Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Pikniku hooaeg on algamas

Maikuist soojust jätkus seekord üsna üürikeseks ajaks.

Maikuist soojust jätkus seekord üsna üürikeseks ajaks. Ka nende ridade kirjutamise ajal pole veel selge, kas termomeetri näidu aeglane tõus 20 soojakraadi poole on püsiv või jällegi vaid ajutine. Et aga soovi korral oleks iga vähegi ilusat ilma võimalik ära kasutada, peaks igal aktiivsel piknikupidajal põhivarustus alati valmis olema. Selle varustuse selle hulka ei pea üldsegi kuuluma kallis punutud ja nõudekomplektiga varustatud piknikukorv, mis näeb küll imearmas välja, kuid pole üldsegi praktiline. Kui niisugust eksklusiivset korvi üldse kellelgi vaja on, siis ehk vaid armunuile, et luua filmides nähtud nostalgilist ja romantilist piknikumeeleolu.

Piknikupidaja põhivarustus

Tegelikult läheb pikniku jaoks vaja olenevalt seltskonna suurusest hoopiski vähemalt kaht, aga veelgi parem kolme hästisulguvat termoskotti või -kasti. Need võiksid olla erivärvilised, et sisu oleks toidu eest vastutajale teada ilma kotti avamata ja sooja sisse laskmata. Iga koti jaoks peaks varuks olema 4 või isegi enam külmapatareid, mis olgu külmutuskambris alati ootamas.

Termoskotid ja -kastid on ideaalne piknikuvarustus, mis võimaldab turvaliselt pakkida kergesti vormi kaotavaid või hapraid toiduaineid, hoida igasuguseid toiduaineid riknemise eest ning hoida jooke (mõne tunni jooksul isegi jäätist) vajalikul temperatuuril. Kui aga ilm juhtub olema küll ilus, kuid jahedavõitu, on termoskotte vaja hoopiski soojuse säilitamiseks.

Termoskottide kasutamine

Ühe termoskoti põhja võite katta külmapatareidega, asetada otse nende peale jäätisepakid, mis kuuluvad igasse piknikumenüüsse, ning katta need paksult ajalehepaberiga, mis teatavasti on suurepärane isolatsioonimaterjal. Samasse kotti peaksite pakkima ka salatid, täidised ja võided ning kõik muud road, mis riknemis- või ülessulamisohu tõttu tuleks pärast kotist väljavõtmist kohe ära tarvitada. Seda kotti avage lühiajaliselt ning ainult toiduainete väljavõtmiseks. Et kotti teiste hulgast ära tunda, kasutage kleepsu või erinevat värvi kotti.

Teise kotti pange samuti mõned külmapatareid, nende peale aga asetage külmad joogid. Kolmas termoskott koos ühe-kahe külmapatareiga võiks olla nende roogade jaoks, mis ei karda küll otsest halvaksminemist, kuid võivad auto kuumas pagasiruumis pikema autosõidu jooksul kaotada oma välimuse ja/või maitsvuse. Külma püreesupi võite pakkida laia suuga suurde termospudelisse.

Muu piknikuvarustus

Mugava äraolemise kindlustamiseks varuge suur tükk niiskuskindlat materjali (paksemat kilet või kummeeritud riiet) ning pleed või tekk, mis koos võimaldavad murul või liival istuda-pikutada ka pärast väikest suvist vihmasabinat. Kui teie tavapärane piknikuseltskond on suur, olgu taolist varustust muidugi rohkem. Toitude alla sobib rõõmus ruuduline laudlina, aga ka ühekordne paberist laudlina on igati praktiline ja kaasaegne valik.

Hoidke tagavaraks ka ühekordse kasutusega taldrikuid, mis olgu mitte õhukesest papist, vaid plastikust või kiletatud tugevast papist. Õhukesed taldrikud ligunevad kiiresti läbi ja kaotavad vormi, seades ohtu sööjate riided. Kujult on kõige otstarbekamaks on osutunud mitte lamedad, vaid sügavad, supitaldriku- või kausikujulised anumad. Ja muidugi olgu olemas plastist kahvlid ja lusikad (suured ja väikesed), joogitopsid ja -tassid. Viimatimainitute juurde võiks kuuluda pakk tükksuhkrut, pulbrikujuline kooreasendaja, karbike teekotikestega ja miks mitte ka purgike lahustuva kohviga. Kuumade jookide jaoks olgu varuks paar mahukat termospudelit.

Lisaks võiks olla üks terav kööginuga, mõned serveerimislusikad, paar puust võinuga ja üks suurem lõikelaud või kandik võileibade valmistamiseks, universaalne konserviavaja koos korgitseriga, suur pakk lihtsaid paberservjette, paar rulli tugevat köögipaberit ning kindlasti ka suuri tugevaid prügikotte prahi jaoks.

Käte ja otse poest kaasavõetud puu-ja köögivilja pesemiseks läheb vaja ka tavalist kraanivett, mida võiks olla 4–5 liitrit. Kilekotikeses võiks leiduda pakk plaastreid, sääsetõrjevahend, tuub tugeva UV-filtriga kreemi punase nina ärahoidmiseks ning suur pakk söögisoodat. Viimast saab kogenud piknikupidajate sõnul kasutada sipelgate eemalhoidmiseks, kui puistate ümber kogu piknikuala kitsa soodariba. Kuuldavasti hoiavad sipelgaid eemale ka värske kurgi lõigud ja piparmündiõli.

Hoidke põhivarustus alati stardivalmis, et suures sõiduõhinas mõni pisike, kuid vältimatult vajalik asi koju ei ununeks.

Kas etteplaneeritud või välkpiknik?

Pole kahtlust, et küllaldane ettevalmistusaeg lubab koostada hästi läbimõeldud piknikumenüü. Ning kuna ka kõige parem organiseerija ei suuda tagada, et piknikuks reserveeritud päeva hommik ei üllata ootamatult jaheda ja tuulise ilma, pilvise taeva või koguni vihmasajuga, varub ta hõlpsasti ülespandava varjualuse või lepib juba varakult kokku võimaluses viia piknik üle kellegi verandale või suvekodusse.

Õnneks ei tule taolist musta stsenaariumi käiku lasta liiga tihti. Hoopiski sagedamini juhtub nõnda, et imekaunis suvehommik tekitab vastupandamatu soovi veeta päev linnast väljas. Kuidas sellisel juhul tagada väljasõidu õnnestumine?

Välkpiknik

Kui põhivarustus on kapis ootamas, on see soodsa hetke saabudes vaja vaid välja tõsta ja suurde kotti või korvi pakkida. Pange igasse termoskotti, mis peab hoidma riknemisohtlikku toitu või külmi jooke, 4 külmapatareid ja sulgege tõmblukud otsekohe. Kui soovite piknikul pakkuda teed või kohvi, täitke keeva veega eelkuumutatud termosed kuuma kohvi ja veega. Kohv tuleks maitse säilitamist silmas pidades valmis teha vahetult enne kodust lahkumist, tee valmib kohapeal. Erakordselt palava ilmaga võib kuumad joogid ka ära jätta. Kui planeerite dippimist, võtke kaasa kaanega plastkarp ja pakike puidust kokteilitikke või hambaorke.

Seejärel sõitke läbi mõnest suuremast toidupoest, varustamaks end söökide, pudelivee ja karastusjookidega. Viimaseid tuleks kuuma ilmaga varuda väga suures koguses, eriti kui seltskonnas on lapsi. Alkohoolsete jookide kaasavõtmise ja valiku otsustate muidugi teie ise, kuid elu on näidanud, et pole tark pakkuda piknikul kangemaid jooke kui vein. Täiskarsklaste ja roolisistujate jaoks olgu kindlasti olemas kas alkoholivaba õlu või siider. NB! Kõik karastusjoogid võtke võimaluse korral poe jahutuskappidest.

Mis sööki puutub, siis on tänapäeval igas suuremas toidupoes olemas kõik klassikalised piknikuroad: grillitud kana, küllaldane juustuvalik ning värsked köögi- ja puuviljad.

Valmisvõileibu küll ei poed ei paku, aga see-eest on saadaval rikkalikult materjali nende kiireks ja vaevatuks valmistamiseks: viilutatud saiad ja leivad, rikkalikus valikus kukleid, pasteedid, karpidesse pakitud valmisvõided, erinevate maitselisanditega toorjuustud, tomatid-kurgid-paprikad, viilutatud suitsuvorstid, singid ja juustud, soolatud kalalõigud, tuunikala- ja lõhehoidised jne. Peale nende võite panna korvi värskeid saiakesi ja pirukaid ning otse ahjust tulnud pitsasid. Dippimiseks valige poest meelepärane paki-dipikaste ning segage see autos kaasavõetud karpi kallatud jogurti või hapukoorega. Köögiviljadest sobivad dippimiseks eelkõige redised, suvikõrvits, noored porgandid, kurk ja tomat, mis on maitsvad ka ilma eelneva kuumtöötlemiseta. Dipikaste jagage piknikupaigas igale osavõtjale plastikust kohvitopsi.

Kui suured poed jäävad kaugele

Mida peaks tegema need, kes pole piknikupalaviku suhtes immuunsed, kuid kelle läheduses ei leidu ühtki hästivarustatud toidupoodi? Neil tuleks igaks suviseks nädalavahetuseks sahvrisse ja külmkappi tekitada ekstra-toiduvarud, mis piknikuilma või -meeleolu puudumisel ka kodus ära kuluvad. Varude hulka võiks näiteks kuuluda valmistaigen ja lemmikpiruka katteained.

Kui piknikuviirus puhkepäeva hommikul välja lööb, jõuate vabalt küpsetada suure soolase plaadipiruka, millest jagub toekaks lõunasöögiks vähemalt kuuele.

Sändvitshite, bruschettade, täidetud kuklite ja tortiljade varem varutud koostisained pakkige karpidesse ning muutke serveerimiskõlblikuks piknikuplatsil. Kiiresti valmib kuskussisalat, mis sõidu jooksul maitsestub termoskotis jaheduses eriti isuäratavaks. Riis või pasta piknikusalati jaoks võib olla juba varem valmis keedetud. Paar pannitäit munarooga valmib mõne minutiga ning annab karpi pakitult koos leiva, tomati ja kurgiga tõhusa ja mõnusa eine. Küllap on igaühel endalgi häid ideesid selle kohta, mida kõike võiks kodust kiiresti kaasa haarata.

Millist toitu võtta?

Olgu ilm missugune tahes ja olgu piknik etteplaneeritud või mitte, ikka tuleks piknikule kaasa võtta ainult niisugust rooga, mida on välioludes mugav süüa ning mis päikese käes liiga kiiresti välimust ei kaota või söömiskõlblikuks ei muutu. Kahest eri tüüpi soolasest roast ja sama suurest magusavalikust on täiesti küllalt, eriti kui menüü koostaja on hästi tuttav piknikuseltskonna maitse-eelistustega. Salatite, suppide ja liharoogade juurde on hea varuda käega murtavaid pikki saiu. Kuuma ilmaga olgu kaasas piisavalt külmi, jahedaga aga kuumi jooke. Alati teretulnud on puuviljad, millest parimad on õunad, viinamarjad, mandariinid või banaanid; apelsinid seevastu tilguvad ja määrivad nii käsi kui rõivaid.

Toiduhügieeni asjatundjad soovitavad mitte kasutada piknikul majoneesi sisaldavaid salatikastmeid, milles leiduv toores muna rikneb ülikiiresti. Hapukoor küll otseselt halvaks ei lähe, kuid võib soojaga muutuda ebameeldivalt hapukaks. Korralikult läbiküpsetatud kuuma grillkana seevastu võib maitse säilitamise huvides piknikupaigale transportida lihtsalt poepakendis eeldusel, et söögiaeg järgneb õige pea. Külmkotti pole põhjust pakkida otse ka ahjust tulnud kuumi pitsasid.

Kujutlege end Vahemere kaldale

Juba aastaid on läänemaailma restoranides ja söögitubades teinud ilma Itaalia ja Kreeka köögikunst. Menuraamat “Toscana päikese all”, kus toiduainete ja söögikommete kirjeldused vahelduvad toiduretseptidega, on Vahemere-vaimustust senisest enam lõkkele puhunud.

Maarjamaa suvi on lühike, kuid pakub siiski kuhjaga võimalusi kujutleda end Toscana päikese all rikkalikke suveande nautimas. Kuhjake oma toidukorvi tomateid, kurke, suvikõrvitsaid, paprikaid, oliive, vürtsikaid suitsuvorste ja salaamit, mozarella- ja fetajuustu ning pange need kodus paari pasta või kuskussiga. Õnnestage see tore kooslus vinegrettkastmega, milles võiks olla ka kröömike pestot – ning ongi olemas rikkalikult maitseelamusi pakkuv salat, mida igaüks sööb kindlasti vähemalt ühe suure taldrikutäie. Tänuväärseks piknikuroaks on soolase kattega lahtine pirukas, mida võiks olla terve plaaditäis. Ärge unustage suurt karbitäit bruschettasid koos paari vaimustava võidega ning mõnda kerget magusrooga. Ja lõpuks suvised puuviljad, jäätis ja karastusjoogid – neid kulub piknikul alati nii palju, kui kaasa on võetud, ja jääb veel puudugi.

Toidu pakkimine ja hoidmine

Etteplaneeritud piknikule sõites jahutage kõik rikneda võivad toiduained eelnevalt külmkapis ja tõstke sealt otse külmapatareidega varustatud termoskottidesse. Poest ostetud toiduaned pakkige otse parkimisplatsil termoskottidesse. Ärge aga avage neid varem, kui olete otsustanud, millised toiduained kuhu pakkida. Kõik eriti madalat temperatuuri vajavad toiduained paigutage kokku ning pidage meeles koti värv või tähistage kott kleepsuga. Avage seda kotti võimalikult harva ja lühikeseks ajaks. Piknikupaika jõudes tõstke kõik kotid otsekohe autost välja ja hoidke päikese eest varjatud kohas, võimaluse korral ka mingi katte all. Võtke toit ja joogipudelid kottidest välja alles siis, kui kõik on valmis sööma asuma; ärge hoidke riknemisohtlikku toitu liiga kaua väljas.

Neid lihtsaid reegleid jälgides võite olla kindel, et keegi teie seltskonnast ei haigestu järgmisel päeval nõndanimetatud ühe-päeva-suvegrippi, mis tegelikult on kuumuses vohama hakanud bakterite poolt tekitatud äge seedehäire.

Lõpetuseks

Nagu märkasite, polnud grillimist üldse mainitud ja just nii see oligi mõeldud. Tavalise pikniku võib muretult ära pidada praktiliselt igal metsaserval või rannaribal eeldusel, et pole tungitud tõkestatud eravaldusse. Lõkke ülestegemine tohib aga aset leida vaid selleks spetsiaalselt lubatud aladel. Need paigad aga on mõeldud eelkõige matkajatele ja ränduritele toidu valmistamiseks ega võimalda ka piknikuseltskonnale privaatsust. Nõnda ongi kõige mugavam grillida koduaia või suvekodu ohutus ümbruses, piknikul aga rahulduda kuuma päikepaiste ja kaasavõetud valmistoiduga.