Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Alkoholivabad kokteilid

Kuulsad kuldsed kuuekümnendad tõid Maarjamaale lisaks biitlitele ja minimoele ka jäätisekokteilid, mis saavutasid lühikese ajaga tohutu populaarsuse. Jäätisest ja viljalihaga importmahladest kokkusuristatud kokteile telliti usinasti kohvikutes ja baarides, tutvuste kaudu hangitud kannmikserite õnnelikud omanikud aga said moejooke pakkuda ka oma kodustel pidudel.

Külmadest segujookidest jätkus põnevust ka veel seitsekümnendatelegi, aga siis tulid uued soosikud ning eks hakkas juba tunda andma ka toiduainete nappus, eriti importkaupade osas

Poodides on juba aastaid kaubaküllus ning igaühel on võimalus osta võimas kannmikser ilma ühegi tutvuseta. Millegipärast on jäätisekokteilid aga jõudnud vahepeal täiesti unustusse vajuda ning neid näeb üha harvem isegi lastepidudel. Sellepärast oleks lausa viimane aeg võtta need joogid kõne alla, rääkida teile jäätisekokteilidega muutumismängudest läänemaailmas ning tuua uuenenud segujoogid ka meie menüüsse.

Otsekohe tekib mul aga probleem sellega, kuidas neid suuri muutusi läbi teinud jooke üldse nimetada. Termin “jäätisekokteil” andis kohe teada segujoogi põnevama komponendi ja piisas vaid kasutatud mahla nimetuse lisamisest, et pilt oleks täiesti selge. Soomlased kasutasid ja kasutavad praegugi taoliste jäätisesegude kohta tavaliselt väljendit “pirtelö”.

Külmadest segujookidest võib tänapäeval leida puuvilju, marju, kohvi, toidujääd, kakaod, mahlu, jogurteid, piima, kohupiima ning mõnikord isegi ka jäätist kõikvõimalikes kombinatsioonides. Kuidas neid kooslusi siis ikkagi nimetada? Taas naabrite poole piiludes saab selgeks, et ei soomlased ega rootslasedki pole suutnud olukorrast puhtalt välja tulla ning kasutavad püreetaoliselt ühtlaseks töödeldud külmade jookide kohta südamerahus ingliskeelset väljendit smoothie (smooth: sile, ühtlaseks segatud). See väljend tähistas kunagi kõnekeeles libedat mesikeelset meelitajat, USA-s ja Austraalias aga hakati seda kasutama ka püreetaoliselt pehmete alkoholita segujookide kohta. Selle sõna hääldus oleks ligikaudu smuuzi, kusjuures z hääldamisel peaks keele kenasti hammaste vahele pistma.

Pole juhtunud kuulma, et meie keeleinimesed oleksid smuuzide jaoks pakkunud välja mingeid tabavaid või suupäraseid väljendeid. Ehk olete teie? Olen aga kindel, et kui võtaksin siin kasutusele termini smuuzi, saaksin kindlasti suure pahameele osaliseks. Nii ei jäägi muud üle, kui nimetada neid jooke pikalt ja lohisevalt külmadeks alkoholivabadeks segujookideks, konkreetse joogi puhul aga tituleerida neid kokteilideks koos mõne põhikomponendi lisamisega.

Aga nüüd siis lähemalt tänapäevaste segujookide uudistest. Koos tervislikuma elulaadiga on Läänes rasvase jäätise asemel hakatud külmades kokteilides pruukima lahjat jogurtit koos külmutatud puuviljade ja marjadega, USA-s on külmutatud kujul saada ka peaaegu igasuguseid jogurteid. Kui aga ükski komponentidest pole jääkülm või külmutatud, lisatakse kontsentreeritud mahladele ja/või tükeldatud marjadele hulgaliselt jääkuubikuid. Nende purustamisega saab aga piisavalt hästi hakkama vaid väga tugevast materjalist korpusega ja võimsa mootoriga kannmikser, ei sausegur ega ka köögikombain ole selleks tööks sobilikud.

Jäätükkidega kokteilide jaoks soovitavad asjatundjad niisugust tegutsemiskava. Kallake kõigepealt kannmikserisse vedelad komponendid, seejärel marjad või tükeldatud puuviljad. Nüüd lisage suured jäätükid, mis on veidi aega soojas seisnud ja mille pind on juba veidi läikiv. Sulgege kann kaanega ja lülitage mikser käima, esiti kõige aeglasemale käigule. Kui mikseri käik juhtumisi aeglustub või seiskub, lülitage mootor kiiresti välja ning vajaduse korral vabastage lõiketerade vahele jäänud jäätükid. Pange kaas uuesti peale ja lülitage mootor käima, alguse aeglasele, siis aga kiirele käigule. Serveerige jook otsekohe, kui on saavutatud teile meelepärane struktuur. Tavaliselt kulub jää purustamiseks 25–40 sekundit.

Kõige suuremaks uuenduseks on meie jaoks aga see, et peaaegu iga tänapäevase alkoholivaba kokteili aineloetelust võib leida vähemalt ühe banaani, kusjuures see üldreeglina ei kajastu ei kokteili nimes ega ole tuntav ka maitses. Kasutamist leiab sellisel juhul banaani omadus muutuda pikemal sauseguri või kannmikseri lõiketeraga töötlemisel venivaks ning struktuuri hoidvaks, lubades joogi toredasti vahuseks töödelda. See ongi üks põhilisi trikke, mis võimaldab saada kohevaid ja vahuseid jooke ka ilma rasvase koorejäätiseta.

Siin oleks igati sobiv koht rääkida ka vastupidisest tegutsemisest. Banaani kasutamisel küpsetistes või muudes segudes tuleks see peenestada ettevaatlikult kahvliga surudes ja vältides elektririistu, et hoida ära venivust ja kleepuvust.

Banaane on kõige mugavam hoida kodus tagavaraks külmutatud kujul. Selleks koorige väga küpsed, juba pruunitäpiliseks muutunud koorega banaanid, pange nad tumenemise vältimiseks otsekohe ühekaupa minigrip-sulguriga kotti, suruge kotist õhk välja ja pistke kotid külmutuskambrisse. Kui soovite banaani kasutada ainult paksendajana, laske tal kotis või soojas vees sulada ning tampige siis kätega kotis pudruks. Soovi korral võite kooritud banaanid ka kiiresti tükeldada umbes 1 cm suurusteks paladeks ja jällegi külmutada suhteliselt väikeste kogustena. Selliseid kuubikuid võite kasutada ka otse külmunult, puistates nad kannmikserisse koos vedelate ainetega.

Kõiki järgnevaid retsepte võite võtta kui näidiseid, millest ammutatud teadmiste ja ideede abil võib igaüks kokku panna veel lugematul arvul erimaitselisi ja -värvilisi jooke. Serveerida võib neid igal võimalikul juhul, eriti muidugi lastele, kes külmadest, jäätist meenutavatest jookidest iialgi ei tüdine. Head vaheldust pakuvad need joogid ka neile, kes on huvitatud võimalikult vähestest kaloritest.

Kokakoola jäätisega

ühele portsjonile:

2 sl pudeli-shokolaadikastet Ohoj, Hershey vms

1 dl vanillijäätist

2–3 dl kokakoolat

Pane kõrge klaasi põhja shokolaadikaste ja kalla peale veidi kokat; sega hästi läbi. Täida seejärel klaas poole kõrguseni joogiga ja oota, kuni vaht täielikult kaob. Lõika jäätisest sobiva suurusega pall või kuup ning pane see lusikaga klaasi. Kalla jäätise peale veel kokat, kuni klaas on peaaegu täis. Kui jäätist on piisavalt, võid seda veel lisada joogi pinnale, kuid tee seda ettevaatlikult ja aeglaselt. Ning järgi väga täpselt ainete lisamise järjekorda, sest muidu tõuseb jook kohinal üle klaasi ääre. Maasika-jogurtikokteil 4 dl maasikajogurtit 2 dl piima 400 g külmutatud maasikaid Töötle külmunud maasikad koos piimaga püreeks, lisa jogurt. Jaga klaasidesse ja serveeri kohe.

Marja-jogurtijäätisekokteil

400 g maitsestamata jogurtit

0,5 l Dixi jogurtijäätist Metsamarja

200 g külmutatud kirsse

suhkrut maitse järgi

Maasika-jogurtikokteil

4 dl maasikajogurtit

2 dl piima

400 g külmutatud maasikaid

Töötle külmunud maasikad koos piimaga püreeks, lisa jogurt. Jaga klaasidesse ja serveeri kohe.

Troopiline puuviljakokteil

1 purk (450 g) mangokompotti (annab ilusa värvi)

1 väike purk (225 g) ananassikonservi

1 suur küps banaan

2 sl sidrunimahla

1 purk (400 g) kookospiima

Seda kokteili võid pakkuda piduliku lõunasöögi järelroaks koos imeõhukeste kaera- või biskviitküpsistega. Veidi tavapärasema, hõlpsama ja odavama variandi saad, kui jätad ära puuviljade külmutamise ja asendad kookospiima jäätisega. Kui aga soovid piima täielikult vältida, siis kasuta kokteilis ära ka kompotivedelikud ning lisa veel paar detsiliitrit puuviljamahla.

Kurna puuvili leemest välja ja lõika pisikesteks tükkideks; tükelda ka banaan ning nirista tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga üle. Pane kogu puuvili õhukese kihina külmutisse tunniks või kaheks. Purusta poolkülmunud puuvili köögikombainis ja nirista masina edasi töötamise ajal juurde eelnevalt läbisegatud kookospiim.

Tiigrikokteil

Tume kiht:

2 dl shokolaadijäätist

2 sl kakaopulbrit

2 dl maitsestamata jogurtit

0,5 dl või rohkem suhkrut

Hele kiht:

2 dl vanillijäätist

1 banaan

1 dl piima

1 sl suhkrut

Kaunistuseks:

shokolaadipu-

ru

Valmista esimesena hele, seejärel aga tume komponent ning pane mõlemad tilaga kallamisnõusse. Võta anumad mõlemasse kätte ja kalla klaasidesse mõlemat kokteili ühekorraga ja võimalikult ühesuguse kiirusega; veelgi paremini õnnestub see aga kahekesi. Kaunista portsjonid shokolaadipuruga.

Põldmarja-banaani jogurtikokteil

400 g külmutatud põldmarju

4 banaani

4 dl joogijogurtit

suhkrut maitse järgi

Banaani-shokolaadikokteil jogurtiga

4 suurt küpset banaani

2 dl Hershey shokolaadikastet

400 g maitsestamata jogurtit

Lõika banaanid viiludeks, lao need ühe kihina kandikule ja pane tunniks külmutusse. Töötle külmkapist võetud jogurt, shokolaadikaste ja külmunud banaanid sauseguri või köögikombainis ühtlaseks ja serveeri kohe.

Banaani-kakaokokteil piima ja jogurtiga

4 suurt küpset banaani

2 dl piima

1 dl suhkrut

2 sl kakaod

400 g maitsestamata jogurtit

Lõika banaanid viiludeks, lao need ühe kihina kandikule ja pane pooleks tunniks külmutusse. Sega kakaopulber suhkruga ja seejärel piimaga. Keeda paksupõhjalises anumas madalal kuumusel umbes 10 minutit ehk kuni segu muutub paksemaks ja lase jahtuda. Töötle jahtunud kakaosiirup, külmkapist võetud jogurt ja külmunud banaanid sauseguri või köögikombainis ühtlaseks ja serveeri kohe.

Õuna-jogurtikokteil

2 suurt õuna

1 banaan

4 dl jogurtit Ahjuõun

suhkrut maitse järgi

kaneeli

Töötle kooritud ja puhastatud õunad ja tükeldatud banaan koos jogurtiga ühtlaseks ja kohevaks, maitsesta meelepäraseks. Riputa iga portsjoni peale veidi kaneeli.

Aprikoosikokteil

4 dl paksu maitsestamata jogurtit

2 purki (a 225 g) aprikoosikompotti koos vedelikuga

3 dl mango- või aprikoosimahla

0,5 dl või rohkem suhkrut

Jäätisekokteil küpsistega

200 g kakaoküpsiseid Domino

3 dl piima

0,5 l vanillijäätist

Töötle küpsised köögikombainis peeneks ja jäta saadud purust 2 sl kaunistuseks. Lisa piim ja jäätis ning töötle ühtlaseks. Jaga klaasidesse ja riputa peale küpsisepuru, serveeri järelroaks.

Mustika-jogurtijäätisekokteil

400 g maitsestamata jogurtit

0,5 l Dixi jogurtijäätist Metsamarja

200 g külmutatud mustikaid

0,5 dl või rohkem suhkrut

Virsiku-kohvi-jäätisekokteil

4-

le

3 dl kanget musta kohvi

1 purk (425 g) virsikukompotti

0,5 l vanillijäätist

Nõruta virsikud ja töötle koos kohviga püreeks. Lisa jäätis ja serveeri kohe.

Kohupiimakokteil

400 g kohupiimapastat

4 dl meelepärast mahla

2 banaani (soovitavalt külmunud)

maitse järgi suhkrut

vanillsuhkrut

Kohvikokteil banaani ja piimaga

üks portsjon:

1,5 dl kanget külma kohvi

1 dl piima

1 tl kaneeli

1 tl vedelat mett

1 külmutatud küps banaan

Pohla-jäätisekokteil (4-le)

2 dl pohli või jõhvikaid

2 dl maitsestamata jogurtit

0,5 l vanillijäätist

2 sl mett või suhkrut