Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Joogid

Erinevate jookide valmistamisest

JOOGID

Joogid on alati olnud toidulaual tähtsal kohal. Neid serveeritakse nii kuumalt kui ka külmalt. Joogid erinevad mitmeti: koostisosade, valmistusviisi ja ka populaarsuse poolest. Kodus peaks rohkem valmistama mitmekesisemaid jooke, mida tänapäeval pakutakse ka juba valmiskujul.

KOHV

Kohvi võib valmistada mitmesuguseid erinevaid. Lisada võib likööri, viskit, konjakit või teisi kangeid alkoholseid jooke ja vahustatud rõõska koort. Alkoholiga kohvi serveeritakse spetsiaalsest klaasist. Võimalusel soojendatakse klaasi, klaasi põhja pane teelusikatäis pruuni või valget suhkrut, lisa alkohol ja vala kohvi peale. Ning lõpuks lisa vahustatud koor, peale võib raputada kohvi- või shokolaadipulbrit.

PIIM JA PIIMAJOOGID

Piima, keefiri, hapupiima ja hapendatud petti võib kasutada nii iseseisva kui ka toitvate ja karastavate,ning ka magusate ja soolaste jookide valmistamiseks.

Jookide valmistamine on lihtne. Sega toiduained kas käsitsi, klopi vahustiga või mikseris ühtlaseks seguks.

Piimajooke on mahla või mehuga soovitav segada mikseriga, et jook vahustuks kiiresti ja ained seguneksid paremini. Käsitsi segades kalgenduvad piimavalgud hapete toimel suurte helvestena ja jook muutub ebameeldivaks.

Piima-, keefiri- ja hapupiimajookide valmistamisel lisatakse mitmesuguseid siirupeid, kompotivedelikke, keediseid, värskeid mahlaseid marju, puu- ja aedviljamahlu. Eriti sobivad on hapud mahlad, sest need kutsuvad esile piima helbelise kalgendumise ja soodustavad seega piima seedimist.

Piimajooke maitsestatakse suhkru, soola, pipra, kaneeli, vanillsuhkru ja muude maitseainetega vastavalt joogi põhiainete maitsele.

Enamik piimajooke on kõige maitsvamad külmalt, neid serveeritakse klaasides ja juuakse läbi kõrre. Paksemaid jooke serveeritakse nii klaasidest kui ka tassidest ja juurde antakse lusikas. Osa piimajooke võib serveerida soojalt, isegi kuumalt.

Piimajoogid tuleb lauale anda kohe pärast valmistamist, et kalgendunud ei oleks mahlast eraldunud.

Piim- ja piimatoodetest jookide hulka kuuluvad ka karastusjoogid, mille põhiaineks on piim, rõõsk koor või jäätis. Rahvapäraselt nimetatakse neid jäätisekokteilideks, kuid tegelikult ei ole need kokteilid, vaid piimajoogid jäätisega. Nende valmistamisel lisatakse piimale erinevaid lisandeid.

Jooke serveeritakse põhiliselt klaasides või pokaalides koos joogikõrrega. Soovi korral kaunistatakse marjade või puuviljadega. Kui joogiklaasid on eriti kõrged, tuleb juurde anda pika varrega joogilusikas.

MORSS

Morssi valmistatakse marja- või puuviljamahladest, nende segudest või värsketest marjadest ja puuviljadest, ka puuvilja- ja marjasiirupitest. Morssi valmistatakse keedetud veest, muidu jääb morsi pind vahutavaks. Suhkur lahusta kuumas vees ja toormahl lisa alati jahtunud veele, ära keeda pärast toormahla lisamist.

Morssi maitsestatakse tsitrusviljade riivitud koorega.

Serveeri kannus või klaasis. Morssi jahutatakse jäätükkide lisamisega, kuid pea meeles, et sulamisel jää lahjendab jooki.

SIIRUP

Jookide valmistamisel ja magustoitude juurde kasutatakse mitmesuguseid siirupeid. Siirupeid on võimalik ka ise valmistada suhkrust ja veest ning maitseks lisada kas mahla, marju, kohvi jpm.

LIMONAAD

Marjadest, puuviljadest, nende mahlast ja siirupitest suhkru ja gaseeritud veega valmistatud jooke nimetatakse limonaadideks. Jook valmistatakse kannus või klaasis. Juuakse karastava joogina, sellepärast peaks jook olema hapukas ja mitte väga magus. Jahutamiseks lisatakse jääkuubikuid.

Gaseeritud vett saadakse süsihappegaasi balloonide abil sifoonidest.