Retseptid
31. oktoober 2004, 22:00

Kuidas kasutada liha

Üldised juhised, milliseid toite saab valmistada erinevate loomade lihast.

Üks tükk värsket ananassi või marineeritud papaiat teeb liha pehmemaks ja annab valmistoidule hea maitse.

Hapud ained kiirendavad liha pehmenemist.

Liha maitsesta praadimise lõpus. Sool muudab liha tuimaks ja maitseained kaotavad aroomi.

Parima prae saad, kui lihatüki suurus onu 2½ kg. Suurem tükk küpseb liiga kaua ja võib seest tooreks jääda.

Et lihavalke vähem vette lahustuks, tuleb liha kuni vahu lõpliku eemaldamiseni keeta magedas vees.

KUIDAS KASUTADA SEALIHA

SELG praetakse kas tervikuna või tükeldatakse karbonaadiks. Seljatükki võib ka suitsutada.

VÄLISFILEE lõigatakse keskselja kohalt. On mure, luudeta liha, mis sobib tervelt kas praeks või tükeldatult lõikudeks või ribadeks.

SEA SISEFILEE Mure liha sobib praadimiseks või grillimiseks kas tükeldatult või tervelt. Küpseb kiiresti.

SINK soolatakse ja suitsutatakse sageli. Selle võib tükeldada suurteks või väikesteks tükkideks või viiludeks.

KÜLJEST või teha röstikülje või rullprae või selle või lõigata viiludeks, mida kasutatakse näiteks kastmete valmistamiseks. Sobib ka suitsutamiseks.

ESISELGA võib praadida tervelt, koos kamaraga või ilma. Esiseljast lõigatakse karbonaadid. Kasutatakse ka rullpraadideks ja pajatoitudeks.

ABATÜKKI on saada värskelt või soolatult, tervelt ja tükeldatult. Abatükk sobib koos kamaraga põrsapraeks ning pajatoituteks, hakklihaks ja rullpraeks.

SEAKOOT ja - SÕRAD on müügil värskelt või suitsutatult. Maitsev keedetult ja pajatoitudes. Lihasemad osad võib praadida ahjus. Sobib hernesupi ja süldi valmistamiseks.

Sealiha värvus oleneb sea vanusest, söödast ja lihakeha tükkidest. Hästi nuumatud sigade liha on helepunane, jalgade liha tumedam, selja liha hallkasvalge. Sealiha on peenekiuline ja tugevasti rasvaga läbi kasvanud, koostiselt tihe, maitseiseloomulik. Keetmisel muutub sealiha valkjaks. Searasv on valge ja sulab kergesti.

VEISELIHA

ESISELG sobib paljude toitude valmistamiseks, nt pajatoitudesse ja hakklihaks. Lihaskiude vahel on rohkesti rasva. Müüakse kontidega, kontideta ja viiludena.

FILEESELG lõigatakse sageli kondiga praeks, T-luupihvideks või karbonaadiks. T-luupihv sisaldab ka tüki sisefileed. Välisfilee küpsetatakse koos kondiga ahjus või lõigatakse pihvideks ja praetakse pannil või grillitakse.

SISEFILEE, muredaim ja parim osa. Praedakse tervelt või tükeldatuna.

RÖSTI- ja NURGAPRAAD küpsetatakse sageli ahjus või potis. Ribadena ka kastmetes ja pajatoitudes.

SISEPRAAD on kõige muredam praeliha. Välispraadi kasutatakse sageli pajatoitudes ning hakklihas.

RIND, KAEL, ABA. Rümba esiosa tükkide muredus on erinev. Neid tükke kasutatakse kondiga või ilma hautatud ja keedetud toitudes.

KÜLG sisaldab palju konte ja kelmeid. Müügil on kondiga ja ilma. Sobib hästi toorsoolamiseks, pajaroogadeks või kasutada suppides.

KOOT ja SABA vajavad pikka küpsemisaega. Müügil on sageli viiludena. Kasutatakse suppides ja pajatoitudes.

Loomaliha on suurte erinevustega, olenedes looma vanusest, soost ja söödast. Mullikaliha on helepunane, tihke ja peenekiuline, vähesel määral rasvaga läbi kasvanud. Lehmaliha on tugevamakiulisem, sitke ja rasvane, õhukäes on ta värvuselt pruunikaspunane. Nooremate lehmade liha on tumedam, rasv valge, vanade lehmade liha on helepunane, rasv kollane ja kõva. Keetmisel muutub loomaliha tumehalliks.

Vasikaliha on kahvatupunane ja pehme, täispiimaga joodetud vasikal aga hallikasvalge. Rasv on valge.

LAMBALIHA

LAMBA ABA sobib praeks ja rulaadiks. Tükeldatult pajaroogadesse ja vardasse.

LAMBARIND. Kondidega osast tehakse suppe ja pajaroogi. Kontideta ja tükeldatud rind sobib täidetud rullpraeks, kontidega grillimiseks.

LAMBA ESISELG sobib keetmiseks ja pajatoitudesse. Soovitatav on eraldada kondid lihast juba enne valmistamist, aga keeda koos kontidega, sest kondid annavad maitselisa.

SELG sobib praeks. Võib ka tükeldada või lõigata fileed välja. Praetakse või grillitakse.

LAMBAPRAAD praetakse tervelt, aga seda võib ka soolata või suitsutada. Sise- ja välisprae võib valmistada ka hautades.

Lambaliha on peenekiuline, lihaskoe sees ei leidu kunagi rasva, küll aga lihaste vahel. Lihased on helepunased, rasv valge ja kõva. Hästi on arenenud nahaalune rasvkude. Keetmisel muutub lambaliha tumehalliks.

Rinnatükist kontide eemaldamine: Pane rinnatükk lauale, sisemine pool ülespoole. Teepiki igat küljekonti sisselõige sellest mõlemale poole. Võta kondist kinni ja tõmba enda poole. Lõika kinnituskoht ja selgroog lahti.

Praetükist kontide eemaldamine: Kasuta hästi teravat nuga. Kombi konti väljastpoolt. Konti järgides tee noaga väikesi sisselõikeid, nii et kont "koorub" lihast välja. Laota liha laiali, maitsesta, täida täidisega ja seo praeks.