Marja- ja puuviljakompotid
Marjade ja puuviljade säilitamisel kompotina nende toiteväärtus, värvus ja maitse peaaegu ei muutu. Seega on kompottide valmistamine üks paremaid ja tervislikumaid marjade ja puuvilja säilitamise viise. Kompotid on kergesti valmistatavad, võrdlemisi odavad ja neid saab väga mitmeti tarvitada. Kompotte saab valmistada pea kõigist marja- ja puuviljaliikidest. Marja- ja puuviljakompottide valmistamisviise on kuus.
ESIMENE VALMISTAMISVIIS
Marjad või puuvili suhkruga ülevalatud. Puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad, kirsid, ploomid, pehmema viljalihaga õunad või pirnid pane toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõud, et rohkem marju mahuks. Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele või puuviljadele, jällegi nõud vahetevahel raputades, marjade ja puuviljade vahelt eemalduks rohkem õhku. Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta. Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt. Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjadeja puuviljade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades ningpuuviljades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrit (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade ja puuviljade kohta. 1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju või puuvilju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 0,2 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut. 3 kg marjadest või puuviljadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
AEDMAASIKAKOMPOTT
AEDVAARIKAKOMPOTT
-
KARUSMARJAKOMPOTT
KIBUVITSAMARJAKOMPOTT
KIRSIKOM-
POTT
MAGUSKIRSIKOMPOTT
MURAKAKOMPOTT
MUSTA AROONIA KOMPOTT
MUSTIKAKOMPOTT
MUSTASÕSTRAKOMPOTT
PAMP-
LIKOMPOTT
PUNASESÕSTRAKOMPOTT
PLOOMIKOMPOTT
-
PÕLDMARJAKOMPOTT
RABARBERIKOMPOTT
SINIKAKOM-
POOT
ÕUNAKOMPOTT
AEDMAASIKA-
KARUSMARJAKOMPOTT
AEDMAASIKA-
VAARIKAKOMPOTT
AEDVAARIKA-
KIRSIKOMPOTT
AEDVAARIKA-
MUSTASÕSTRAKOMPOTT
AEDVAARIKA-
MUSTIKAKOMPOTT
AEDVAARIKA-
PUNASESÕSTRAKOMPOTT
KARUSMARJA-
KIRSIKOMPOTT
MUSTA- JA PUNASESÕSTRAKOMPOTT
ÕUNA- PÕLDMARJAKOMPOTT
TEINE VALMISTAMISVIIS
TEINE VALMISTAMISVIIS
Marjad suhkruga kihiti. Seda valmistusviisi on väga hea kasutada õigepehme ja mahlase viljalihaga marjade, nagu aedmaasikate, aed ja metsvaarikate, mustikate, kirsside jne. puhul. Selle valmistusviisi juures vett ei kasutata vaid toimi järgmiselt: puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad pane suhkruga kihiti purki või pudelisse ja tõsta külma kohta. 3-4 tunni pärast, kui marjad on kokku vajunud lisa veel marju (samuti vajunud), et purgid ja pudelid oleks servani täis. Seejärel sule purgid ja pudelid ning kuumuta.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
AEDMAASIKAKOMPOTT
AEDVAARIKAKOMPOTT
-
KIRSIKOMPOTT
MURAKAKOMPOTT
MUSTIKAKOMPOTT
PÕLD-
MARJAKOMPOTT
KOLMAS VALMISTAMISVIIS
KOLMAS VALMISTAMISVIIS
Marjad ja suhkur kihiti, kuumutatud. Selline valmistusviis on samuti kohane õige pehme ja mahlase viljalihaga marjadele. Puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad pane suhkruga kihiti keedunõusse, kusjuures alumiseks ja pealmiseks kihiks peab olema suhkur. Nii lase marjadel seista jahedas 3-4 tundi. Siis kuumuta neid 60-80ºc juures, keedunõu vahetevahel raputades ja lusikapõhjaga marju alla surudes. Selliselt toimides kuumenevad marjad ühtlaselt. Neist eraldub õhk, marjad muutuvad raskeks, misjärel tõstetakse marjad ettevaatlikult koos tekkinud lahusega purki või pudelisse. Seejärel sulge pudelid või purgid õhukindlalt. Kui tekkinud suhkrulahust on liiga palju, võid seda säilitada mahlana. Selline kompoti valmistamise viis nõuab küll rohkem aega, kuid see-eest saadakse väga väärtuslik hoidis, ka C-vitamiin säilib mainitud valmistamisviisi juures hästi.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
AEDMAASIKAKOMPOTT
AEDVAARIKAKOMPOTT
-
KIRSIKOMPOTT
MURAKAKOMPOTT
MUSTIKAKOMPOTT
PÕLD-
MARJAKOMPOTT
MUSTIKA-VAARIKAKOMPOTT
NELJAS VALMISTAMISVIIS
NELJAS VALMISTAMISVIIS
Marjad või puuvili suhkrulahuses, kuumutatud või keedetud. Neljanda kompottide valmistusviisi järgi kuumutatakse või keedetakse marju ja puuvilja suhkrulahuses enne nende purki või pudelisse panemist.1 kg marjade või puuvilja kohta arvestatakse ½ liitrit või veidi rohkem suhkrulahust. Suhkrulahuse saamiseks keedetatakse vett, lisatakse suhkur jakeedetakse veel paar minutit, riisutakse peale kogunenud vaht ära. 1 liitri (5 klaasi) vee kohta võetakse 300-800 g (1½-4 klaasi) suhkrut. Marjad kirsid või ploomid asetatakse keedetud ja veid jahutatud suhkrulahusesse, kuumutatakse 80ºC juures ja hoitakse selles kuumuses u 5 minutit. Kooritud või koorimata õunad poolitatakse või lõigatakse neljaks, eemaldatakse vars, õiejäänused ja südamik. Pirnid kooritakse, varre võib lühemaks lõigata ja pealmisest pehmest koorest puhtaks kaapida. Väikesed pirnid jäetakse terveks, suuremad poolitatakse või lõigatakse neljaks, eemaldatakse õiejäänused ja südamikud.Tumenemise vältimiseks pannakse õuna- ja pirnitükid kohe suhkrulahusesse, taldrik raskuseks peale. Keedunõu peab olema võimalikult lai ja mada; marju ja puuvilja surutakse lusikapõhjaga lahusesse, et nad paremini suhkrulahusega läbi imbuksid ning raskemaks muutuksid. Õunu ja pirne keedetakse suhkrulahuses 3-10 minutit, olenevalt viljaliha tihedusest. Õunte ja pirnide pehmust proovitakse peene puutikuga. Kuumutatud marjad ja luuvili, keedetudõunad ja pirnid tõstetakse purki või pudelisse ja lahus valatakse ettevaatlikult peale. Kui marjade ja kirsside suhkrulahust üle jääb, võib seda mahlana säilitada või kohe ära tarvitada. Kui aga soovitakse eriti heleda väruse ning selge lahusega õuna- ja pirnikompotti, valatakse puuviljale peale uus suhkrulahus.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
AEDMAASIKAKOMPOTT
AEDVAARIKAKOMPOTT
-
KARUSMARJAKOMPOTT
KIRSIKOMPOTTT
KÕRVITSAKOMPOT-
T
KÕRVITSA-
EBAKÜDOONIAKOMPOTT
MAGUSKIRSIKOMPOTT
MELONIKOM-
POTT
MUSTASÕSTRAKOMPOTT
PAMPLIKOMPOTT
PATISSONI-
KOMPOTT
PATISSONI-
EBAKÜDOONIKOMPOTT
PIHLAKAKOMPOTT
PIRNIKOMPOTT I
PIRNIKOMPOTT II
PLOOMIKOMPOTT
PLOOMI-PIRNIKOMPOTT
PLOOMI-
ÕUNAKOMPOTT
PLOOMI-, ÕUNA- JA PIRNIKOMPOTT
PUNASESÕSTRAKOMPOTT
RABARBERIKOMPOT-
T
ÕUNAKOMPOTT I
ÕUNAKOMPOTT II
ÕUNA-PIRNIKOMPOTT
VIIES VALMISTAMISVIIS
VIIES VALMISTAMISVIIS
Kompotiga täidetud purke ja pudeleid ei kuumutata. Need on kiiresti valmistatavad marja- ja puuviljakompotid. Kompoti säilitamiseks kasutatavaid purke ja pudeleid keedetakse järgmiselt: suurema keedunõu põhja asetatakse kokku pandud rätik või rest, sellele pannakse puhtad klaasnõud, külm vesi valatakse peale (vesi peab nõusid katma), lastakse keematõusta ja keedetakse u 5 minutit.
Marjad või puuvili kuumutatakse või keedetakse suhkrulahuses 5-10 minutit. Purke ja pudeleid peab täitma ükshaaval. Keevast veest väljatõstetud klaasnõu jahtumise vältimiseks asetatakse teise keeva veega nõusse (keev vesi peab ulatuma nõu poole kõrguseni). Kuumad marjad või puuvili tõstetakse purki või pudelisse (marjade ja puuviljade tõstmiseks on soovitatav kasutada pikavarrelist lusikat), suhkrulahus lastakse uuesti keema tõusta ja valatkse kohe marjadele või puuviljadele peale. Nõud täidetakse serveni ja suletakse kohe 5 minutit vees keedetud sulgemisvahendiga. Plekk-kaanega suletud purgid pööratakse kummuli. Kõik suletud nõud kaetakse niiske rätikuga ja lastakse jahtuda.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
AEDMAASIKAKOMPOTT
AEDVAARIKAKOMPOTT
-
KARUSMARJAKOMPOTT
KIRSIKOMPOTT
KÕRVITSAKOMPOTT
-
KÕRVITSA-
EBAKÜDOONIAKOMPOTT
MAGUSKIRSIKOMPOTT
MELONIKOM-
POTT
MUSTASÕSTRAKOMPOTT
PAMPLIKOMPOTT
PATISSONI-
KOMPOTT
PATISSONI-
EBAKÜDOONIAKOMPOTT
PIRNIKOMPOTT I
PIRNIKOMPOTT II
PLOOMIKOMPOTT
PLOOMI-PIRNIKOMPOTT
PLOOMI-, PIRNI- JA ÕUNAKOMPOTT
RABARBERIKOMPOTT
ÕUNAKOMPOTT I
ÕUNAKOMPOTT II
ÕUNA-PIRNIKOMPOTT
KUUES VALMISTAMISVIIS:
KUUES VALMISTAMISVIIS
Hapud kompotid (vesihoidised).Marjadest ja puuviljadest tehakse ka hapusid kompotte (suhkrut ei kasutata). Mõningaid hapusid kompott tarvitatakse ravitoiduna, näiteks suhkruhaiguse puhul. Puhtad marjad, kirsid, kreegid, ploomid või tükeldatud õunad ja pirnid pannakse purkidesse või pudelitesse. Vett keedetakse 5 minutit ja valatkse kuumalt peale, täidetud nõusid kuumutatakse, nagu seda on kirjeldatud kompottide tegemisel.
TOORTARRETISED
Pektiinirikaste marjade pressimisel saadtud mahlast valmistatakse tarretist ka keetmata. See tarretis on eriti värske maitsega. Et ta kiiremini rikneb, siis tuleb ta ära kasutada 3-5 kuu jooksul. Mahla segatakse puulusikaga ja lisatakse vähehaaval kuiv suhkur. Niisket suhkrut tuleb enne ahjus kuivatada. Segatakse vaheaegadega, kuni kogu suhkuron lahustunud. Toortarretist peab segama jahedas kohas. Ka ei tohi segada kiirest, sest siis satuks tarretisse palju õhku ja tarretis ei jää selgeks. Tarretis valatakse ääreni väikestesse purkidesse; purgid suletakse järgmisel päeval. Toortarretis tarretub lõplikult 3-4 päeva jooksul.
Kirjeldatud viisil valmistatakse järgnevaid hoidiseid:
JÕHVIKATOORTARRETIS
POHLATOORTARRE-
TIS
PUNASESÕSTRATOORTARRETIS
Kommentaarid (0)