Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Aedviljatoidud

Soovitusi aedviljatoitude valmistamiseks

Kui keedad kartuliputru, lisa alati sooja piima. Siis jääb puder kerge ja õhuline.

Keeda aedvilju nii väheses vees kui võimalik.

Jaga lillkapsas nii ühtlasteks tükkideks kui võimalik.

Lase vesi keema ja alles siis lisa aedviljad, et lühendada keetmisaega ja säilitada vitamiine.

Suhkrusisaldusega aedviljad, nagu porgand ja herned saavad veel parema maitse, kui lisada keeduveele mõni tera suhkrut.

Äralisa valgete ubade keeduvettekohe soola !Siis vajavad nad keemisekspalju rohkem aega. Lisa sool, kui oad on pehmed

Juursellerit ja kaalikat on kergem koorida, kui neid enne koorimist pisut tükeldada.

Kaste lisatakse salatilevahetult enne lauale andmist. Kastmega segatult seistes muutub salat näotuks ja maitse halveneb.

Lehtsalatit ja maitserohelist hoitakse kuni tarvitamiseni märga paberisse keeratult või külmas vees.

Ülejäänud salat pannakse paraja suurusega kaussi võinõusse, kaetakse kaanega ja hoitakse külmas.

Salatilehed, spinat ja maitseroheline rikastavad toitu vitamiinide ja mineraalidega, seetõttu on õige ka külmtoitude roheline kaunistus ära süüa, niisamuti kui tomat ja muna.

Salatikastmesse võib lisada natuke riivitud sidrunikoort, see annab sidrunimaitseilma sidrunit lisamata.

Salatitele on hea lisada veidi suhkrut.

Segasalatitele võib lisada keedetud või toorest riivitud porgandit. Eriti hästi sobib toores riivitud porgand makaroni- ja suitsukalasalatitele.

Kui paned salatisse rohkesti herneid ja aedube, siis sobivad maitseks vürtsikastmed ja tomatipüree, sibulat kasuta tagasihoidlikumalt.

Peet sobib rohkem salatisse, kus on heeringas või kilu.

Kui liha- ja kalasalatitele lisad keedetud makarone või riisi, siis suurenda maitserohelise hulka.

Toorest kapsast, lillkapsast ja seeni tuleb hoida veerand tundi soolvees, et lahti saada nendes peituvatest putukatest.

Maitserohelist saab värskendada, kui panna see tunniks külma vette, millele on lisatud äädikat

Et kartul keetmiseajal siniseks ei läheks, lisatakse keeduvette veidi äädikat.

Mõningaid soovitusi C-vitamiini säilitamiseks:

Aedviljad pane keema pehmenemise järjekorras ja keeda neid vaevu pehmeks.

Tangud ja teised lisandid pane keema koos aedviljaga, sest need nagu ka sool, suhkur ja rasv takistavad C-vitamiini hapendumist.