Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Sukaad

Sukaad on tsitrusviljade koortest suhkruga küllastamise teel valmistatud maiustus, mida on tuntud juba aastasadu. Tänapäeval on sukaad mitmel põhjusel muutunud maiustusest magusroogade ja küpsiste üheks komponendiks ja kaunistuseks, kuid leiab siiski elavat kasutust.

Valmistusmeetod. Klassikaline viis puuviljade, sh ka tsitruskoorte suhkrustamiseks tööstuses näeb ette 16 päeva kestvat aeglast tsüklit. Kus ja kas sellest tänapäeval kinni peetakse, ei oska ma öelda, kuid kodus kasutamiseks ja isegi maiustusena serveerimiseks täiesti rahuldava apelsinisukaadi võib saada ka väiksema vaevaga. Muidugi võtab aega sukaadi suhkrus veeretamine, kuid seda võib teha talgutööna ja poole silmaga televiisorit jälgides või omavahel vesteldes.

Valesukaad. Kui vajate tugevat ja mõrkjat apelsinimaitset kohupiimakreemile, toorjuustust valmistatud tarretisele või tordile või ükskõik millisele muule roale, on täiesti omal kohal kiirmeetodil valmistatud kiir- ehk valesukaad, mille juhatuse leiate retseptide hulgast.

Veel asendajaid. Kookide peale, aga ka juustu- ja keeksitaignasse sobivad hästi suurpoodides kuivatatud puuviljade riiulitel suures valikus leiduvad suhkrustatud ja kuivatatud eksootiliste puuviljade tükikesed.

Tsitruskoorte ohtlikkus. Kahtlemata võivad sidrunitele ja apelsinidele sadestunud ja osaliselt ka imendunud säilitusained kujutada ohtu tervisele, kui koori tarvitada toidus iga päev ja suurel hulgal. Välistada ei saa ka nende ainete suhtes esinevat allergiat. Kui aga pesete viljad kuuma voolava vee all harjaga puhtaks ning tarvitate sukaadi mitte just iga päev, ei kasuta terve inimene asjatundjate kinnitusel midagi karta.

Apelsinisukaad

4 keskmist apelsini

200 g suhkrut siirupiks

200 g väga peent suhkrut katmiseks

Pese ja kuivata apelsinid, jaga koor tipust tipuni kulgevate joontega (või nokakesega apelsininoa abil) neljaks osaks ja koori koos alumise valge osaga maha. Kui valge osa on eriliselt paks ja kohev, õhenda seda väikese terava noaga. Lõika kooreveerandikud põikisuunas 5 mm laiusteks ribadeks ja pane paksupõhjalisse keedunõusse.  Kalla peale nii palju külma vett, et see koori katab. Kuumuta väikesel tulel aeglaselt keemiseni, aga ära lase keema tõusta, vaid kurna vesi kohe ära. Kalla uus vesi asemele ja korda kirjeldatud protseduuri kokku viis korda. Pärast viimast korda kaalu koored ja võta edasiseks töötlemiseks koorte kaaluga võrdne kogus suhkrut. Kaalu puudumisel võid 4 keskmise apelsini koorte kaaluks arvestada 200 grammi; väga suur täpsus pole oluline. Pane suhkur ja koored keedunõusse ja kata seekord keeva veega. Kuumuta aeglaselt ja kogu aeg segades, kuni suhkur on lahustunud. Ära mingil juhul lase lahust enne kogu suhkru lahustumist keema tõusta, mis põhjustaks siirupi suhkrustumise. Kui suhkur on sulanud, aja lahus keema, ning vähenda siis kuumust sedavõrd, et lahuse liikumine oleks vaevu märgatav. Jälgi, et siirup põhja ei kõrbeks. Jätka kuumutamist, kuni koored muutuvad läbipaistvaks, kuid ära keeda liiga pehmeks. Tõsta anum pliidilt ja lase sisu jahtuda. Tõsta koored siirupist välja tihedale sõelale nõrguma. Kui siirupit enam ei eraldu, kalla suhkur paksu kihina suurde supitaldrikusse ning kasta koored suhkrusse kas pintsettidega või jämeda orgi otsas. Lao ribad ahjuplaadile laotatud küpsetuspaberil kuivama, tõmmates nad orgi otsast kahvliga maha. Kuivamine kestab umbes 12 tundi; sukaad on kuiv, kui ta sõrmede vahele võttes ei kleebi rohkem kui suhkruga ülepuistatud poemarmelaad. Kasuta sukaadi kohe või paki õhukindlalt sulguvasse karpi, eraldades kihid üksteisest küpsetuspaberiga.    

Valesukaad

Eeltöötle apelsinikoori nii, nagu sukaadi puhul, kuid ribadeks lõikamise asemel tükelda veerandikud paariks suuremaks tükiks. Aja koored läbi hakklihamasina, puistates masina töö hõlbustamiseks koorte vahele pidevalt peensuhkrut. Suhkru täpne kogus pole oluline, kuid ei peaks siiski olema põhjendamatult suur. Sega saadud koorepuru hästi läbi ja suru otsekohe võimalikult tihedalt väikesse keeratava kaanega purki, soovi korral puista peale veel veidi suhkrut ja suru kõvasti kinni. Pane purk kohe külmkappi hoiule, kus valesukaad säilib hästi mitu kuud ning muutub kasutuskõlbmatuks vaid siis, kui ta millegipärast tumeneb. Valesukaad on tugevalt mõrkja maitsega, mistõttu võiks seda esimestel kordadel doseerida ettevaatlikult.

Porgandisukaad

2 dl suhkrut

2 dl vett

800 g porgandeid

1 sidrun

Keeda suhkrut ja vett keskmisel kuumusel 10 minutit. Lõika kooritud porgandid 3–5 cm pikkusteks juppideks, need omakorda peenteks ribadeks. Keeda neid 30–40 minutit ehk kuni ribad on tumedad ja läikivad ning peaaegu kogu vedelik aurustunud. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda, maitsesta riivitud sidrunikoore ja sidrunimahlaga. Tõsta koos vedelikuga väikesse kaanega purki ja hoia külmas. Kasuta tortide ja magusroogade kaunistamiseks.