Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Plekkide eemaldamine

Plekkide eemaldamine kodus eeldab, et plekkide eemaldamisest peab üht-teist teadma. 

Alati tuleb arvestada materjaliga, on ka hea teada kuidas plekk tekkis, ennem kui hakkad plekki eemaldama. Plekid tuleb eemaldada võimalikult kiiresti. Värskeid plekke on palju kergem eemalda, kui vanu ja kuivanud plekke. Mida kauem plekk rridel on seisnud, seda tugevamini plekk riidesse imendub. Enne pleki eemaldamist tuleks riideese kloppida ja harjada. See on oluline kui sa puhastad ainult määrdunud koha. Plekkide eemaldamist alusta pleki äärtest ja siis kogu plekk.

Närimiskummiplekid - määrdunud riie pane u tunniks külmutuskappi. Külma närimiskummi on võimalik kerge vaevaga riidelt kätte eemaldada. Seejärel pese nagu tavaliselt.

Jäätiseplekid - värske pleki puhul kraabi nii palju jäätist maha kui võimalik ning määrunud koht pese kohe sooja veega. Vana plekieemaldamiseks leota plekikohta vees, millele on lisatud booraksit (1 liiter vett : 1 tl booraksit). Seejärel pese ja loputa.

Võib ka leotada nõudepesuvahendi lahuses ja siis loputada sooja veega.

Ketshupiplekid - leota määrdunud kohta sooja vee ja glütseriini segus (1:1), seejärel pese.

Supiplekid - Villase riide puhul kata supiplekid tärbentinõli ja bensiini seguga (1:1), hõõru. Seejärel pese sooja seebiveega.

Piima- ja kooreplekid - Värsked piimaplekid saa eemaldada leige veega. Vana plekki tuleb leotada kanges booraksilahuses (40 g liitri vee kohta), seejärel pese nagu tavaliselt.

Värsked kakaoplekid - plekiline koht tõmba pingule sügava nõu kohale, plekile tilguta aeglaselt külma vett ja hõõru.

Teeplekid - plekikoht tõmba üle sügava nõu ja vala peale keeva vett.

Kohviplekid - värske kohviplekk linasel või puuvillasel riidel tuleb koheselt sisse seebitada ja hoida mõni minut kuumas vees. Seisnud kohviplekki töödelda glütseriini-nuuskpiirituseseguga (1 tl glütseriini ja 1 tl vee hulka tilgutada mõni tilk nuuskpiiritust). Kui töödeldud kohale jääb plekijälg, pese seda kuuma veega.

Siidisel või villasel riidel olevaid plekke niisuta glütseriiniga ning pese plekikohti leige veega. Kohviplekkide eemaldamiseks laudlinadelt lisa veele veidi booraksit. Värsket plekki pese jooksva jaheda vee all. Kuivanud plekki leota nõudepesuvahendi lahuses.

Väiksematele plekkidele riputa peensoola ning hõõru neid seejärel niiske lapiga.

määrdunud eset pese leiges soolavees, seejärel loputa riiet jahedas vees.

Likööri-, shampuse- ja suhkruplekid - heledal riil, plüüsil ja teistel õrnadel ridesortidel hõõru pleki kohta linase lapiga ja destileeritud veega, kuni plekk kaob.

Punase veini plekid - Plekile kalla koheselt gaseeritud vett või rõõska piima ning pese nagu tavaliselt.

Veiniplekid - Värskel plekile puista kohe peale soola ning pese idrunimahla ja seebiga. Plekke hõõru enne pesemist võiga või õliga nin pese hoolikalt ja koduvalt gallseebiga.

Õlleplekid - siidisel ja villasel riidel hõõru plekke leige vee ja piirituse segus (1:1), niisutatud pehme lapiga. Märg riie kata võimalikult sama värvi riidega ning triigi. Üleriietelt eelmalda plekid, pestes neid tugevas soolvees. Õlleplekid hõõru glütseriiniga ning u 15 pärast pese pesupulbriga.

Marjaplekid - puista värskele plekile keedusoola, see imeb enamiku plekist endasse. Pese sooja veega. Kuivanud plekke enne pesemist töödelda lahusega, mis sisalab võrdsetes osades glütseriini ja sooja vett.

Moosiplekid - värskeid moosiplekke pese nagu tavaliselt. Vana plekki leota kõigepealt booraksilahuses, seejärel pese valgendajat sisaldava pesupulbriga.

Mustikamoosi plekk - plekikohta kasta paar korda keevasse vette.

Maasikaplekid - värsked plekid eemalda booraksilahusega. Vajadusel korda protseduuri, lisades booraksilahusele nuuskpiiritust.