Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Linnuliha töötlemine

Linnulihast toitude valmistamine.

LINNULIHA JA LINNULIHATOIDUD

Kanu ja kanapoegi pintselda enne küpsetamist hapukoorega, siis pruunistuvad nad paremini.

PRAETUD LINNUD

Suured kodulinnud nt hani, part, kalkun pannakse pannile rind ülespoole, rasvavaeste lindudele valatakse peale sulatatud linnu- või searasva või pekitakse.

Haned ja pardid täidetakse hapukapsa, petersellilehtede võihapude õunte ja ploomidega. Täidetud linnud praetakse praeahjus.

Väikeste kodulindude (nt kanapojad ja kanad ) lihakehad pannkase ettevalmistatud pannile ja määritakse hapukoorega, et saada pruun krõbe koorik.

Linde tükeldatakse pärast praadimist. Lindude tükeldamine oleneb linnu suurusest. Väikesed kanapojad, laane- ja põldpüüd, nepid serveeritakse tervelt. Samad linnud, kui nad kaaluvad 500 g ja enam, arvestatakse kahele inimesele. Sel juhul lõigatakse linnud kääridega pikuti pooleks.

Suuremad linnud lõigatakse neljaks, kõige pealt poolitatakse pikuti, siis võetakse ära rinnakont koos roietega. Pärast seda lõigatakse poolitatud linnud risti pooleks. Suuremad linnud (nt kana, teder, part, hani, kalkun jt), mis kaaluvad 1 kg ja enam, tükeldatakse mitmel viisil.

Linnuliha tükeldamine

lõika ära koivad ja suurtel lindudel poolita need liikmekohast.

lõika ära tiivanukid, nii et osa rinnaliha jääb tiiva külge

kummaltki poolt rinnakonti lõika ära rinnaliha, suru nuga tihedalt vastu roideid

eralda kääride või noaga eralda rinnaliha- ja seljaosa ning lõiga ära kael ja sabasulgede lihas

seljaosa pane vaagnale, nahapool üles poole.

rinnaliha lõika kaldnurga all viiludeks

paiku lind vaagnale nii, et esialgne kuju enam-vähem säiliks

Kaunista maitserohelise, salatilehtede, tomati, keedetud,värsketevõi kuivatatud puuviljadega ja et lind oleks serveerimisel kuum, vala üle kuumutatud võipuljongiga