahtuda. Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks tihedaks vahuks. Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kakaopulber hästi läbi. Lisa munavahule kordamööda kuivi aineid, margariini ja apelsinimahla. Püüa tainast võimalikult vähe töödelda. Kalla tainas

küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta ahju keskmisel siinil 175° juures 18–20 minutit ja tõsta koos plaadiga restile või tugedele jahtuma. Glasuuriks sega kõik ained kokku ja määri ühtlase kihina jahtunud põhjale. Riputa üle kookoshelvestega. Lõika plaat keevas vees hoitud noaga 5 x 5 cm suurusteks ruutudeks.

Kookospallid kakaoga

3 dl röstitud kaerahelbeid

1,5 dl kookoshelbeid

3 sl suhkrut

3 sl naturaalset kakaopulbrit

1 tl vanillsuhkrut

1 muna

6 sl magedat võid

Kaunistuseks:

2 dl kookoshelbeid

Rösti kaerahelbed kuival pannil või kasuta Veski-Mati vastavat toodet. Sega kõik kuivad ained omavahel, lisa pehme või ja muna. Pane segu paariks tunniks külma. Võta segust ühesuurused portsjonid ja veereta need pallideks. Kalla kaunistuseks määratud helbed kilekotti ja pane sinna mõned pallikesed. Raputa kotti, et pallikesed võtaksid helbeid külge. Lao karpi, asetades kihtide vahele küpsetuspaberit. Hoia serveerimiseni külmas.

Kuuse- või aknakaunistuseks mõeldud piparkoogid

175 g küpsetusmargariini

1,5 dl suhkrut

1 muna

1,5 dl suhkrut

1 sl sidrunimahla

4,5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

4 tl piparkoogimaitseainet

Mikserda pehme margariin suhkruga heledaks ja kohevaks. Mikserda juurde toasoe muna ja mahl. Lisa küpsetuspulbri ja maitseainetega segatud jahu ja pane tainas 30 minutiks külma. Rulli kolmandik tainast 3 mm paksuseks ja võta sellest tähekujulise vormiga koogikesed. Tee neisse augud tordipritsi peene otsaku või mõne muu abivahendiga, pidades aukude paigutamisel silmas ka riputamisvõimalust. Küpseta nagu tavaliselt; sõelu jahtunud koogikeste mõlemale poole tuhksuhkrut ja riputa üles.

Piparkoogispiraalid beseega

0,5 kg valmis piparkoogitainast

1 munavalge

1 dl peensuhkrut

Rulli tainas kaheks 15 x 30 cm suuruseks plaadiks ja lõika servad joonlaua abil sirgeks. Kata plaadid kuivamise ärahoidmiseks toidukilega. Mikserda toasoe munavalge tihedask vahuks ja lisa edasi mikserdades ühe supilusikatäie kaupa suhkur. Määri besee tainaplaatidele, keera need pikemast servast alates mitte väga tihedateks rullideks ja pane need viilutamise hõlbustamiseks lõikelauaga 45 minutiks sügavkülma. Lõika mõlemad rullid väga terava noaga 24 viiluks, aseta lapiti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi seal kenasti ümmarguseks. Tõmba kihtide vahelt väljtunginud besee noaga ketta peale laiali. Küpseta ahju keskosas 150° juures umbes 15 minutit. Lase plaadil täielikult jahtuda ja irruta paberi küljest palettnoaga või õhukese pannilabidaga. Säilita lahtises purgis või karbis.

Kiirest tainast piparkoogid

200 g margariini

2 dl suhkrut

1 munarebu

3 sl pruuni fariinsuhkrut

4 sl 35% rõõska koort

1 dl peenelt riivitud porgandit

3 tl vanillsuhkrut

2 tl söögisoodat

3 tl kaneeli

0,25 tl jahvatatud nelki

0,5 tl jahvatatud kardemoni

5,5 dl jahu

Porgandilisandiga piparkoogitaignast võiks küpsetada nii tavalisi õhukesi, vormidega võetud koogikesi kui ka pakse pulgakesi. Vahusta pehme margariin suhkruga, mikserda juurde munarebu, siirup, koor ja riivitud porgand. Sega maitseained jahu hulka, kalla teiste ainete peale ja sega suure lusika või puukahvliga läbi. Ära mikserda, sest see muudaks taigen sitkeks. Vajuta taigen lamedaks pätsiks, mähi see toidukilesse ja pane pooleks tunniks külma. Rulli taignast sõrmejämedune kangike, lõika sellest 4 cm pikkused jupid ja lao need küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpseta 175° juures 12–15 minutit.

Õhulised laastud

3 munavalget

1 kuhjaga dl (100 g) peensuhkrut

1 dl jahu

1 tl vanillisuhkrut

90 g võid

mandlilaaste

Klopi munavalged suhkruga kergelt lahti. Lisa jahu, vanillisuhkur ning sulatatud ja leigeks jahtunud rasv. Lase 30 minutit seista. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, joonista selle vastu panni jäävale poolele 7 cm läbimõõduga ringid. Need võivad paikneda päris kõrvuti, sest see taigen ei vaju küpsedes laiali. Tõsta iga ringi keskele triiki teelusikatäis taigent, määri õhukese kihina laiali. Pane peale mandlilaaste. Küpseta 175° juures u 5-6 minutit ehk kuni küpsised on kuldkollased ja kuivad ning servadest kergelt pruunistunud. Tõmba plaat poolenisti välja. Tõsta küpsised spaatliga kas taignarulli käepidemele või toidukile või fooliumi alt vabanenud papp- või plastsilindrile, suru kumeraks ja lase jahtuda. Säilita kuivas kohas. Serveerimisel sõelu peale õrn kiht tolmsuhkrut. Paku jäätise, kohvi või vahuveini juurde.

Imekenad hõlpsastivalmivad piparkoogid

0,5 kg piparkoogitainast

või valmispiparkooke

Kaunistuseks:

2 dl tuhksuhkrut

1–2 sl sidrunimahla

kuivatatud ananassi- ja papaiatükke

Küpseta ise lihtsad õhukesed koogikesed või kasuta valmispiparkooke. Glasuuriks lisa tuhksuhkrule vähehaaval sidrunimahla, kuni segu muutub lusikalt niristatavaks. Joonista koogikestele meelepärane muster ning aseta kuivatatud puuviljatükikesed glasuuri peale. Lase järgmise päevani kuivada.

Apelsinitrühvlid

1 dl 35% rõõska koort

200 g Fazeri tumedat plokkšokolaadi

1 apelsini riivitud kollane koor

2 sl brändit või rummi

kakaopulbrit

Keeda rõõska koort ja riivitud apelsinikoort madalal kuumusel 5 minutit. Tõsta anum pliidilt ära ja lisa tükikesteks murtud šokolaad ning alkohol. Sega, kuni šokolaad sulab ning segu on täiesti ühtlane. Kata anum taldriku või kaanega ja lase toatemperatuuril järgmise päevani seista. Vormi segust pallikesed, kastes selleks pruugitava lusika või melonilõikuri iga kord kuuma vette. Veereta palle kaopulbris ja hoia kuni laualeviimiseni külmas.

Kaerakakukesed pohladega

200 g pehmet margariini

3 dl pruuni suhkrut

1 muna

3 dl suuri eelröstitud kaerahelbeid

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl jahvatatud kardemoni

Kaunistuseks:

1 dl (külmutatud, sulatatud ja kuivaks patsutatud) pohli

Mikserda margariin suhkruga kohevaks, lisa omavahel eelnevalt segatud kuivad ained võimalikult lühida töötlemisega. Rulli tainas kätega kangiks, jaga see 30 osaks. Veereta iga osa pihkude vahel palliks ja vajuta siis lamedaks kettaks. Lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes vahele paar sentimeetrit laienemisruumi. Vajuta igasse koogikesesse mõned pohlad. Küpseta 200° juures umbes 12 minutit. Lase korralikult jahtuda ja säilita kaanega suletavas karbis või purgis.

Valge šokolaadikook marjadega

1 kiht biskviit-tordipõhja

5 sl heledat hapukat mahla

4 tl želatiini

4 sl sidrunimahla

200 g valget šokolaadi

340 g vanilliga Crème Bonjour’i

3 sl suhkrut

2 dl 35% rõõska koort

2 munavalget

Lisandiks:

300 g külmutatud kirsse, maasikaid või vaarikaid

suhkrut

kakaopulbrit

A-

seta tordipõhi küpsetuspaberist kettaga kaetud vormi ja immuta hapuka vedelikuga. Töötle toasoe toorjuust mikserikonksudega pehmeks. Pane tükeldatud šokolaad minigrip-sulguriga kilekotti, suru enne sulgemist õhk välja, aseta kott tulisesse vette. Paisuta želatiinipulber mahlaga, sulata kuumas vesivannis. Vahusta koor 2 sl suhkruga, toasoojad munavalged 1 sl suhkruga. Mikserda sulanud šokolaad toorjuustu hulka, lisa ka leige želatiinilahus. Kalla vahukoor segu peale ja tõsta lusikaga segamini, lisa vahustatud munavalged ja tõsta samuti segamini. Kalla segu kohe vormi ja silu märja lusikapõhjaga siledaks. Kata fooliumiga ning pane järgmise päevani külma. Serveerimisel sõelu pinnale kakaopulbrit. Serveeri marjad tordi juurde tervelt või kastmena. Viimasel puhul purusta poolsulanud marjad sauseguriga, vaarikad võid seemnete eemaldamiseks läbi sõela hõõruda. Suhkrut lisa maitse järgi.

Itaalia jõulusai

Algne tainas:

5 dl sooja piima

50 g presspärmi või 2 kotikest kuivpärmi

1 muna või 2 munarebu

1,5 tl soola

1,5 tl jahvatatud kardemoni

14–16 dl nisujahu

Hiljem lisada:

200 g küpsetusmargariini

2 dl suhkrut

0,5 tl jahvatatud muskaati

0,5 tl jahvatatud kardemoni

1 dl väikesi tumedaid rosinaid

1,5 dl sukaadi või värvilisi marmelaaditükikesi

Itaalias on selle saia (itaalia keeles panettone) küpsetamiseks kasutusel eriline, üpris suure läbimõõduga ja kõrge plekkvorm. Meie võiksime kasutada suurt, 28 cm läbimõõduga lahtikäivat vormi; väikese vormi jaoks tuleks siin antud ainetekogused poolitada.

Hõõru pärm vähese piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Kuivpärm sega esmalt vähese jahuga ja klopi seejärel piima hulka. Lisa toasoe muna, sool ja kardemon. Kalla või sõelu tainakaussi 7–8 dl jahu ja sõtku paar minutit, seejärel lisa edasi sõtkudes ka ülejäänud jahu, jättes esialgu 1 dl järele. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest.

Kata tainakauss rätikuga, tõsta sooja kohta ja lase mahult kahekordseks kerkida. Kuna tainas sisaldab rohkesti rasva ja suhkrut, võib selleks kuluda tund või isegi enam.

Riputa laud vähese jahuga üle, kaabi tainas kausist välja. Sõtku kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Kata kareda rätikuga ja lase soojas ja tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida. Mikserda pehme rasvaine suhkruga kohevaks, sega juurde rosinad ja sukaad. Sõtku saadud segu algtaina hulka. Määri suur küpsetusvorm pehme margariiniga ja riputa üle riivsaiaga. Kalla tainas vormi ja lase rätiku all 30 minutit soojas kohas kerkida. Pintselda pind munaga ja küpseta ahju alumisel siinil 175° juures 30–35 minutit. Jahuta vormist välja võetud sai restil, jahtunult sõelu üle tuhksuhkruga. Panettone säilib kinnikaetult jahedas kohas mitu päeva mahlase ja maitsvana.