Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
13. märts 2019, 09:11

ETTEVAATUST! 13 köögividinat, mis sul tõenäoliselt tuleks ruttu välja vahetada

Kellelegi ei meeldi asju uisapäisa minema visata. Ent köögis, kus terviseohud on söögitegemise tõttu teravamad kui mujal, tuleks teatud asjade eluea osas silmad lahti hoida. 

Toiduportaali Food & Wine testiköök sõelus välja, millised köögivahendid vajavad suure tõenäosusega kiiremat väljavahetamist või minemaviskamist. Toidutare mõtles kaasa.

Sakkidega nuga

Neid ei saa teritada, niisiis kui lõikamine juba jõudu vajavaks nüsimiseks muutub, tuleks nad asendada. Nüri nuga rikub ka lõikepinna.

Peene silmaga riivid

Ka need muutuvad aja möödudes nüriks. Samuti pole neid võimalik teritada. Kui tunned, et surud juustu juba puhtalt tahtejõuga läbi riivi, on aeg uus hankida.

Puust lõikelauad

Jah, need võivad kesta terve igaviku, aga vaid siis, kui saavad õiget hoolt. Ehk siis peale igat kasutuskorda pestakse hoolikalt ja kohe kuivatatakse, ning aegajalt ka õlitatakse. Kui lõikelauda korralikult ei hooldata, võib see kaarduda ja lõheneda. Ja siis ongi kõik.

Riidest köögikäterätikud

Muidugi, ka köögirätikud võivad aastaid vastu pidada. Aga niipea, kui nende kude muutub hõredaks või plekid ja hais enam ei lahku, on aeg uued hankida.

Puulusikad

Kui puulusikad mõranevad, on aeg uus hankida, sest praod koguvad mikroobe. Hästi hooldatud puulusikad aga võivad kesta aastaid.

Svamm

Selsamal hetkel, mil svamm ka peale pesemist haiseb, on tema koht prügikastis. Samamoodi - kui sammi kude pudeneb, on tema päevad loetud. Puhasta oma svamme hoolikalt, neid soovitatakse panna isegi nõudepesumasinasse ja desinfitseerida paarikümne sekundi jooksul märjana mikrolaineahjus.  

Köögipintsel

Niipea, kui selle karvakesed on veidigi lahti löönud või kokku kleepunud, on aeg uus hankida. Sinkohal on hea nõu eelistada silikoonist pintslit, millel on pikem eluiga ja mis on paremini puhastatav.

Nakkumatu pinnaga pann

Siin pole mingit keerutamist - kohe kui su nakkumatu panni pinnal on kriipsud või omlett kõrbeb põhja, on aeg uus hankida. Sama panniga jätkamine võib olla tervisele kahjulik, kuna kahjustatud nakkumatust pinnast võivad pääseda kübemekesed organismi. Osad grumaanid ütlvadki, et nakkumatu pinnaga panni eluiga on kuus kuud ja seetõttu ei tasu selleks koju erilist kallist panni soetada. Teised soovitavad eelistada näiteks graniitpinnaga panni, mille eluiga on kõrgem või hoopiski õppida tegema süüa raudpannil.

Köögiviljakoorija

Ka need võivad muutuda nüriks ning muuta niigi tüütu koorimistöö täielikuks nuhtluseks. Vaheta see vidin heaga välja kui tundub, et kartulitel on viimasel ajal eriti tihked koored tekkinud. Eelista Y-kujulist koorijat, mis peab kauem vastu ja on mitmekülgsem. Pea ka meeles, et koorija vajab pesemisel erihoolt, sh kohest kuivatamist. Muidu võib see roostetada.

Vürtsid

Jah, need peavad olema pidevas ringluses. Ameeriklased on suisa nii karmid, et ütlevad - iga vürts, mis on vanem kui kuus kuud, kuulub äraviskamisele, sest parimad maitsenüansid on lahtunud. Ka soovitab Food&Wine kindlasti võimalusel osta omal maal kasvatatud ja töödeldud vürtse, sest imporditud kaup on sageli töödeldud ioniseeriva kiirgusega, mis lisaks bakteritele jms pahalastele hävitab ka peenemad maitsenüansid.   

Praadimisõli

See peaks olema tumedast klaasist või läbipaistmatu anuma sees ning soovitavalt külmikus. Külmpressitud õlide puhul tuleks eriti hoolikalt jälgida parim enne kuupäeva ja hoiustamistingimusi, kuna nende rääsumisoht on kõrgem. Kõige turvalisem ja pikaaegsem on rafineeritud taimeõli nagu rapsiõli.

Sooda ja küpsetuspulber

Kui sa ei möleta, millal neid viimati kasutasid, tuleks enne küpsetamist nende aktiivsust veest testida. Kui midagi ei juhtu, tuleb uus hankida.

Jahu

Ka jahu võib rääsuda ning muutuda söömiskõlbmatuks. Kui sa pole just tihe kokkaja, hoia oma jahu külmikus. Kappi unustatud jahupakk võb saada ka jahuleediku pelgupaigaks. Kui aga putukad on jahukapis, tuleb kogu selle sisu eemaldada ja kapp pesta äädikalahusega.