Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Puuviljad ja frittimine

Ülevaade puuviljade kasutamisest toitude valmistamisel.

Eksootilisi puuvilju kasutatakse enamasti kaunistustena, sest need on suurel hulgal pakkumiseks üsna kallid. Puuviljad on tükeldatuna sageli väga dekoratiivsed. Näiteks tähtviljast saab tähekujulisi viile. Puuviljad võib ka tühjaks uuristada ja kasutada neid dekoratiivsete serveerimisnõudena. Puuviljasalatit võib näiteks pakkuda ananassi või melonikoores. Puuvilju, mis on nii tiheda viljalihaga, et neid saab tükeldada, võib glasuurida shokolaadiga. Sulata shokolaad kuumaveevannis. Võta puuvili või selle tükk kahvli otsa ja kasta shokolaadi. Tõsta puuvili küpsetuspaberile, lase shokolaadil tarduda. Säilita jahedas, aga mitte külmkapis. Liiga külmas muutub shokolaad halliks. Paljusid eksootilisi puuviljumüüakse konserveeritult kas omas mahlas või suhkruleemes. Mahlas konserveeritud puuvili sobib väga hästi salatite ja toitude maitsestamiseks.

Värske ananass sisaldab ensüümi, mis takistab zhelatiini hüübimist. Kui tahad kaunistada torti ananassiga ja katta tarretisega, kasuta konservananassi. See on kuumutatud ja ensüüm ei mõju enam.

Värskes kiivis on samasugust ensüümi nagu ananassis, nii et ka seda ei saa zhelatiiniga tarretada.

Papaia sisaldab papaiini- nimelist ensüümi, mis teeb liha muredaks. Ka see takistab zhelatiinihüübimist.

Ananasskirss muutub mahlakamaks, kui torkad sellesse augud ja asetad mõneks tunniks enne serveerimist suhkruleende.

Kasuta magustoiduks, salatis ja kookide kaunistamiseks mitmeid puuvilju koos. Ühenda magusaid ja hapukaid puuvilju.

Kasuta hapukaid puuvilju soojades toitudes, näiteks liha- ja kalaroogades.

FRITTIMINE

Puuvilju, mis on nii tiheda viljalihaga, et neid saab tükeldada, võib ka frittida ehk kasta tainasse ja keeta rasvas. Frittimiseks sobib rapsi-, päevalille-, maisi- või pähkliõli, aga MITTE OLIIVÕLI.