Retseptid

Veinisõbra tarkuseterad 

Toidutare, 31. oktoober 2004, 22:00
 Dekanteerimiseks nimetatakse veini hoolikat ümbervalamist pudelist laiapõhjalisse klaasanumass…

 Dekanteerimiseks nimetatakse veini hoolikat ümbervalamist pudelist laiapõhjalisse klaasanumasse. Kui veinipudel jääb poolikuks, on seda soovitav hoida külmkapis. Punastest viinamarjadest pressitud mahl ei ole punane, vaid läbipaistev ja praktiliselt värvitu. Veini valgumist laudlinale aitab ära hoida tilgalõikur - elastsest plastikust ketas, mis torgatakse veinipudeli suudmesse. Kui teile meeldivad värsked ja mahlakad kuivad veinid, sobivad teile Austraalia, Argentiina ja Tshiili päritolu veinid. Veini karakteri määravad 4 peamist tegurit: viinamarjade kasvupinnas, kliima, viinamarjasort ja veinimeister. Kaotatud energiavarusid, eriti nädalavahetuse hommikuti, aitab taastada vein "KAGOR" koos rohke jääga. Vein säilib kõige paremini ühtlasel hoiutemperatuuril, soovitavalt 8-15 kraadi juures. Magusad Sauternes'i veinid on valmistatud peamiselt Semillon viinamarjast. Uus-Meremaal asuvad maailma kõige lõunapoolsemad viinamarjaistandused. Vein saab oma punase värvuse kääritamisel koos viinamarjakestadega. Seltskondliku toidu (tikuvõileivad, sobivas suuruses suupisted jms) kõrvale sobib ideaalselt kvaliteetne roosa vein. Magusad dessertveinid sobivad hästi hallitusjuustudega. Veini laagerdamiseks kasutatavate tammevaatide mahutavus on 225 liitrit. Punases veinis sisalduv värvipigment ja parkaine moodustavad aja jooksul sademe. Palaval suvepäeval on parim janukustutaja valge kuiv lauavein mineraalvee ja jääga. Tugevate juustude juurde sobivad magusad veinid - nii punane kui ka valge. Toidud, mis ei sobi veiniga: muna, tomat, anshoovis ja spargel. Riserva DOC - vein, mida on laagerdatud kauem kui teisi seda tüüpi veine. Aereerimine-pudelis laagerdunud veini õhustamine ja elustamine enne serveerimist. Valgete, magusate veinide aereerimisel neutraliseerub liigne väävlisus. Aereerimine on üks dekanteerimise funktsioone. Fermentatsioon - käärimine, veinimahla transformeerumine veiniks. Finess - veinis sisalduv teatud elegantne detail, peen nüanss. Viinamarja küpsus on veini kvaliteedi esimene tingimus. Veini küpsetamine - protsess, milles toode saavutab oma kvaliteedistandardi. Veini tarbimisstandardit tähistab pudeldamine. Laagerdumine - valmisküpsetatud veini maitsekvaliteedi arenemine. Laagerdumine pudelis - veini aeglane, loomulik oksüdeerumine ehk iganemine. Tanniin - veini parkaine (marjakestad, seemned, varred, tammevaadid). Veini laagerdumisel on oluline parkaine struktuur. Vintage portvein käitub nagu tavaline vein, pärast pudeli avamist kaotab ta mõne päeva jooksul oma sarmi. Maailma vanim tegutsev Campagne kelder Ruinart asub Reimsi linnas. Selleks, et shampanja või vahuvein lahtisena oma gaasilisust ei kaotaks, torka supilusika saba pudelikaelast sisse. Nii võib ta lahtisena külmkapis seista 3-4 päeva.