Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Magustoitude valmistamine

Tarretised ja jäätised

TARRETISED

Tarretisi valmistatakse puuviljadest, konservkompottidest, piimatoodetest, jäätisest, veinist jne. Tarretava ainena kasutataksezhelatiini, maitsestamiseks suhkrut ja maitseaineid.

Tarretised on kas kerged (kurnatud) või sisaldavad toiduaineid, mida nende valmistamisel kasutati. Kui soovid selget tarretist, kus puuvili või marjad asuvad tarretise sees korrapäraselt, isegi mingi kujundina, siis pane vormi või serveerimisnõusse kõigepealt osa tarretisevedelikku ja lase tarduda, sellele paiguta puuvili ja marjad, mis omakorda vala üle vähese tarretisega, lase veidi seista ja alles siis vala peale lõplik kogus tarduma hakkavat vedelikku.

Kui tarretise leem on heledavõitu, võib lisada mõnda värvikat mahla (kirsi-, sõstra-, arooniamahl) või karamellisiirupit.

Ilusa tarretise pidulikuks serveerimiseks saad, kui kaks või kolm erivärvilist tarretist (jõhvika-, piima-, apelsinitarretis) ühte klaaskaussi või pokaali kihiti valad.Kui soovid anda tarretisele mingit kuju, siis pane tarretis jahtuma vormi. Tarretis eraldub kergesti vormist, kui vormi enne tarretisesegu sissevalamist seestpoolt külma veega loputada ja vorm enne väljalöömist hetkeks kuuma vette kasta.

Želatiini kulub 1 kg tarretise valmistamiseks 20-30 g. Pane želatiin külma keedetud veega pooleks tunniks paisuma, seejuures suureneb zhelatiini kaal 6-8 korda. Seda tuleb arvestada vajamineva vee hulga määramisel. Paisunud zhelatiin pane koos nõuga kuuma vette ja sulata segades 70-80ºC temperatuuril. Otse kuumale pliidile zhelatiini panna ei tohi, sest zhelatiin võib põhja kõrbeda.

Tarretisi serveeritakse vahukoore, kastme, keedise, küpsiste ja jms.

JÄÄTISED JA PARFEED (POOLJÄÄTISED)

Jäätist valmistatakse piimast ja rõõsast koorest, marja- või puuviljapüreest, mahlast ning suhkrust. Põhiainetele lisatakse maitseks muna, rosinaid, pähkleid, mandleid, shokolaadi, sukaati, riivitud sidruni- või apelsinikoort, vanilliini vms ning segu tihendamiseks mõnikord ka zhelatiini.

Vahel on huvitav valmistada midagi omapärasemat, eriti kui on värskeid marju. Mitmete retseptide järgi on jäätisemasina olemasolu korral võimalik jäätist ise valmistada, masina puudumisel võib aga valmistada pooljäätist ehk parfeed.

Jäätise lauale andmisel kasta lusikas sekundiks kuuma vette. Võta kuuma lusikaga jäätisekuulid magustoidupokaali ja kaunista. Pikantse maitse annab jäätisele ½-1 tl likööri, konjaki või veini lisamine.