Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Salatid

Salatite tähtsus ja valmistamine

Salati mõiste on väga ulatuslik. Oli aeg, kus salatiks peeti ainult lehtsalatit. Nüüd aga nimetatakse salatiks kõiki keedetud ja keetmata toiduainete kombinatsioone, kus sideaineks ja maitsestamiseks on mitmesugune kaste, mahl, äädikas jne.

Salat:

mitmekesistab igapäevast toitu ja loob seega meeldivat vaheldust

võimaldabtekkinud toidujääkide otstarbekamat kasutamist

võimaldab kergesti seeditavat ja tervislikku toidukombinatsiooni

annab head "materjali" hommiku- ja eriti õhtueineks

on odav, maitsev, toitev ja tervilik toit

üks osa salateid omab puhtdieedilist tähtsust ravimisel

Salati kombinatsioone on palju ja valik oleneb tarvitajast.

LAUALE ANDMINE JA KAUNISTAMINE

Serveerimisvõimalusi on palju. Üldnõudeks on, et salatid tuleb lauale anda isuäratavalt - puhtalt ja ilusasti. Salat või salatiained olgu vaagnale või kaussi pandud vabalt kuhjas, kokku surumata ja pealt siledaks tegemata. Salati komponentide segamisest, kaunistamiseks kasutavate toiduainete valikust ja lauale andmise viisist sõltuvalt võib samadest toiduainetest valmistatud salat erisugune välja näha ja maitsta.

SALATITE VALMISTAMINE

Salatite valmistamiseks kasutatakse põhiliselt kolme moodust:

Segatud salatid. Sega salatikomponendid suurema osa või kogu kastmega. Toiduained sega ühes kausis, valmis salat vala või tõsta teise nõusse, nii et nõu ääred jäävad puhtaks. Vaagnat või kaussi ei panda liiga täis, vaid jäta vähemalt 2-3 cm vabaks. Lõpuks vala peale veidi salatikastet, et saada ilus pealispind.

Kastmega üle valatud salat. Pane tükeldatud toiduained salatikaussi või vaagnale, millega salati lauale annad. Neid võid asetada rühmiti vahelduvate värvuste kaupa, kihiti või segamini. Vala salatikaste peale ilma segamata. Sel viisil valmistatud salatis on toiduainete tükid terved. Nii tuleb teha salatit õrnadest, kergesti lagunevatest toiduainetest: pehme puuvili, kuumsuitsu- või keedetud kalad, tomatid jm, kuid sellist viisi võib kasutada ka teiste salatite valmistamisel.

Segamata salat. Pane salatikomponendid eraldi mitmesse kaussi või ühele vaagnale rühmiti. Kaste või valikuks mitu erinevat kastet anna lauale kastmekannudes või kaussides. Selline serveerimisviis nõuab suurt vaagnat või paljusid nõusid. See on vajalik siis, kui sööjate maitsedon erinevad. Igaüks saab valida nii salati põhiained kui ka kastme oma maitse järgi.

SALATITE KAUNISTAMINE

Salateid kaunistatakse hea maitsega ning värvuselt ja kujult ilusate toiduainetega, mis ka salati koostises esinevad või salati maitsega sobivad.

Kaunistust olgu salatil mõõdukalt, nii et ka põhitoit nähtavaks jääb. Paks kaunistuse kiht pole sageli maitsev, tundmatuseni varjatud "kaunistatud" toit ei ärata isu. Ka salatikausi äär olgu vaba. Kui salativaagna äärt kaunistatakse salatilehtede, muna-, kurgi või tomativiiludega, jäägu see siiski 2-3 cm laiuselt vabaks, nii et vaagnat on võimalik tõsta ja toite pakkuda.

Kui salateid on mitut liiki, siis kasutada erinevaid kaunistusaineid, mitte kõikidel vaagnatel üht ja sama.

Tugevmaitselised kaunistused: mädarõigas, sibul, kaunpipar jm asetada kuhjakestena selliselt, et neid soovi korral saab kõrvale lükata. Leidub inimesi, kellele need ei maitse, see saab neist hoiduda toidu välimust rikkumata. Kaunistuseks pandud toiduained süüakse koos põhitoiduga.

Kõikidele salatitele sobivad kaunistuseks maitseroheline, kurk, lehtsalat, tomat, kaunpipar, redis; paljudele salatitele võib lisada sibulapealseid, murulauku, sibularattaid, porrulauku, pähkleid.

Murulauku, sibulapealseid, peterselli ja tilli lehevarsi ning vanemaid lehti kasutatakse peeneks lõigatult. Noored tilli-, peterselli- ja sellerilehed pannakse salatile või selle kõrvale tervelt väikeste lehekestena, nii on nad kaunimad kui hakitult.

Lehtsalatist sobivad kaunistuseks väikesed terved lehed ja suuremate käharate lehtede ääred veidi kokku keeratult. Tomat lõigata kaunistamiseks õhukesteks viiludeks või sektoriteks. Väikeste salatiportsjonite kaunistamiseks võtta poolitatud või veeranditeks lõigatud viilud.

Kurk lõigata õhukesteks viiludeks, need panna salatile siledalt või ühest kohast keskkohani läbilõigatult ja torbikuks või kõveraks painutatult. Koorimata kurk on oma rohelise koore tõttu koorima kujul efektsem kui kooritud.

Punase pipra kaunad lõigata väiksemateks ruudu-, kolmnurga-, tähe- jm kujulisteks tükkideks või õhukesteks ribadeks.

Redist kasutada tervelt, osaliselt vabastatud koorega, õiekujuliseks lõikatult, hakitult, sektoriteks või viiludeks lõigatult.

Toores porgand riivi kaunistuseks, muidu on teda raske süüa, keedetud porgandist lõika ümmargusi, tähe- või õiekujulisi viile. Tähe- ja õietaolisi kujundeid saad, kui tervesse porgandisse lõikad pikuti sisse sügavamad või madalamad jooned ja alles siis viilutad porgandi.

Muna kasuta kõvaks keedetult, munalõikuriga viilustatult või sektoriteks lõigatult. Ka erldi hakitud munarebu ja -valge on kohane mõningate salatite kaunistamiseks, eriti väikeste salatiportsjonite korral.

Peeti pole soovitav kasutada toitude kaunistamiseks; peedi tugevalt punane värvaine imbub kergesti teistesse toiduainetesse, tehes salati näotuks ja nagu määrdunuks. Kui soovid peeti tingimata salati peale panna, siis aseta hakitud või ribastatud peet salatilehele nii, et peedimahl laiali ei valgu.

Salateid võib kaunistada ka õhukeste singi-, liha-, vorsti ja muude lihasaaduste viilukestega. Need aseta salatile alles lauale andmisel, sest nad kuivavad äärmiselt kiiresti ning on siis näotud.

Kalasalatitele võib kaunistuseks panna punast või musta kalamarja, lõheviilusid, üsna õhukesi heeringatükke.

Loomulikult tuleb iga salati korral kaaluda, kas valitud kaunistusaine selle salati maitsega sobib või mitte.

SALATITE LAUALEANDMISE VIISE

Tavaliselt antakse salatid lauale suuremates kaussides või vaagnatel, millest igaüks salatilusika või -komplekti (lusikas ja kahvellusikas) abil endale portsjoni ette tõstab.

Peale selle võib salateid lauale anda väiksemate kogustena. Selliste väikeste portsjonitega võib ka suuremat salativaagnat kaunistada. Järgnevaltkaks näitet väikeste salatiportsjonite lauale andmiseks.

Salatilehel. Paiguta valge või punane salat ilusale tervele lehtsalatilehele, kaunista tumedamate maitserohelise lehtedega ja punaste või valgete lisanditega.

Saiaviilul. Rösti saiaviil, nii et sai jääb keskelt pehmeks, peale aseta kujake salatit ja kaunista maitserohelise lehekese võimuuga. Soovi korral võib saiaviilu paigutada ka lehtsalati lehele.