Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Keedetud munad

Keedetud munade saamiseks on mune seniajani tõesti sõna otsese mõttes keedetud.

Keedetud munade saamiseks on mune seniajani tõesti sõna otsese mõttes keedetud. Meetodi puuduseks on see, et liiga ägedal keemisel muutub munavalge ebameeldivalt sitkeks ja kummiseks. Mõnusalt pehmete ja habraste munavalgete saamiseks on ameeriklased välja mõelnud lihtsa viisi.

Pane munad ühe kihina keedupotti ja kalla peale külm vesi, mis katab mune vähemalt 2 sentimeetri paksuse kihina. See viimane on väga oluline seik, kuna liiga õhuke veekiht ei talleta küllaldaselt soojust ning munad ei valmi ootuspäraselt. Lase vesi kõrgel kuumusel kiiresti vulinal keema hakata, tõsta seejärel keedupott kohe pliidilt ära ja kata kaanega. Päris pehmed munad on kaane all valmis 2–3 minuti, poolpehmed 4–5 minuti ja peaaegu kõvad 10 minuti pärast. Täpselt meelepäraste munade saamiseks pead sa kindlasti vähemalt paar korda katsetama, võttes aga iga kord täpselt ühepalju vett ja kasutades sama anumat. Pehmed ja poolpehmed munad tõsta kuumast veest otse munapeekritesse; kõvad munad pane jääkülma vette ja hoia seal 2–7 minutit olenevalt sellest, kas soovid neid süüa soojalt või külmalt. Kui soovid kõvakskeedetud mune hoida järgmise päevani, jahuta nad jääkülmaks, eemalda koor, pane munad väikesse kaanega karpi ja kalla külma veega üle. Nii võid olla kindel, et munarebude ümber ei teki ebameeldivat sinakat rõngast.