Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Marineeritud üllatused - arbuusikoored, tikrid jm

Salat peab olema karge ja krõmps, nii arvavad kindlasti paljud. Siit leiategi paprikasalati, mis just teile meeldival kujul purki läheb. Kindlalt säilib see hoidis siiski vaid külmkapitemperatuuril, kuna lahuse happesus on ainult 1,2%.

Krõmpsuv paprikasalat

Salat peab olema karge ja krõmps, nii arvavad kindlasti paljud. Siit leiategi paprikasalati, mis just teile meeldival kujul purki läheb. Kindlalt säilib see hoidis siiski vaid külmkapitemperatuuril, kuna lahuse happesus on ainult 1,2%.

12 erivärvilist paprikat

Marinaad:

1 l vett

3 sl 30% äädikat

2 dl suhkrut

2 sl soola

Lõika puhastatud paprikad ribadeks, kalla üle suure koguse soolaka keeva veega. Mõne minuti pärast kurna köögivili veest välja ja pane purkidesse. Lahusta sool ja suhkur keevas vees, lisa äädikas ja lase korraks keema tõusta. Kalla keev marinaad köögivilja peale, sule purgid. Lase jahtuda ja säilita külmkapis. Kui soovid pehmemat paprikat, jäta kuumaveeprotseduurid ära ning keeda paprikaribasid marinaadis 5–7 minutit, täiesti pehmeks keeb paprika 12–15 minutiga.

Marineeritud arbuusikoored

Marineeritud arbuusikoor sarnaneb maitselt kõrvitsahoidisega, millesarnaselt võib seda ka pruukida. Alljärgnev retsept pärineb USA lõunaosariikide köögist, kus arbuusikoori on marineeritud mitmete inimpõlvede vältel ning kasutatud olulise komponendina kana-, tuunikala- ja krevetisalatites.

kahe 2-kilose arbuusi koored ehk umbes 2 l tükeldatud koori

Keeduvesi:

3 l külma vett

4 sl jämedat soola

Marinaad:

5 dl õunaäädikat (5%)

1 l (850 g) suhkrut

1 sl soola

15 tera nelki

2 pulka kaneelikoort

0,5 tl jahvatatud ingverit

0,5 tl jahvatatud vürtsi (pimenti)

Sega vesi soolaga, liiguta vahetevahel, et sool lahustuks. Lõika koored 2,5 x 2,5 cm suurusteks tükkideks, kusjuures soovitav oleks jätta koore külge umbes millimeetri võrra roosat viljaliha. Täielikult lõika ära aga pealmine kõva roheline kooreosa. Aja soolvesi keema, lisa kooretükid. Keeda umbes 5 minutit ja kalla siis sõelale. Pane nõrgunud tükid külmkappi mahtuvasse anumasse. Sega keedunõus veiniäädikas ja suhkur; lisa pulbristatud vürtsid; nelk ja kaneel lisa marlisse seotult. Kuumuta lahust aeglaselt, samal ajal pidevalt põhjast segades, kuni kogu suhkur on lahustunud. Lase keema tõusta ning kalla kohe kooretükkide peale; kata sobiva suurusega taldrikuga, mis hoiaks tükke peale kerkimast. Hoia järgmise päevani jahedas. Võta maitseained välja, kurna marinaad keedunõusse. Lase keema tõusta ning 5 minutit ägedalt keeda, et kooretükkidest marinaadi imbunud vesi välja auraks ja marinaad saavutaks endise kanguse. Kalla uuesti kooretükkide peale ja pane külma. Korda sama protseduuri järgmisel päeval ja kui oled väga usin, siis veel üks kord. Jaga väikestesse purkidesse ja säilita külmkapis.

Marineeritud tikrid

Muretsege endale pihukäärid, mis sarnaselt maniküüritangidega vedru abil ise uuesti avanevad. Selle abivahendiga relvastatult läheb paari-kolme liitri tikrite puhtaks napsimine kas sõbrannaga juttu ajades või ühe silmaga televiisorit piiludes päris märkamatult. Tasuks saate toreda hoidise, mis maitseb hästi liharoogade juurde, aga ka niisama suupisteks.

1,5 l peaaegu küpsi väikesi tikreid

3 dl õunaäädikat

2 dl vett

1 sl mett

5 tera vürtsnelki

pisike tükk kooritud ingverijuurt

1 dl pruuni suhkrut

Pane puhastatud ja sõelal keeva veega loputatud tikrid steriliseeritud purkidesse, kalla üle keeva marinaadiga. Sule purgid kohe õhukindlalt, jahuta kiiresti ja pane jahedasse hoiukohta. Hoidis on valmis paari nädala pärast.

Marineeritud köögiviljasalat ehk piklid

Retseptis nõutud moosisuhkur sisaldab peale tavalise valge suhkru veel ka pektiini, kaaliumsorbaati ja sidrunhapet. Seetõttu ei muuda tema kasutamine pikleid sugugi liiga magusaks, küll aga aitab säilitada värvust ning parendada hoidise säilivust. Kui kasutate hoidisesuhkru asemel tavalist valget suhkrut, võiks selle kogus olla umbes 1,5 dl, äädikat aga peate säilivuse tagamiseks kindlasti 1 dl võrra rohkem võtma.

400 g punast paprikat

300 g lillkapsast

300 g porgandit

300 g väikesi sibulaid

6 suurt küüslauguküünt

Marinaad:

5 dl vett

4 dl naturaaläädikat

2,5 dl moosisuhkrut

4 tl soola

10 tera valget pipart

Lõika paprikakaunad pikuti pooleks, eemalda varrejäänus, seemned ja valged membraanid; lõika viljaliha sentimeetrilaiusteks ribadeks. Porgandid lõika 2–3 mm paksusteks ketasteks, lillkapsas jaga õisikuteks, sibulad lõika õhukesteks rõngasteks, kooritud küüslauk õhukesteks viiludeks. Aja marinaadivedelik suures keedunõus keema, lisa suhkur ja sool ning kohvifiltrisse või marlikotikesse pandud pipraterad. Kalla köögiviljad leemesse, lase keema tõusta ning 15 minutit keeda. Võta pipraterad leemest välja, tõsta hoidis kuumadesse steriliseeritud purkidesse ning sule kohe õhukindlalt. Säilivad ka toatemperatuuril.

Paprika-küüslauguhoidis

Valgest küüslaugust ja erkpunasest piprast saab suurepärase maitse ja välimusega hoidise. Toormaterjali ostmisel valige suured ja jämedate küüntega küüslaugumugulad, paprikad seevastu võiksid olla võimalikult väikesed ning rõhutatult sagaralised, kuna siis jäävad nad rõngasteks lõigatuna väga atraktiivsed.

5 küüslaugumugulat

2 punast paprikakauna

2 tl sinepiseemneid

Marineerimisvedelik:

1,5 dl vett

1 sl jämedat soola

1 dl suhkrut

1,5 dl heledat naturaaläädikat

Lisaks:

3 sl õli

1 sl sidrunimahla

Jaga küüslauk üksikuteks küünteks, kalla need keeva veega üle ja lase veidi seista, misjärel koored irduvad hõlpsasti. Lõika paprikad pikuti pooleks, eemalda hoolikalt kõik seemned ja pehmed valged membraanid; lõika viljaliha põigiti õhukesteks poolrõngasteks. Väga väikesi paprikakaunu võta rohkem ning jäta need puhastamisel lõhestamata. Vääna varretüügas küljest, lõika kaunad kõigepealt õhukesteks rõngasteks, eemalda seejärel seemned ja valged membraanid. Aja vesi keema, lisa sool, suhkur ja äädikas ning küüslauguküüned, keeda väikesel kuumusel 4 minutit. Lisa seejärel paprika, keeda veel 2 minutit ning tõsta keedunõu tulelt. Tõsta köögivili vahukulbiga kuuma steriliseeritud purki, raputa vahele sinepiseemneid. Sega marinaadileemesse õli ja sidrunimahl ning kalla purki, sule see kohe õhukindlalt. Hoidis on tarvitamisvalmis paari nädala pärast.

Marineeritud küüslauk teistmoodi

Selle hoidise eripäraks on tervelt marineeritud küüslaugumugulad, mis näevad purgis väga toredad välja ning muidugi ka maitsevad suurepäraselt.

0,5 kg väiksemaid ühesuuruseid küüslaugumugulaid

5 dl vett

1 sl jämedat soola

1 väike punane paprika

3 suvisibula valge osa

Marinaad:

1 dl küüslaugu keeduvett

3 sl suhkrut

10 tera valget pipart

1 dl valget veiniäädikat

2 sl hea maitsega õli

Eemalda küüslaugumugulatelt väline kattekoor, kuid jäta mugulad kokku. Lao need püstiasendis ühe kihina keedunõusse ja kalla peale kuum soolvesi; kui seda täielikuks katmiseks ei jätku, valmista täiendav kogus. Keeda nõrgal kuumusel 10 minutit ehk peaaegu pehmeks, lase soolvees jahtuda. Mõõda keedunõusse 1 dl keeduvett, lisa suhkur, õli, äädikas ja pipar ning lase korraks keema tõusta, tõsta pliidilt ja hoia kaane all. Lõika paprikakaun ribadeks, sibulad õhukesteks rõngasteks. Lao pool paprika-sibulakogusest steriliseeritud purgi põhja, selle peale võimalikult tihedalt küüslaugud ning kata ülejäänud sibula-paprikaga. Kalla kuum marinaad läbi sõela purki ja sule kohe õhukindlalt. Kui hoiukoht on väga soe, võid purki täiendavalt kuumutada 15 minutit 80° juures.

Kiired kurgid

2 kg väikesi peenrakurke

1 l vett

1,5 sl 30% äädikat

1,5 sl suhkrut

1,5 sl soola

4 küüslauguküünt

4 tilliõisikut

Leota kurke mõni tund jääkülmas vees, nõruta ja lao liitristesse, keeratava kaanega purkidesse. Pane purki üks pikuti lõhestatud küüslauguküüs ja sõelal keeva veega üle kallatud tillisarikas. Aja marinaadiained keema, kalla keev marinaad kohe purkidesse. Lahtiselt 24 – 48 tundi toatemperatuuril seismise järel on kurgid tarbimisvalmis. Käärimise vältimiseks ja kurkide värske maitse säilitamiseks sule purgid kaanega ja pane külmkappi. Kurgid on parima maitsega esimese paari nädala jooksul, kuigi säilivad vajadusel ka mitu kuud. NB! Hoidis säilib toatemperatuuril suurepäraselt kuni 12 kuud, kui pastöriseerida pooleldi kinni keeratud kaantega purke 80 °C juures 10 minutit.

Marineeritud porgandid ja sibulad

0,5 kg pisikesi sibulaid

0,5 kg väikesi noori porgandeid

vett keetmiseks

Marinaad:

2 dl naturaaläädikat

1 dl õli

6 dl vett

1 tl soola

1 tl suhkrut

veidi tüümiani

Keeda kõva harjaga pestud porgandid ja kooritud sibulad väheses vees peaaegu pehmeks, lao nad korrapäraselt steriliseeritud purkidesse. Mõõda keedunõusse 6 dl vett ja aja keema, lisa sool ja suhkur ning sega lahust, et kiirendada sulamist. Kalla seejärel juurde ka äädikas ja õli, sega veelkord hästi läbi ning kalla siis lahus purkidesse köögivilja peale. Sule purgid kohe ning steriliseeri 80° juures 20 minutit. Külmkapis või sellega tingimustelt sarnanevas hoiuruumis säilitamisel pole steriliseerimine hädavajalik.