Retseptid

Äädika lahjendamine 

Toidutare, 28. detsember 2004, 22:00
Et müügilolevat 30% äädikat soovikohase kanguseni lahjendada, võib kasutada järgmist lihtsat valemit

Et müügilolevat 30% äädikat soovikohase kanguseni lahjendada, võib kasutada järgmist lihtsat valemit, milles lahjendamise suhtarv saadakse valemiga (30 - x):x

Asendades liikme x soovitud lõpptulemusega, saame teada, et 2,5% lahuse saamiseks tuleb 1 osa 30% äädikat lahustada 11 osa veega.

Ka teistsuguse kangusega äädikate või muude vedelike puhul jääb sama valem kehtima.

Kümneprotsendilisest äädikast 5%-lise saamiseks tuleb teda lahjendada 1 osa veega: (10-5):5=1; samale tulemusele jõuame ka loogilise aruteluga või õigemini aksioomiga, et millegi lahustamine vahekorras 1:1 vähendab kangust kahekordselt.

Maire Suitsu