Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Grillipidu koduaias

Jaaniõhtune tuli võib tavapärase mühiseva lõkke asemel hoopiski miilata vaikselt grillaparaadis ja anda oma osa pidulistele kõhurõõmude pakkumisel. Muidugi jääb tulekuumusest üksinda väheks ning tulevalitseja ehk grillmeister peab olema osav ja oskaja.

SUVEALGUSE GRILLIPIDU

Jaaniõhtune tuli võib tavapärase mühiseva lõkke asemel hoopiski miilata vaikselt grillaparaadis ja anda oma osa pidulistele kõhurõõmude pakkumisel. Muidugi jääb tulekuumusest üksinda väheks ning tulevalitseja ehk grillmeister peab olema osav ja oskaja. Aga jaaniõhtuni jääbki praegu parajal hulgal päevi, et jõuate talve jooksul ununenud grillitarkused meelde tuletada ja lugeda ka siit loost üht-teist uut ja huvitavat grillimise kohta.

BBQ versus grillimine

Viimasel ajal on meediast üsna sageli läbi lipsanud väljend barbeküü, mida tavainimene enamasti – aga ka kahjuks ekslikult – samastab grillimisega. Katsun järgnevate, üsna asjalikus keeles kirjutatud lõikudega teile kõik erinevused välja tuua.

Grillimine on hästilaagerdunud ja vähese sidekoega lihatükkide, kala, pehmete köögi- ja puuviljade või mõne muu kiirestivalmiva toiduaine küpsetamist suhteliselt kiiresti ja küllaltki kõrge soojuskiirguse mõjul. Enamasti toimub grillimine vabas õhus otse hõõguvate süte kohal kas restil või vardas. Tubastes tingimustes saab grillida elektri- või gaasiahjus grillelemendi all. Siiski peab ütlema, et ka parimate vahendite olmasolul jääb ruumi sees grillimisel tulemus kaugele lahtisel tulel küpsetamisest, kus suurt osa mängib ka lõkkesuits.

Grillimist iseloomustavad märksõnad: kiiresti valmiv toiduaine ning kõrge ja otsene kuumus suhteliselt lühikese aja kestel. Mõnikord läheneb grillimine barbeküüle. Nimelt siis, kui aeglasemalt küpsevate toiduainete läbiküpsetamiseks kasutatakse kuppelgrilli sulgemist, et püüda kinni ja ära kasutada ka see kuumus, mis muidu õhku hajub.

Barbeküü on grillimise eriliik, mida inglise keeles mõnikord tähistavad ka väljendid slow grilling ja indirect grilling. Nendes terminites – vastavalt siis aeglane küpsetamine ja kaudne küpsetamine – peitub ka põhiline erinevus meile tuttavast tavalisest grillimisest.

Ja natuke ametlikumas keeles: barbeküü tähistab vintskete ja pikka kuumtöötlemist vajavate lihatükkide küpsetamist väga väikesel kuumusel, enamasti otsesest kuumuseallikast kõrval või eemal, ning tingimata väga pika aja vältel, kusjuures küpsetatav toiduaine omandab lisaväärtusena ka suitsumaitse ja -lõhna. Kuna barbeküü eesmärgiks on liha küpsetamine läbipehmeks, on liha tõeliselt valmis alles siis, kui seda pole võimalik restilt enam kahvliga üles tõsta. Teisisõnu – liha on nii pehme, et laguneb tükkideks.

Märksõnad: vintske, pikka küpsemist vajav liha, madal ja mitteotsene kuumus pika aja vältel.

Loetletud tingimused saavutatakse kas vastava barbeküüseadme abil, selle puudumisel aga nõnda, nagu on kirjeldatud veidi allpool barbeküü-ribide retseptis. Ülemisel fotol nähtav aparaat on muide üks lihtsamaid ja väiksemaid, elukutselistel on olemas ka peaaegu et haagissuvila suurusi põnevaid seadmeid. Vähemalt üks selline on päris kindlasti olemas ka Eestis. Alumisel fotol on kallim ja “peenem”, gaasiga töötav seade.

Veel oleks vääritimõistmiste ärahoidmiseks vaja teada järgmist: USA-s nimetatakse barbeküüks igasugust kodust grillimist, mida võetakse ette nii tihedasti kui kohalik kliima võimaldab. Ja veel: ülima ratsionaalsuse poolest tuntud ameeriklased ei viitsi nii pikka sõna kui barbeküü välja öelda ja kasutavad nii kirjas kui kõnes lühendeid BBQ (bibikjuu) või BQ (bikjuu), viimasel ajal kuuldavasti isegi lihtsalt Q (kjuu).

Barbeküü-searibi

Õhukese lihakihiga kaetud kõhuäärne ribitükk (USA-s spareribs) on barbeküümeetodil valmistatuna äärmiselt maitsev. Ütleb ju vanasõnagi, et kondi ümber olev liha on kõige magusam. Et aga näljaseid külalisi mitte paar tundi ootama panna, tuleb võõrustajal roog varakult küpsema panna. Teine võimalus on alustada koosviibimist mõne aktiivse seltskondliku tegevusega, kergete suupistete või kiiremate grillroogade ja kokteilidega.

Hõõruge ribitükid ümberringi juba paar tundi enne grillimise alustamist üle pastaga, mille saate teile meelepäraste jahvatatud maitseainete segule õli lisamisel. Kuhjake põlevad söed kandilise aparaadi puhul süteresti ühte serva, ümmarguse grilli puhul aga ringikujuliselt; oodake, kuni nad on täiesti kattunud halli tuhakihiga. Asetage küpsetusrest paigale ja paigutage ribid nõnda, et nad ei jääksid sütekuumusest kõrvale. Võite liha panna ka paksust fooliumist grillpannile ja asetada selle nii, nagu fotol kujutatud.

Katke grill kupliga, paigutades kahe kolmandiku võrra avatud tuulutusaugud otse ribide kohale. Keerake ribidel iga 30 minuti järel teine külg. Küpsetage ribisid kokku 1,5 – 2 tundi olenevalt lihakihi paksusest; kui vaja, lisage vahepeal vähehaaval uut sütt. (Ärge mingil juhul kasutage süütevedelikku). Ribid on täiesti küpsed, kui kondi otsast kinni võttes saab konti liha sees vabalt ringi keerata. Kui võtate ribitüki grillilt ära, pakkige ta otsekohe fooliumisse ja seejärel suurde jõupaberist kotti ning laske seal umbes 30 minutit järelvalmida. Ajage mõni särtsakas barbeküükaste kuumaks, võtke ribid kotist välja ja lõika kontide vahekohalt ribadeks.

Võite kasutada ka järgmist viisi: laske ribid kõigepealt otse süte kohal kenasti pruunistuda, mähkige nad seejärel tugevasse fooliumisse ning laske grilli serval väikeses kuumusel aegamööda valmida. Samal ajal saab otse süte kohal grillida muid kiiremini valmivaid toiduaineid, ribid aga võivad jääda peo lõppu maiuspalaks. Nüüd aga tagasi tavalise grillimise juurde.

Käime veelkord läbi grillimise põhitõed

Igasugune grillitav toiduaine peab olema kiirestivalmiv, kuna vastasel juhul jõuab välispind enne toiduaine läbiküpsemist kõrbeda või kuivada.

Koheseks grillimiseks valige kala või võimalikult vähe sidekudet sisaldav liha, milleks on seakarbonaad, noore lamba seljatükid ja broiler; veiselihast sobib kasutada vaid suurpoest ostetud ja korralikult laagerdunud fileed. Turult ostetud veiseliha on liiga värske ning pehmeneb vaid barbeküümeetodil. Kiiresti valmivad ka hakklihapätsid ja -pallid ning mitmesugused grillvorstid ja viinerid.

Põhireegel: mida õhem lihatükk, seda lähemal sütele peab grillimisrest asetsema, ja vastupidi.

Suuremate lihatükkide ja muude aeglasemalt valmivate toiduainete puhul valige mõni järgnevatest võimalustest:

-tõstke grillimisrest kõige ülemisse asendisse -rehitsege söed grilli keskele ning paigutage toiduained resti servadesse (või vastupidi)

-sulgege grilli kuppel või või pakkige toiduained kas kohe alguses või siis grillimise lõppjärgus tugevasse fooliumisse

-suuremad kondised sealihatükid võite eelnevat soola, rohke sibula ja pipraga maitsestatud vees pooleldi valmis keeta, seejärel kuivatada, vürtsika õlimarinaadiga üle pintseldada ning krõbedaks küpsetada. Poolvalmis võite keeta ka broileri või paksud broilerikintsud. Hästi sobib eelküpsetamiseks mikroahi.

Grillitav liha peab olema läbinisti toatemperatuurile soojenenud. Külmutatud tükid laske külmkapis 24 tunni jooksul aeglaselt üles sulada; suuremad tükid võtke tund, õhukesed aga pool tundi varem välja.

Patsutage liha pind köögipaberiga täiesti kuivaks, sest vastasel juhul liha ei pruunistu. Pühkige pintsliga maha kõik tükilised maitseained, mis liha peale jäädes kuumuses kõrbema läheksid ja annaksid lihale mõru maitse. Pintseldage liha üle kõrget temperatuuri taluva praadimisõliga, mis kiirendab pinna pruunistumist.

Grillpraadi valib igaüks vastavalt oma vajadustele ja võimalustele, aga kui grillimiskihk tuleb ootamatult, saate abi igas suuremas poes müüdavast ühekordse kasutusega grillkarbist.

Grillkarpe saab kasutada kiireks toiduvalmistamiseks nii koduaias kui väljasõidul. Grillkarp koosneb paksust fooliumvannist, kuhu on paigutatud söed ja isegi süütepaber ning on kaetud grillrestiga. Karbi all on väljatõmmatavad toed. Taoline karp sobib väiksemale seltskonnale ning peab grillimisel tekkivale kõrgele kuumusel vastu umbes tund aega või isegi kauem (vt karbiga kaasasolevat juhendit). Suurema seltskonna või suurte toidukoguste jaoks varuge mitu karpi.

Oma aianurka saate rajada algelise, kuid täiesti toimiva grillseadme peaaegu muidu ja lausa poole tunniga. Mõned kivid, nende peale asetatud tükike kanavõrku või naaskliga auguliseks torgitud vana ahjuplaat grillrestiks, hunnik puutükke ja tulehakatis ongi kõik, mida niisugune ajutine ehitis vajab. Just niisugust grilli näete ka alloleva pildil. Selle ainsaks puuduseks on asetsemine otse maa peal ning seetõttu peab grillmeister olema noor jakindlasti igati terve seljaga.

Ja muidugi võib aeda rajada ka paikse grillahju, mis olgu tuleohutuse huvides majast eemal, mugavust silmas pidades siiski võimalikult köögi lähedal. Ahju ümbris võib olla tavalistest maakividest või ka varem kasutusel olnud tellistest, sisemine kiht aga peaks kindlasti olema uutest ja tulekindlatest kividest. Kasutuselt kõrvaldatud küpsetusplaadist saab küttematerjali aluse, metallist praeahjurest aga täidab grillresti ülesannet.

Tule süütamine ja hooldamine

Grillsöe kiiremaks süütamiseks võib kasutada spetsiaalset süütevedelikku. Pidage aga meeles, et süütevedelik peab enne toidu küpsetamisele asumist olema täielikult ära põlenud, kuna vastasel juhul jääb toidule äärmiselt ebameeldiv lõhn ja maitse. Ärge uskuge neid, kes kinnitavad, et küll vürtsikas kaste matab kõik ebasoovitava enda alla. Kahjuks pole see tõsi. Süütevedeliku lõhn ja maitse on parandamatult rikkunud nii mõnegi muidu õnnestunud grillroa.

Sooja ja kuiva ilmaga saab söed kiiresti põlema ka puupilbaste abil, mistõttu võiks varuda kannatust ja kasutada just seda süütamisviisi. Olen viimasel ajal mitmest eri allikast kuulnud ka süte kiirest ja lõhnatust süütamisest sütele niristatud toiduõli abil, kuid ei ole seda veel praktikas jõudnud järele proovida. Võib-olla proovite teie?

Laotage grilli põhja paks foolium (õhukest peab olema mitu kihti), mis peegeldab kuumust ning hõlbustab hilisemat puhastamist. Puistake süsi esmalt umbes 2 cm paksuse ühtlase kihina tulerestile, seejärel tõmmake keskele kuhja. Kallake sütele umbes 3 supilusikatäit (üks suur sortsakas) süütevedelikku ja laske minut-kaks imenduda. Aga veel enne seda võiksite katsetada toiduõli!

Süüdake tuli ise võimalikult kaugele ja pealetuult hoidudes kaminatiku või pika puulaastuga. Laske lõkkel 15 minutit põleda, misjärel rehitsega söed ühtlaselt laiali. Alustage grillimist alles 30–45 minuti pärast ehk teisisõnu siis, kui söed on kattunud ühtlase õhukese halli tuhakihiga, ning löövad hööguma vaid tuulehoo või puhumise mõjul.

Ohtlike põletuste vältimiseks ärge kunagi kasutage süütevedelikku juba süttinud tule puhul. Et seda vajadust ei tekiks, ärge laske tuld täielikult kustuda ja lisage vähehaaval uut sütt kohtadesse, kus tekkiv leek ei mõjuta grillitavat toitu.

Retseptid

Kuigi poed pakuvad rikkalikult marineeritud liha, võiksid usinamad grillimismaterjali ka ise ette valmistada. Erinevaid maitseid silmas pidades on arukas eelmaitsestada liha võimalikult neutraalselt, ja osta või ise valmistada mitmeid eri maitsega ja põletavusastmega grillkastmeid ja salsasid. Ka peen sool ja purustatud musta pipar võiksid seista kõigile kättesaadaval kohal.

Broilerikebabid

0,5 kg kanafileed

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 muna

1 dl peenestatud petersellilehti

purustatud musta pipart

1 tl soola

Lihtne jogurtidipp ürtidega

2 dl paksu maitsestamata jogurtit

1 tl suhkrut maitse pehmendamiseks

0,5 tl soola

2 tl sidrunimahla ohtrasti murulauku,

tilli,

petersellilehti

-

Töötle kanaliha köögikombainis peeneks, lisa muna, peenestatud sibul ja küüslauk ning muud maitseained. Töötle taigen ühtlaseks massiks, kaabi masinast välja ja hoia tund aega külmas. Vormi segust 6 umbes 15 cm pikkust vorstikest ja pista igaühesse eelnevalt vees leotatud bambusvarras. Ahjus küpsetamiseks aseta vardad panni kohale pandud restile või sobiva laiusega ahjupannile nii, et varraste otsad toetuvad külgseintele. Küpseta 200° juures 20 minutit.

Vürtsikas karbonaad 6-le

6 ribikondi pikkune tükk (u 1 kg) seakarbonaadi

Marinaad:

1 sl õli

2 dl tomatipastat

0,5 tl ingveripulbrit

2 purustatud küüslauguküünt

3 sl punast lauaveini

2 tl sojakastet

1 tl purustatud segapipraid

1 tl tshiliketshupit

Lõika liha kontide vahelt tükkideks. Määri marinaadiga ja pane paksus kilekotis 6–7 tunniks külmkappi või jäta 3 tunniks toatemperatuurile maitsestuma. Patsuta liha kuivaks, pintselda õliga ja grilli mõõdukal kuumusel (kätt võib resti kõrgusel süte kohal hoida 3 sekundit) mõlemalt poolt küpseks, kokku 15–20 minutit.

Õuna-apelsinisalsa

2 keskmist õuna

2 sl sidrunimahla

1 apelsin

1 sibul

1 küüslauguküüs

1 roheline paprika

peotäis petersellilehti

maitse järgi Cayenne’i pipart

1 sl õunaäädikat

1 sl õli

näputäis jahvatatud vürtskööment

Eemalda apelsinisektoritel kiled ja lõika viljaliha tükikesteks. Lõika kooritud õunad väikesteks tükkideks ja sega tumenemise ärahoidmiseks kohe sidrunimahla ja apelsinitükikestega. Peenesta paprika, petersell, sibul ja küüslauk. Sega kõik ained kokku ja lase vähemalt kaks tundi või ka rohkem külmas maitsestuda.

Hakklihapätsid tomati ja juustuga 6-le

700 g segahakkliha

4 keedetud kartulit peeneksriivituna

3 dl vett

2 väikest muna

1,5 tl soola

1 keskmine sibul

0,5 tl jämedalt jahvatatud mustpipart

näputäis paprikapulbrit

Katteks:

2 suurt mahlast tomatit

2 dl riivjuustu

Sega komponendid taignaks, jaga see kuueks osaks ning vormi lamedateks pätsideks. Pintselda neid õliga ning küpseta mõõdukal kuumusel 3 minutit. Keera tangidega ringi ja grilli veel 1–2 minutit. Tõsta iga pätsi peale paks tomativiil ja 2 sl riivjuustu ning kuumuta veel ligikaudu 2 minutit, soovitavalt suletud kupli all.

Pikad vorstid õunte, sibula ja paprikaga 6-le

6 pikka peenikest õllevorsti

3 rohelist õuna

3 sibulat

3 punast paprikat

3 kollast paprikat

Tükelda õunad ja kooritud sibulad 2 sentimeetri laiusteks sektoriteks, lõika paprikast umbes sama suuri tükke. Pista varda külge vorsti üks ots, seejärel aja vardasse õunatükk, erivärvilised paprikad ja sibulasektor. Korda samas järjekorras, kuni varras on täis. Viimasena pista vardaots läbi vorsti teisest otsast nii, et lõpptulemusena moodustab vorst teisi toiduaineid ümbritseva kaare. Küpseta madalal kuumusel (kätt võib süte kohal hoida 5 sek) mõlemalt poolt 7–10 min, pintselda vahetevahel õliga.

Ananassitshatni

2 suuremat sibulat mõned tomatid

2 väikest karpi ananassirõngaid

1 küüslauguküüs

1 tl tshillimaitseainet

1 tl karrit raasuke riivitud toorest ingverijuurt

ananassihoidise vedelik

3 sl sidrunimahla

soola

Cayenne’i pipart

Koori tomatid, poolita põigiti ja õõnesta seemned lusikaga välja; lõika viljaliha tükkideks. Hauta peenestatud sibul väheses õlis madalal kuumusel läbipaistvaks. Lisa väikesed ananassitükid, tomat, noaga peenestatud küüslauk ning kõik ülejäänud ained. Hauta vaevalt keevana 30–45 minutit ehk kuni segu on muutunud paksuks ja läikivaks. NB! Maitseaineid varieeri oma eelistuste järgi.

Lõhevardad

800 g lõhe- või forellifileed

1 karp kirsstomateid

Marinaad:

1 dl õli

0,5 dl valget veiniäädikat

2 sl peenestatud tilli

0,5 tl Cayenne'i pipart

Serveerimisel:

2 tl peent soola

Näpi fileedest rood välja ja tõmba nahk ära. Lõika kala 2 cm suurusteks tükkideks ja pane tugevasse kilekotti. Sega marinaad valmis ja kalla sellest suurem osa kalatükkide peale; jäta umbes 3 sl varraste pintseldamiseks. Lase 2 tundi marineeruda, kotti vahetevahel keerates. Pane varrrastele vaheldumisi kala ja tomateid. Grilli süte või grillelemendi vahetus läheduses 10 minutit, pintselda vahetevahel marinaadiga. Riputa küpsenud varrastele soola.

Grillitud kartulid

1 kg pisikesi värskeid kartuleid või vormiga lõigatud nn pariisi kartuleid

paprikapulbrit

küüslaugu või ürtidega maitsestatud õli

Keeda kartulid soolakas vees peaaegu pehmeks, nõruta ja lase keedunõus kuivaks aurata. Kalla peale veidi õli ning raputa peent soola ja paprikapulbrit. Raputa või sega suure lusikaga läbi, et maitseianed jaotuksid ühtlaselt. Pane ühe kihina ühekordse kasutusega fooliumpannile, lase grilli serval ümberringi pruuniks küpseda, panni vahetevahel pikisuunas raputades.

Kartulivardad

1,5 kg väikesi värskeid kartuleid

soola

2 sl õli

raasuke paprikapulbrit

värsket tilli

Harja kartulid hoolikalt puhtaks ning keeda soolaga suhteliselt tugevasti maitsestatud vees 10–15 min ehk poolpehmeks. Pista kartulid bambusvarraste otsa, pintselda õliga ja riputa peale veidi paprikat. lase grilli serval mõlemalt poolt pruuniks küpseda.

Rukkileib paprikavõiga

3 Rännumeest vms ümmargust lõhestatud rukkileiba

1 väike punane paprika

1 väike kollane paprika

100 g võid

200 g kodujuustu

Grilli leiba keskmisel kuumusel mõlemalt poolt, keera siis lõikepind üles ja kata peenekshakitud paprika, kodujuustu ja võitükikeste seguga. Lase grilli servas läbi soojeneda.

Suvine salat grill-liha juurde (10-le)

1,5 kg koorega keedetud kartuleid

0,5 kg värsket kurki

1 punane paprika

0,5 kg väikesi tomateid

Vinegrettkaste:

2,5 dl viinamarjaseemneõli

5 sl sidrunimahla

soola

pipart

veidi suhkrut

peenestatud tilli

murulauku

Lahusta suhkur ja sool sidrunimahlas, lisa ülejäänud kastmeained, raputa kaanega purgis läbi ja lase maitsestuda. Lõika tomatid sektoriteks, muud ained tükelda. Sega ained kokku, nirista uuesti läbiloksutatud kaste sikasakiliselt peale ning sega hästi läbi. Lase veidi aega maitsestuda.

Kodune grillkaste liha juurde

4 sl õli + 4 sl vett

1 väike sibul

1 tl paprikat

1 tl purustatud mustpipart

2 sl sidrunimahla

0,5 tl tabascokastet

0,5 tl soola

3 sl veiniäädikat

1 purk purustatud tomatit

1 dl tomatipüreed

Selge ja särtsaka maitsega kaste, mis peaks sobima nii sea- kui veiseliha juurde. Hauta hakitud sibul õli ja vee segus pehmeks, lisa ülejäänud komponendid ja hauta vaevalt keevana 30 minutit.

Kuskussisalat

5 dl eeltöödeldud kiirkuskussi (couscous)

8 dl vett

soola

Kaste:

2 dl või rohkem ananassihoidise vedelikku

4 sl valget veiniäädikat

2 sl suhkrut

2 sl õli

2 tl riivitud apelsinikoort

Võimalikud lisandid:

värsket basiilikut

3–4 väikest purki mahlas säilitatud ananassitükke (Diva)

paar kollast paprikat

300 g rohelisi viinamarju

2 väikest purki aprikoosikompotti v

äikesi kõvu tomateid

lavakurki

Olenevalt kasutatud lisanditest ja maitsestamisest sobib see tore salat kas lisandiks grillitud vorstikeste kõrvale või siis hoopiski järelroaks. Viimasel juhul võiks kastmesse panna rohkem suhkrut, küllaltki eripärase aroomiga veiniäädikas aga asendada lusikatäie sidrunimahlaga.

Nõruta ananassihoidis. Kalla kuskuss soolaga maitsestatud, vulinal keeva vette, kata kaanega ja tõsta pliidilt. Lase 5 minutit seista. Vahepeal sega kastmeained kokku ja klopi hästi läbi. Tõsta paisunud kuskussiterakesed suure kahvliga kohevaks, kalla juurde pool kastmest ja sega hästi läbi. Tõsta pooleks tunniks külma, võimaluse korral pane külmutuskambrisse. Poolita viinamarjad põigiti ja eemalda seemned. Lõika tomatid pooleks või neljaks, tükelda ülejäänud köögiviljad sama suurteks tükkideks. Kalla ülejäänud kaste ja tükeldatud lisandid kuskussi peale ning tõsta alt üIespooIe segamini.

Fooliumis küpsetatud kalafileed

Igale sööjale 200 g kalafileed: siiga, lõhet, forelli, koha, mereahvenat jms

veidi (maitsestatud) õli

soola

sidrunpipart

serveeri-

miseks sidrunisektoreid

Umbes tund enne grillimist pintselda kala vähese (maitsestatud) õliga sisse. Et tulemus oleks piisavalt mahlane, peaks fileelõigu laius olema umbes 5 cm. Kasuta grillimisel suhteliselt kõrget kuumust (kätt saab 15 cm kõrgusel restist hoida vaid 1–2 sekundit). Tee kahekordsest fooliumist 30 x 30 cm suurused alused, määri keskkoht õlise pintsliga üle. Jaga kalatükid alustele, raputa peale soola ja sidrunpipart, tõsta fooliumiservad poollahtiselt keskele kokku. Küpseta 5 minutit, pintselda pealt õliga, keera labidakesega teine külg ja küpseta lahtiselt veel 3 minutit. Serveeri otsekohe koos sidrunisektoritega, paku juurde küüslauguga või ürtidega maitsestatud kuuma saia ning grillitud sibulat. Kastmeks sobib ürtide ja/või küüslaugu- ning paprikapulbriga maitsestatud paks jogurt.

Küüslaugu- või ürdisai

1 pikk sai

5 küüslauguküünt või suur peotäis basiilikut või siledaid petersellilehti

2 dl viinamarjaseemneõli

Eelmisel päeval haki kooritud küüslauguküüned noaga hästi peenikeseks; maitsetaimed peenesta kääridega. Sega maitseandjad purgis õliga ning jäta köögilauale. Loksuta purki aeg-ajalt. Tee saiasse sügavad diagonaalsed sisselõiked, jättes saia alt sentimeetri võrra kinni. Pintselda sisselõigete mõlemaid külgi maitseõliga, paki sai tihedalt fooliumisse ja kuumuta grilli serval umbes 20 minutit.

Grillitud sibulad

4 pikliku kujuga sibulat

pintseldamiseks õli

peent soola

Sibulad ei lagune grillimisel, kui lükid sibulakettad varrastele põigiti. Lõika kooritud mugulad 1cm paksusteks ketasteks, lüki need varrastele. Pintselda õliga, raputa peale veidi soola ning küpseta 10–12 minutit, üks kord keerates. Grillimiskuumus olgu keskmine s.o. kätt saab 15 cm kõrgusel restist hoida 3–4 sekundit.