Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Magus maasikmari toob suve

Eestimaal on ilusat neidu ikka võrreldud maasikmarjaga, meie põhjanaabrid aga ütlevad: oma maa on maasikas, võõras maa on mustikas. 

Eks ole ju tõesti raske leida midagi võrdset põhjamaiste maasikate võrratule välimusele, hullutavale aroomile ja magusale maitsele. Rutakem siis, sest nagu heade asjadega ikka olema kipub olema, läheb ka maasikahooaeg imekiiresti mööda. Lubagem endale kõigepealt üks isutäis maasikmarju nii nagu nad peenralt on tulnud, seejärel proovigem ka mõnda lihtsamat või keerukamat maasikamaiusrooga.

Maailma parim suvevõileib

Rösti lõhestatud leivad – Rännumees, Rukkipala või muu kergelt rösteris või kuumuta läbi ahjus. Lao kuumadele leibadele shokolaadiruudukesi ja nende peale pikuti poolitatud maasikmarju. Enne nautima asumist anna shokolaadile paar minutit sulamisaega.

Kihiline maasikamaius ehk strawberry fool

100 g muredaid küpsiseid

2 dl vahustuvat kooreasendajat

2 sl suhkrut veidi vanillsuhkrut

600 g maasikaid

Vahusta kooreasendaja suhkruga tugevaks vahuks. Lõika suuremad maasikad maasikad pikuti pooleks, väiksemad jäta terveks. Pane pokaalide või kausikeste põhja sõrmede vahel pudendatud küpsiseid, selle peale vahtu ja siis maasikaid. Korda sama, kuni aineid jätkub. Serveeri otsekohe.

Maasika-kodujuustu magusroog

400 g magedat kodujuustu

400 g maasikaid

4 sl suhkrut

4 sl rõõska koort

2 tl vanillsuhkrut

3 munavalget

Lõika maasikad pikuti viiludeks. Hõõru kodujuust läbi nailonsõela, lisa koor ja suhkur ning mikserda kohevaks. Kalla segu peale maasikaviilud ning tõsta suure lusikaga alt ülespoole õrnalt segamini, keera iga tõstmise järel kaussi veerand ringi. Vahusta munavalged vanillsuhkruga läikivaks vahuks, kalla teiste ainete peale ning tõsta jällegi lusikaga segamini. Jaga magusroog pokaalidesse või kausikestesse, lase külmkapis tund-paar maitsestuda.

Maasikatarretis

4 dl õunasiidrit

4 tl zhelatiini

300 g maasikaid

Tarretis on meeldiv ja dekoratiivne viis maasikate serveerimiseks. Tarretiseleemeks võib olla mis tahes karastusjook või maasikamaitsega sobiv mahl, aga ka siider. Marjad võivad olla tavapärasel viisil üleni tarretisega kaetud, kuid üks-kaks väikest, külge jäetud tupplehetedega marja võivad peaaegu pokaali ääreni ulatuvast tarretisest ka poolenisti välja piiluda.

Paisuta zhelatiin vedelikus ja sulata veevannis, pane anumaga külma vette jahtuma. Lõika maasikad pikuti viiludeks ja jaga nelja magusroapokaali; pisikesed maasikad võid ka terveks jätta. Kalla jahtunud tarretiseleem peale ja tõsta jahedasse tarduma. Kaunista melissioksakese või maasikalehega.

Maasikapiim

6 dl külma piima

4–5 sl suhkrut

400 g maasikaid

Paljudele lapsepõlvest tuttav ihaldusväärne magusroog, mille jaoks tollal tuli marju enne maiustama pääsemist piinarikkalt kaua kahvliga või puulusikaga katki suruda. Kui aga tänapäevased tõhusad masinad marjad sinu arvates liiga peeneks purustavad, pöördu vana meetodi juurde tagasi. Töötle maasikad koos suhkru ja vähese piimaga püreeks. Kalla ülejäänud piim juurde, sega läbi, jaga nelja klaasi ning serveeri otsekohe, sest et piim võib happe mõjul õige pea hakata kokku minema.

Šokolaadimaasikad

0,5 kg ilusaid maasikaid koos tupplehtedega

100 g mõrushokolaadi või valget shokolaadi

kookoshelbeid

Tükelda shokolaad väikesse kaussi ja aseta kauss soojaveeanuma peale nii, et shokolaadisse ei satuks ei vett ega auru. Kasta külmad maasikad poolest saadik shokolaadisse. Võid teha nii valge kui pruuni kattega marju ning soovi korral kasta marjad kiiresti ka kookoshelvestesse. Hoia serveerimiseni kinnikaetult jahedas.

Maasikavaht

3 muna

1 dl suhkrut

6 tl zhelatiini

1 dl vett

500 g maasikaid

1 dl 35% rõõska koort

Antud kogustest jätkub kuueks portsjoniks. Pane zhelatiinipulber mõneks minutiks külma veega emailkruusi paisuma, seejärel hoia kruusi tulises vees, kuni lahus sulab siirupitaoliseks. Mikserda toasoojad munavalged tihedaks läikivaks vahuks.

Töötle masikad koos rõõsa koorega kannmikseris või köögikombainis püreeks. Vahusta munarebud suhkruga heledaks ja kohevaks, sega kokku maasikapüreega, nirista juurde leigeks jahtunud zhelatiinlahus. Viimasena kalla juurde munavalge ning tõsta lusikaga kausi põhjast ülespoole, kaussi iga tõstmise järel veerand ringi keerates. Jaga magusroog pokaalidesse või kausikestesse ning aseta külma tarduma.

Maasikakroonid

24 suurt maasikat

200 g maitsestamata toorjuustu

2 väikese kuhjaga sl tolmsuhkrut

2 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:

värsket münti või sidrunmelissi

Mikserda toasoe toorjuuts tolmsuhkru ja vanillsuhkruga kohevaks. Eemalda maasikatelt tupplehed, vajadusel tasanda põhju noaga, et marjad seisaksid kindlat püsti. Tee igasse maasikasse kolm mitte päris põhjani ulatuvat sisselõiget, nii et mari jaguneb kuueks kroonleheks. Kuna sisselõiked kipuvad pahatihti ulatuma soovitust sügavamale, võiksid marjad lahtilõikamiseks panna sobiva suuruse ja sügavusega lusika kahasse, mille servad toimivad piirajana. Tõsta täidis väikesse tugevasse kilekotti, suru sellest õhk välja ja lõika ühest nurgast tükike ära. Suru iga marja keskele veidi täidist, tõmmates kroonlehed ettevaatlikult üksteisest eemale. Mugavamaks söömiseks võiksid laual olla salatinoad- ja kahvlid.

Maasikasändvitshid

9 suurt viilu röstsaia

Kate:

200 g maitsestamata toorjuustu

1 dl tolmsuhkrut

1 tl vanillsuhkrut

näputäis kaneeli

18 suurt maasikat

Rösti saiaviilud ja lase jahtuda. Mikserda toasoe toorjuust maitseainetega läbi ning määri segu kuuele saiaviilule. Viiluta maasikad ning jaga samuti kuuele saiaviilule. Aseta juustu ja maasikatega kaetud saiaviilu kahekaupa teineteise peae, aseta katmata pooled nende peale ja suru kergelt kokku. Lõika iga sändvitsh kaheks kolmnurgaks.

Maasikavõie

200 g maasikaid

200 pehmet magedat koorevõid

2 sl vedelat mett

Röstitud saiale või kuumadele pannkookidele määritud maasikavõi lõhnab sulades meeldivalt ja maitseb mõnusalt. Püreeri toasoojad maasikad, mikserda juurde või ning vähehaaval ka mesi. Pane väikesesse karpi ning säilita külmas.

Täiskasvanute külm maasikadessert Frozen Daquiri

Ühele portsjonile:

1,5 sl tequilat või valget rummi

2 sl laimimahla

1 dl külmutatud maasikaid

suhkrut

toidujääd

lai-

mimahla

Pane kokteiliklaas külmutuskambrisse. Mõõda tequila või rumm ja laimimahl kannmikserisse ja lülita see käima. Lisa maasikad ja jäätükid. Lülita masin välja, kui segu on ühtlane. Maitsesta soovikohaselt suhkruga. Niisuta külma klaasi serv laimimahlaga ja kasta siis taldrikule kallatud suhkrusse. Kalla jook klaasi ja serveeri kohe.

Maasikasangrìa 10-le

1 kg maasikaid

2 dl suhkrut

5 dl kuiva punast veini

4 sl sidrunimahla

2 dl apelsinimahla

2 l gaseeritud vett

2 väikest apelsini

melissivõrseid

Töötle umbes veerand maasikatest koos suhkruga püreeks, sega juurde vein ja mahlad. Sega, kuni suhkur on täielikult sulanud. Kalla segu suhteliselt suurde madalasse vormi ja lase külmuda. Serveerimisel purusta maasikajää tükkideks ja jaga klaasidesse. Täida ülejäänud ruum pikuti poolitatud marjadega, kalla peale jahutatud pudelivett. Pane igasse klaasi kaunistuseks terve maasikas ja melissioksake, riputa klaasiserva külge apelsinilõik või krussikeeratud kooreriba. Varusta klaasid joogikõrtega, alustassidele aga aseta lusikas maasikate söömiseks.

Maasikabool 20-le

1 pudel poolmagusat vahuveini

1 pudel punast veini

2 dl brändit

1 sl sidrunimahla

2 dl (mets)maasikasiirupit

1,25 l Sprite’i

1 kg maasikaid

suuri toidujäätükke

Sega kõik ained kokku, viimasena lisa vahuvein. Pane boolianumasse ohtrasti suuri toidujäätükke. Booli ammutamiseks lisatud kulp olgu küllaldaselt pika varrega, et igaüks enne oma jooginõu täitmist saaks joogi kuni põhjani läbi segada. Väga efektne on suure läbipaistva boolianuma põhjas peesitav suur, sobiva kujuga anumas külmutatud jääkamakas, millest võivad ka läbi kumada mõned külmutatud marjad ja maasika- või melissilehed.

Maasika-jogurtitarretis

1 l maasikajogurtit

300 g maasikaid

1 dl suhkrut

10 tl zhelatiini

2 dl lahjendatud apelsini- või õunamahla

Kaunistuseks:

maasikai-

d

vahustatud kooreasendajat

Paisuta zhelatiin mahlaga, sulata kuumas vesivannis. Purusta maasikad koos suhkruga sauseguri abil ning sega lusikaga kokku toasooja jogurtiga. Lisa pidevalt segades peene joana zhelatiinilahus. Viimistle maitse suhkruga. Kalla külma veega niisutatud metallvormi ning lase järgmise päevani tarretuda. Serveerimisel kasta vorm kuni servadeni sooja vette, aseta serveerimisvaagen vormi peale ning keera mõlemad anumad korraga ring ning tõsta vorm ära. Kaunista soovikohaselt.

Ahjupannkook maasikate ja kohupiimaga

Pannkoogitaigen:

5 dl piima

2 dl jahu

2 sl sulatatud margariini

4 muna

3 sl suhkrut

Täidis:

250 g kohupiima

3 sl suhkrut

4 dl 35% rõõska koort või vahustuvat kooreasendajat

5 dl maasikaid, vaarikaid või muid marju

2 sl marjalikööri

Mikserda taignakomponendid ühtlaseks vedelaks taignaks, lase toatemperatuuril tund aega seista, et jahu paisuks. Määri suur äärtega ahjupann pehme margariiniga ja raputa riivsaiaga üle. Kalla taigen pannile ja küpseta ahju keskosas 225° juures 15–20 minutit, kuni kook on hüübinud ja pealispind kenasti pruunistunud. Kummuta kook puhtale rätikule või suhkruga üleraputatud küpsetuspaberile, jäta jahtuma.

Vahusta külm rõõsk koor tugevaks vahuks. Suru külmas hoitud kohupiim läbi nailonsõela, lisa liköör ja suhkur. Jäta osa marju kaunistuseks, ülejäänud sega kohupiima hulka. Kalla vahukoor kohupiimasegu peale ja tõsta suure tömbiotsalise lusikaga segamini; tee seda tingimata alt ülespoole, et vahukoort mitte lõhkuda. Tõsta täidis vähemalt tunniks külmkappi.

Lõika jahtunud kook neljaks ühesuuruseks tükiks. Aseta üks tükk vaagnale, kata veerandi täidisega. Ehita samamoodi ka ülejänud kihid. Kaunista marjadega, serveeri kohe

Natuke juba ka talve peale mõeldes

Esimeste maasikate oma käega noppimine on aiapidajale igal aastal alati uus ja põnev tegevus. Pikad palavad päevad, mil küürutamisest väsinud seljaga maasikakorjajale satub maasikas suhu ainult kogemata, on alles lõpmata kaugel. Või vähemalt nii me arvame. Uskumatult pea koidab seegi päev, mil peenral pole enam ühtki maasikmarja ning poeriiulile on maasikate asemele pandud uued suvemarjad. Rutakem siis, et enne selle kurva päeva koitmist oma maasikaisu täielikult rahuldada.

Ärgem siiski unustagem marju talve peale mõeldes tagavaraks panna, eeskätt külmutatult ning sellele lisaks ka paari kuu jooksul ärapruugitava külmkapi-kiirtoormoosi kujul. Keedetud moosi puhul olge suhkruga kasinad – pool kilo moosisuhkrut ühe kilo maasikate kohta on täiesti küllaldane kogus. Keetke marju võimalikult vähe aega, et moos jääks hele ja lõhnav. Moosi säilimise eest kannavad hoolt lisaks laitmatu kvaliteediga marjadele ja moosiuhkrus leiduvale pektiinile ja kaaliumsorbaadile ka nii purkide kui kaante hoolikas steriliseerimine, moosi kiire purkipanemine ja kohene sulgemine. Oluline on muidugi ka säilitamine ühtlase temperatuuriga kuivas pimedas kohas, milleks väga hästi sobib nii magamistoa voodialune kui esiku seinakapp.

Maasikate külmutamine

Külmutatud maasikaid ei saa kasutada boolides ja puuviljasatites. Sellest hoolimata jääb külmutatud marjade jaoks ikkagi terve hulk häid kasutusvõimalusi. Tehke neist kastet, paksu kisselli, mannavahtu, tarretatud vahtusid ja kreeme; päris kindlasti on teil endalgi mitmeid häid retsepte külmunud marjade jaoks. Eriti hästi sobivad väikesed külmutatud maasikad (ja teisedki marjad) kuuma tarretisesuhkru lahuse abil valmistatud magusroa jaoks. Marjad pannakse pokaalidesse või ka suurde vormi külmunult ning keev lahus kallatakse ettevaatlikult peale. Marjad sulavad kuuma lahuse mõjul, jõudmata endast mahla välja anda, jäädes seetõttu isuäratavalt mahlasteks.

Kui võimalik, vältige maasikate pesemist enne külmutamist ning puhastage marjad vajaduse korral prahist kuiva pintsliga. Väikesed marjad võite külmutada tervelt, suured aga poolitage pikuti, sest nende keskel on tavaliselt suurem või väiksem tühik, mis võtab asjatult ruumi ning teisalt võib põhjustada marjade mittetäielikku külmumist.

Laduge puhtad kuivad marjad või marjaviilud külmutuskarpidesse, raputage vahele suhkrut, mis ühest küljest parandab säilivust, teisalt aga korvab marjade külmumisel väheneva magususe. Kuna marjad säilivad omas mahlas paremini kui kuivalt, vajutage hiljem purustatult tarvitamise jaoks mõeldud marjad karbis kokku teise samas mõõdus karbi abil. Täitke vabanenud ruum uute marjadega ja korrake vajutamist, jättes karbi kõrgusest umbes 1/10 tühjaks, kuna külmumisel marjamahl paisub. Pange karpidele kaaned peale ning laske enne külmutamist külmkapis läbi jahtuda.

Külmutage jahtunud marjad kiiresti ning vähemalt –25° juures, et marjades tekiksid kiiresti väikesed jääkristallid, mis pärastisel sulatamisel ei purusta marjade rakuseinu. Selle saavutamiseks lülitage külmuti aegsasti külmutusrezhiimile ja külmutage korraga väikesed portsjonid. Liiga aeglaselt külmunud maasikad on maitsetud ning neist voolab sulamisel kogu mahl välja. Kui see on juhtunud, purustage marjad poolsulanult koos suhkruga toormoosiks või marjakastmeks.