Retseptid
29. detsember 2004, 22:00

Riivid

Kuigi tänapäeval on kodukokal abiks mitmeid erinevaid ja kiireid peenestajaid, lõikureid ja purustajaid, peaks igas köögis olema kindlasti ka paar tavalist riivi.

Kuigi tänapäeval on kodukokal abiks mitmeid erinevaid ja kiireid peenestajaid, lõikureid ja purustajaid, peaks igas köögis olema kindlasti ka paar tavalist riivi.

Väike on hõlbus. Väikese koguse juustu või köögivilja peenestamiseks on riiv enamikul juhul kiiremaks ja lihtsamaks abiliseks kui elektrimasin, mis teatavasti vajab sageli eraldi kapist väljavõtmist ja tagasipanemist, aga igal juhul ja kindlasti pesemist ja kuivatamist.

Riivide valik. Lihtsa, tasapinnalise riivi kõrval on müügil ka kolm- või nelinurkse läbilõikega riive, mille iga külg pakub erineva kuju või jämedusega riivimispinda. Ka võib tasapinnaline riiv olla asetatud riivi kujule vastavale karbile, kuhu riivitav toiduaine koguneb. Ka on olemas silindrilisi, vändaga ringi aetavaid riive, mis võivad olla väikesed ja käes hoitavad või siis suuremad ning laua külge kinnituvad. Kui esimesed sobivad peamiselt väikese koguse juustu riivimiseks, siis teised on mugavad ka keedetud, tugevamad mudelid aga isegi toore köögivilja peenestamiseks.

Ostmine. Riivid on tänapäeval küllaltki kallid ning ostmisel tuleb olla hoolikas. Eeskätt peaksite lähtuma ikkagi sellest, kui sageli ja mille peenestamiseks te seda riista vajate; vändaga riivide puhul oli valiku põhitingimus ära öeldud juba eelmises lõigus. Võtke vaadeldav riiv ostmisel alati kätte, uurige seda lähemalt ning kujutlege ennast sellega töötamas. Vaadake, kas püstiasendis kasutataval riivil on allservas libisemist takistavad kumminupsud või mõni muu taoline ettevaatusabinõu. Anuma peale kinnitatava riivi puhul kontrollige kinnitumise turvalisust, aga ka anuma materjali usaldusväärsust ja kuuma pesuvee taluvust. Kindlasti libistage käega õrnalt üle riivi pinna kontrollimaks, kas riivi avade välimised servad pole mitte liiga ettetungivad või ohtlikult nõelteravad, et vältida sõrmede vigastamist. Veidi ebatõhusam riiv on igati parem valik kui plaasterdatud pöidlanukk igal riivimiskorral. Lauale püsti asetatava mehaanilise riivi puhul kontrollige selle vaakumkinnituse tugevust, sest töötamisel paigast nihkuv riiv on kasutuskõlbmatu. Käes hoitava vändaga riivi puhul on oluline, et riivitavat toiduainet vastu rulli suruv detail oleks piisavalt tugev vajaliku surve väljakannatamiseks.

Hooldamine. Peske igasugune riiv alati otsekohe pärast tarvitamist või pange vähemalt nii kauaks veekaussi, kuni teil on aega temaga tegelda. Kuivanud toidujääkide eemaldamine on tüütu ja aeganõudev tegevus. Kuivatage riivi õhu käes. Roostevabast terasest riivid nürinevad küllaltki aeglaselt, mistõttu ei pea riiviga ümberkäimisel olema rõhutatult ettevaatlik. Küll aga võib riiv olla ohtlik kätele. Sahtlis hoidmisel valige riivile niisugune koht, et sahtlist midagi muud otsiv käsi ei saaks suure hooga sattuda vastu riivi teravaid hambaid; kõige parem on asetada riiv terava poolega vastu sahtli põhja.