Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Trendikad kerged suvesalatid

Tänapäeval pole suupärase salati kokkusegamiseks vaja mitte niivõrd kindlaid retsepte kui katsetamislusti ja fantaasiat. Kõige vaimustavamad salatid sünnivad mitte kokaraamatus näpuga järge ajades, vaid kui toiduaineid pannakse kokku poojuhuslikult ja va

Tänapäeval pole suupärase salati kokkusegamiseks vaja mitte niivõrd kindlaid retsepte kui katsetamislusti ja fantaasiat. Kõige vaimustavamad salatid sünnivad mitte kokaraamatus näpuga järge ajades, vaid kui toiduaineid pannakse kokku poojuhuslikult ja vaba käega. Ainus häda selliste salatite puhul ongi see, et nad järgmisel korral enam täpselt samamoodi välja ei tule – aga kas seda ongi tingimata tarvis?

Kulinaaria ajaloost on siiski teada, et vähemalt üks kord on see siiski vajalik olnud. Täpselt 80 aastat tagasi, ööl vastu USA rahvuspüha 4.juulit 1924.aastal pidi peakokk Caesar Cardini leidma midagi hiliste restoranikülaliste kõhutäiteks. Nii panigi ta häda sunnil kokku ühe salati neist vähestest toiduainetest, mis tal kööki olid jäänud. Salat saavutas otsekohe tohutu menu ning tema loojal polnud enam tagasiteed – salat pidi ka edaspidi lauale ilmuma täpselt samasugusel kujul. Nii sünnib see ka praegu, ja seda niihästi Roomas, Oslos kui Chicagos. Aga see on vaid reeglit kinnitav erand. Teie tegutsege innovaatiliselt ja võtke kõiki ülejäänud retsepte vaid kui eeskujusid oma salatite kokkupanemiseks. Ja kes teab, võib-olla juhtub mõne teie tehtud salatiga samuti kui suure keisri nimekaimu omaga?

Moekas salat vajab õiget kastet.

Salatikastmete hulgas on kindlalt esikohal klassikaline õli-veiniäädikakaste ehk vinegrett oma loendamatute teisenditega.

Vinegrettkastme suurimaks eeliseks peetakse peale valmistamise lihtsuse ja vajalike komponentide igapäevasuse seda, et ta salati maitset ei peida, vaid seda hoopiski rõhutab ja esile toob. Oluline on ka see, et läbipaistvad vinegrett-kastmed ei kata midagi kinni, mistõttu värvikad toiduained saavad täies ilus esile tõusta. Pole siis ime, kui taoliste “avalike” salatitega harjunud muulased torgivad kahtlevalt kahvliga eestipäraseid salateid, mille komponendid on maetud paksu läbipaistmatusse kastmesse. Ja küsivad umbusklikult: aga mis siin sees on?

Ja muidugi on vinegrett-tüüpi kastmed loomseid rasvu sisaldavatest hapukoorekastmetest märkimisväärselt tervislikumad, nende eelnimetatutega võrreldes väiksemates kogustes kasutamine aga vähendab oluliselt ka kogu salati kalorimäära.

On olemas ka teine suure soosingu saavutanud rühm kaasaegseid kergeid ja tervislikke kastmeid. Need on valmistatud maitsestamata jogurtist, mis pannakse paari meelepäraste värskete ürtide ja klassikaliste vürtsidega, aga vahel ka puuviljamahlade, pudelikastmete ja -salsadega.

Õli olgu kvaliteetne

Odavatest praadimisõlidest vinegrettkastet valmistada ei maksa, kuna tulemus on üsna vesine ja pehmelt öeldes mitte just vaimustava maitsega. Kui aga pruugite külmpressitud oliiviõli, võib saadud kaste tunduda liiga paks ja kogu salat häirivalt õline. Läänemaailmas peetakse parimaks salatiõliks seguõli, mis on saadud väga “rasvase”, lausa veniva külmpressitud ehk virgiin-oliiviõli segamisel tavalise, kuumpressimisel saadud õliga.

Soovitaksin teha kiriku keset küla ja valida Borgese firma viinamarjaseemneõli (Grape seed oil), mis on suurepärase maheda maitsega, just sobiva voolavusega ja ka hinnalt küllaltki kättesaadav. Muidugi võite valida ka hinnalt kõige odavama oliiviõli.

Eriti käepärane on valmistada salatikastmeid niisugustest õlidest, millele on andnud huvitava lisamaitse kaheks-kolmeks kuuks õlipudelisse või -purki pandud värsked ürdid, sidrunikoored, poolenisti kooritud küüslauguküüned, terved pipraterad jms. Niiviisi saate kastmele hõlpsasti meelepärase lisamaitse.

NB! Üle kolme erineva maitseandja ei tasu ei õli ega ka äädika maitsestamiseks ühekorraga kasutada. Mõistlikum oleks piirduda ainult üheainsa lisandiga või siis kasutada näiteks niisugust rahvusvahelises kulinaarias tunnustust leidnud maitseühendit nagu küüslauguküüntega pikitud väikesed õhukesekoorelised sidrunid õli maitsestamiseks; nii äädikale kui õlile sobivad ka basiilik ja/või estragon koos küüslauguga.

Äädikas olgu naturaalne

Salatikastme hapuaineks passivad naturaalsed äädikad kangusega 5% ehk valge või punane veiniäädikas, ka õunaäädikas, väga maitsvaks muudab kastme balsamiäädikas. Körvale peaks jätma keemiatööstuses toodetud 30% äädika, millel on naturaalsega ühine vaid keemiline valem, täielikult aga puudub naturaalsele äädikale omane meeldiv lõhn ja maitse. Veiniäädika asemel võib pruukida hapusid mahlu nagu sidruni- või laimimahl, võttes kahe osa veiniäädika asemel 1,5 osa sidrunimahla. Unustama ei peaks ka maitseäädikaid, mis on valmistatud samal põhimõttel kui maitseõlid (vt eelmine lõik).

Trendikad salati nõuavad õigeid riistu

Uutmoodi salatid on enamasti kohevad, mistõttu mitte nende käsitlemine traditsiooniliste segamis- ja tõstmisvahenditega on ebamugav ja sageli päris võimatu. Just sellepärast ongi disainerid mõelnud välja uued vahendid, mis sobivad niihästi salatite segamiseks kui ka serveerimiseks. Salatikomplekti kuulub kaks plastikust, puust või metallist pikavarrelist lusikat, kusjuures teise lusika kahasse on tehtud lühikesed sisselõiked, nii et sünnib omapärane kahvli ja lusika ühend. Lusikat ühes ja kahvlikujulist riista teises käes hoides on väga hõlbus salatit väikeste portsjonite kaupa kastmega läbi segada, kuigi oleks vist õigem seda protseduuri ninmetada tõstmiseks.

Kõige käepärasem on kallata segamisanuma põhja kõigepealt vinegrettkaste ning selle peale salatiained. Liikudes tõstmisvahenditega alul piki kausi seinu ja seejärel ka põhja, on hõlbus ained alt ülespoole tõsta, ikka uuesti ja uuesti. Nii segunevad ained suurpäraselt ning säilib ka salati õhuline ehitus; isegi väga õrnade komponentide purunemine on täielikult välditud. Samade tõstmisvahenditega on väga käepärane ka salati toimetamine taldrikule ilma laialipudenemise ohuta. Peljata pole vaja ka kastme tilkumist, kuna kogu väheme salatikaste on tihedalt kinnitunud komponentide pinnale.

Klassikaline vingrettkaste

Vinegreti valmistamisel on tähtis meeles pidada põhilist: õli kallamisel olgu käsi helde, äädikapudelil aga kork poolest saadik peal! Selle prantslaste kuldreegli järgimisel võib olla kindel, et on välditud kõige sagedamini esinev viga – üleliia hapu maitse, mis rikuks ka parima salati. Ideaalseks peetakse suhtarvu 1:3 ehk vahekorda 1 sl äädikat 3 sl õli kohta; isegi kõige suuremad hapuarmastajad võiksid sellest vaid kröömike kõrvale kalduda

5 sl 5% äädikat või 3 sl sidrunimahla

0,5 tl soola

2 dl viinamarjaseemneõli või odavamat oliiviõli

näpuotsatäis purustatud musta pipart

raasuke suhkrut happesuse leevendamiseks

Lahusta kõigepealt sool ja suhkur hapuaines, seejärel lisa pipar ning peene nirena õli, kastet samal ajal vispeldades või kahvliga kloppides. Lase külmas veidi aega maitsestuda. Kastmeained võib ka eelpooltoodud järjekorras purgis kokku segada, seejärel kaas kinni keerata ning energiliselt läbi raputada. Kaste säilib külmkapis vähemalt 5 päeva, kuid iga kord enne tarvitamist tuleb ta uuesti läbi raputada.

Vinegretiga samal põhimõttel valmistatakse ka kõik vinegretist tuletatud salatikastmed, kusjuures varieerimiseks sobivate maitseainete ja -taimede skaala on väga lai. Siinkohal vaid mõned neist: peenestatud mugulsibul või hakitud suvesibulavarred, kapparid, küüslauk, marineeritud kurk, ingver, anshoovis, sinep, sojakaste, HP kaste, Worcestershire’i kaste jne.

Et lisandid mõjuda jõuaksid, tuleb kokkusegatud kastmele anda vähemalt mõned tunnid maitsestumisaega.

Jogurtikaste tilliga

2,5 dl paksu maitsestamata jogurtit

5 sl õunaäädikat

paar vart suvesibulat või 1 väike sibul

2 sl peenestatud värsket või külmutatud tilli

või 2 tl kuivatatud tilli

1 tl suhkrut

näpuotsatäis soola ja Cayenne’i pipart

Sobib rohelise leht- või peasalati maitsestamiseks, külmade pastasalatite kastmeks, samuti ka kuuma keedetud kartuli juurde. Töötle kõiki ained kannmikseris, köögikombainis või sauseguriga umbes 15 sekundi vältel. Kaste säilib külmkapis kinnikaetult 5 päeva.

Lahja salatikaste

5 dl vett

1 köögiviljaleemekuubik

1 pisike sibul

1 küüslauguküüs

erivärvilisi paprikaid, igaühest tükike

tükike tshillikauna

ürdisoola

suhkrut

2 tl maisitärklist + 2 sl vett

0,5 dl õunaäädikat või sidrunimahla

0,5 dl viinamarjaseemneõli

Pudelites müüdava Itaalia salatikastmega sarnanev kaste. Lõika köögivili tillukesteks tükkideks, lisa vesi ja pudendatud leemekuubik, aja keema. Lisa peene joana veega segatud tärklis, kastet vispliga segades. Keeda energiliselt kloppides 2 minutit ja lase täielikult jahtuda. Lisa äädikas ja õli, klopi jälle vispliga läbi. Pane kaste pudelisse. Säilib jahedas kohas kuni nädal. Enne tarvitamist loksuta läbi.

Ürdi-ananassikaste

1 dl ananassimahla

2 sl sidrunimahla

2 dl õli

2 tl sinepit

2 sl suhkrut

0,5 tl soola

purustatud musta pipart

mõned basiilikuoksakesed

näputäis petersellilehti

Lõika värsked ürdid kääridega võimalikult peeneks. Klopi ained läbi ja lase külmas maitsestuda. Võiks pruukida mahedamaitselistest toiduainetest koosnevate salatite juurde, nagu seda on näiteks pasta- ja riisisalatid.

Porgandisalat sidrunikastmega

0,5 kg porgandit

1 sibul

1 tl röstitud köömneid

2 sl hakitud petersellilehti

Kaste:

3 sl sidrunimahla

1 tl riivitud sidrunikoort

2 sl õli

1/2 tl suhkrut

1/2 tl soola

1 ml purustatud musta pipart

Kuumuta köömned kuival pannil keskmisel kuumusel segades pruunikaks; tõsta kohe tulelt. Klopi kastmekomponendid omavahel kokku. Haki sibul peeneks, riivi porgand jämeda riiviga, peenesta köögikombainiga või lõika noaga peenikesteks ribadeks. Sega kõik komponendid omavahel kokku ning anna kohe lauale.

Caesari salat

10 viilu röstisaia

1 pea lehtsalatit

1 dl riivitud Parmesani juustu

2 keedetud muna

Kaste:

3 sl sidrunimahla

1 läbi pressi surutud küüslauguküüs

1 tl worcestershire’ kastet

0,25 tl soola

näputäis purustatud mustpipart

5 sl oliiviõli

Valmista kõigepealt kaste, raputades kõik komponendid kaanetatud purgis läbi. Rösti saiviilud rösteris, pruunista ahjuplaadil või peaaegu kuival pannil; lõika paari cm suurusteks tükkideks. Rebi pestud ja kuivakspatsutatud salatilehed suutäiesuurusteks tükkideks. Tõsta jahtunud saiakuubikud ja salat kausis õrnalt kokku, lisa siis riivjuust, tõsta jälle kergelt läbi. Sea munasektorid salati peale. Viimasena nirista tihedate siksakkidena peale kaste.

Lõunasalat pestokastmega

pool pikka saia

6 küpset tomatit

1 punane sibul

1 purk õlis säilitatud fetajuustu või 200 g kodujuustu

1 pott basiilikut

soola

purustatud musta pipart

Kaste:

1 dl värsket apelsinimahla

3 sl basiilikupestot

Kogu Euroopas, eriti aga Vahemeremaades on kombeks kasutada salatites röstitud saiakuubikuid. Et need läbi ei liguneks, serveeritakse kaste tavaliselt eraldi.

#?-:nbsp;

Lõika sai kuubikuteks ja rösti need kuival pannil krõbedaks. Lõika tomatid sektoriteks, peenesta sibul. Nõruta fetajuust õlist kuivaks; kodujuustu kasutamisel lase see köögipaberil kuivaks nõrguda. Lõika basiilik suurteks tükkideks, jäta mõned terved lehed kaunistuseks. Lao ained vahetult enne serveerimist kihtidena vaagnale; raputa igale kihile veidi soola ja pipart. Kaunista basiilikuga; paku kaste eraldi anumast

Nizza salat ehk Salad Niçoise

6 väikest tomatit

1 väike lavakurk või suur roheline paprika

250 g rohelisi ube

1 purk tuunikala õlis suurte tükkidena

1 dl kivideta oliive

1 sibul

2 keedetud muna

1 tl kuiva basiilikuürti

1 väike kimp petersellilehti

soola

purustatud musta pipart

Vinegrettkaste:

4 sl oliiviõli

1 sl valget veiniäädikat või sidrunimahla

soola

purustatud musta pipart

1 küüslauguküüs

Lõika küüslauk suure kokanoaga võimalikult peeneks, sega ülejäänud kastmeainetega ja jäta maitsestuma. Keeda oakaunu 5 minutit, jahuta kohe külmas vees, nõruta ning lõika 3–4 cm pikkusteks tükkideks. Suuremad tomatid lõika kaheksaks, väikesed neljaks sektoriks; kooritud kurk või paprika poolita esmalt pikuti ja lõika siis viiludeks, kooritud sibul lõika õhukesteks viiludeks ja jaga rõngasteks. Lõika petersellilehed kääridega peeneks, oliivid lõika kas rõngasteks või jäta terveks. Nõruta kalakonserv; vajaduse korral jaga kahvliga väiksemateks tükkideks. Keeda mune 8 minutit, eemalda koor ja jäta jahtuma. Lao ained kihtidena salatikaussi, nirista peale uuesti läbisegatud või -raputatud salatikaste ja jäta külma kohta vähemalt pooleks tunniks maitsestuma.

Pasta-tomatisalat

150 g spiraale või sarvekesi

4 väikest tomatit või

pool karpi kirsstomateid

musti kivita oliive

Kaste:

1 dl hakitud petersellilehti, basiilikut, murulauku vms

4 sl viinamarjaseemneõli

1 sl valget veiniäädikat või õunaäädikat

0,25 tl soola

0,25 tl purustatud musta pipart

Lõika ürdid kääridega hästi peeneks. Lahusta sool äädikas; klopi ülejäänud ainetega kokku. Keeda pasta al dente ehk mitte liiga pehmeks, nõruta sõelal ja kalla suuremasse kaussi. Kalla kaste kohe kuuma pasta peale ning jäta siis jahtuma, salatit mõned korrad alt ülespoole tõstes. Lõika tomatid sektoriteks, nõruta oliivid ja kalla jahtunud pasta peale; tõsta jälle alt ülespoole segamini. Toekama lõuna saamiseks võid salati peale puistata ka singi- või broilerikuubikuid ja tükeldatud pähkleid.

Horiatiki ehk kreeka külasalat

1 roheline paprika

1 kollane paprika

pool värsket kurki

4 tomatit

1 väike punane sibul

1 purk fetajuustu õlis

1 väike purk musti kivideta oliive

Vinegrettkaste basiilikuga:

1 dl feta säilitusõli

3 sl sidrunimahla

1 peenestatud küüslauguküüs

1 tl kuivatatud basiilikut

peent soola

purustatud musta pipart

Horiatiki kasutab ära kõik suvised köögiviljad, millele soolakas fetajuust on suurepäraseks kontrastiks. Nõruta fetajuust. Sulata sool sidrunimahlas ja klopi ülejäänud ainetega kokku, lase külmas maitsestuda. Lõika paprikad ribadeks, tomat õhukesteks sektoriteks. Poolita nii kurk kui sibul pikisuunas, lõika mõlemad seejärel õhukesteks poolrõngasteks. Pane köögivili suurde kaussi. Lõika oliivid rõngasteks, puista koos fetajuustuga köögivilja peale. Nirista kaste siksakiliselt salati peale ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Serveeri võimalikult kohe, sest pikal seismisel salat vettib ja kaotab oma võlu.

Kerge kanasalat

3 viilu täistera-röstisaia

küüslaugusoola

1 sl õli

300 g broilerifileed

1 tl karrit

200 g lavakurki

1 pea jääsalatit

Kaste:

1 dl maitsestamata jogurtit

3 sl apelsinimahla

2 sl sidrunimahla

küüslaugusoola

peotäis siledaid petersellilehti

värsket tilli

purustatud musta pipart

Kastmeks lõika ürdid kääridega peeneks ja sega ülejäänud ainetega kokku. Poolita kurk pikuti, lõika viiludeks ja pane need kastmesse. Pintselda röstisaiaviile õliga ja raputa peale küüslaugusoola. Lõika kuubikuteks ja pruunista need kuumal kuival pannil. Lõika broilerifilee mõne cm pikkusteks peenikesteks ribadeks, sega läbi karri ja vähese küüslaugusoolaga ning prae väheses õlis kiiresti pruuniks. Rebi salat väikesteks tükkideks ja sega kastmesse kurgi juurde. Tõsta salat madalasse kaussi, raputa peale jahtunud kanaribad ja saiatükid; serveeri otsekohe.

Tabbouleh ehk kuskussisalat

250 g kuskussi (couscous)

5 dl vett

peotäis siledaid petersellilehti

kimbuke suvisibulaid koos vartega

4 sl sidrunimahla

0,5 tl soola

0,5 kg küpsi tomateid

pool väikest lavakurki

mõned oksakesed värsket münti

4 sl head toiduõli

0,5 tl soola

0,25 tl purustatud musta pipart

Põhja-Aafrikast pärinev, hõlpsasti valmiv salat, mis sobib eriti hästi piknikule. Mõõda kuskus (seda leiad pastatoodete riiulist) keedunõusse ja kalla üle keeva veega. Kata kaanega ja lase 5 minutit seista. Tõsta paisunud terakesed salativõtjatega kohevaks ning sega juurde sidrunimahl ja peenike sool. Lase veidi jahtuda, seejärel sega juurde peenestatud petersell ja suvisibul ning pane vähemalt tunniks külma maitsestuma. Tee tomatite tippu noaga ristlõige, pane viljad sõelale ja hoia neid 30 sekundit keevas vees. Tõmba seejärel koor maha, poolita põikisuunas ja õõnesta väikese lusikaga kogu pehme sisu välja. Lõika tomatite viljaliha ja kurk pisikesteks tükkideks ja sega koos õli, soola, pipra ja peenestatud mündilehtedega kuskussi hulka. Serveeri kohe.

Suveannid kahe kastmega

Varu omaloomingulise suvesalati jaoks nii mahedaid kui pikantse maitsega lehtsalatisorte, paprikat, tomateid, musti oliive, kurgikangikesi ja sibularõngaid; nende maitsestamiseks võiks olla vähemalt kaht erineva põletavusega kastet. Kõhutäide saab tõhusam, kui paned lauale eraldi kausikestes parajateks paladeks lõigatud sinki või grillkana, tükkidena hoidistatud tuunikala- või lõhekonservi; kindlasti olgu piisavalt varuks ka krõbeda koorega pikka saia või röstitud saiaviile.

Punane põletav salatikaste

300 g tomateid

1 punane paprika

0,5 dl punast veiniäädikat

3 kooritud küüslauguküünt

0,5 dl suhkrut

1 tl soola

näputäis jahvatatud valget pipart

5 tilka Tabascot

0,5 tl jahvatatud tshillipipart

2,5 dl rapsiõli

Eemalda tomatitelt koor ja kogu pehme sisu, puhasta paprikad. Lõika küüslauk tükkideks. Töötle kõik ained peale õli sauseguri või kannmikseriga täiesti ühtlaseks. Masinat välja lülitamata hakka kastmele lisama peene nirena õli. Tulemuseks on ühtlane ja hästipüsiv emulsioonkaste, mille ülejääk säilib külmas hästi kuni 10 päeva. Kastme tulisust võib igaüks soovikohaselt reguleerida.

Mahedam salatikaste

4 sl õli

2 sl sidrunimahla

1,5 dl maitsestamata jogurtit

2 tl õunamahla

0,5 tl suhkrut happesuse leevendamiseks

purustatud musta pipart

veidi küüslaugusoola

soola

soovikohaseid värskeid või kuivatatud ürte

Omapärane ühend klassikalisest vinegretist ja moekast jogurtikastmest. Sega maitseained mahla või äädikaga, klopi juurde õli ja viimasena jogurt. Retsept on muidugi ainult suundaandev ning selle eeskujul saab igaüks teha täpselt oma maitse-eelistustele vastavaid kastmeid.

Panzanella ehk Itaalia saiasalat

300 g lauasaia

3 küüslauguküünt

3 sl õli

500 g väikesi küpsi tomateid

2 kollast või punast paprikat

1 väike purk musti kivita oliive

1,5 dl head õli

4 sl õunaäädikat või valget veiniäädikat

peent soola

purustatud musta pipart

basiilikut või siledat peterselli

Algselt Itaalia perenaiste poolt kuivanud saia ärakasutamiseks mõeldud salat on saavutanud suure populaarsuse kogu läänemaailmas. Lõika sai koos koorikuga tükkideks, peenesta küüslauk suure kokanoaga. Pane mõlemad pannile kuuma õlisse ja pruunista pidevalt segades keskmisel kuumusel. Lase jahtuda. Puhasta paprikad ja lõika viljaliha ruudukujulisteks tükkideks. Lõika tomatid sektoriteks, poolita oliivid. Lahusta sool äädikas, klopi juurde õli ja pipar. Tõsta kõik ained kergelt läbi ja nirista kastmega üle. See salat on kõige maitsvam varsti pärast valmimist, kui küüslaugumaitseline praetud sai on alles meeldivalt krõbe.

Juustu-köögiviljasalat

1 väike pea jääsalatit

jupp lavakurki

1 punane paprika

1 kõva magus õun

150 g lahjat juustu

1 väikese porru valge osa

100 g taist sinki

Kaste:

2 dl maitsestamata jogurtit

2 sl pestokastet

1 sl sidrunimahla

raasuke suhkrut või

1 tl vedelat mett

Lõhesta kurk pikuti ja lõika viiludeks. Lõika paprika ribadeks, õun ja juust kuubikuteks. Kui kasutad sinki, lõika ka see kuubikuteks. Piserda õunakuubikuid tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga. Lõhesta porru pikuti, pese muld kihtide vahelt välja; lõika õhukesteks viiludeks. Rebi salat tükkideks. Lao ained madalasse kaussi või vaagnale meelepärasel viisil. Kastmekomponendid klopi kokku ja serveeri eraldi kannus.

Kauasäiliv köögiviljasalat

1 kg kapsast

2 sibulat

1 suur porgand

1 suur punane paprika

Marinaad:

4 sl suhkrut

1 dl õunaäädikat

5 sl viinamarjaseemneõli

0,5 tl soola

purustatud musta pipart

Lisandid serveerimisel:

kodujuustu

sink

röstisai

peenestatud petersellilehti

Ideaalne salat salenejale! Kogu ülaltoodud salatikogus koos lisanditega annab vaid ligikaudu 1200 kalorit; salat säilib külmas hästi 7 – 8 päeva. Töötle köögivili ribadeks. Aja marinaadiained keema, kalla salati peale ja tõsta segamini. Pane suurde kaanega karpi ja lase külmas 24 – 48 tundi maitsestuda; keera karbil vahetevahel teine külg. Lisandiks sobivad singikuubikud, röstitud sai ja kodujuust.

Kollane õuna-kartulisalat

4 õuna

2 peenikest sellerivart

4 keedetud kartulit

1 dl peenestatud murulauku

Kaste:

3 sl sidrunimahla

0,5 tl sinepit

1 sl vedelat mett

1 tl karrit

raasuke kurkumit värvi andma

veidi soola

purustatud musta pipart

1 dl (viinamarjaseemne)õli

Lõika õunad ja kartulid kangideks, seller õhukesteks viiludeks. Kastme maitseained sega kõigepealt sidrunimahlaga, seejärel klopi juurde õli. Kalla salatiained kastmesse ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Lase külmas tund aega maitsestuda, paar korda ettevaatlikult alt ülespoole tõstes.