Foto: Vida Press
Retseptid
5. märts 2018, 06:40

Briti küpsetuskuninganna Mary Berry

“Briti parima pagari” saatest tuntud legendaarset küpsetusmeistrit Mary Berryt, kes on ka ajakirja Good Food kaasautor, peetakse üheks empaatilisemaks ja paremaks kokasaadete kohtunikuks üldse. Kaamerate ette astus ta juba 1970-ndatel.

Tänavu 82. sünnipäeva tähistanud Le Cordon Bleu kokakooli taustaga Mary on avaldanud üle 80 kokaraamatu, toimetanud mitmete ajakirjade küpsetusrubriike ning – pange tähele! – käivitanud kaks kokandusalast nutitelefonirakendust.

Mary Berry täisnimi on Mary-Rosa Alleyne Berry ning tema panust kulinaarse kunsti maailma on tunnustanud ka kuninganna, kes määras 2012. aastal naisele Briti impeeriumi ordu komandöri tiitli (Commander of the Order of the British Empire, CBE).

Õigupoolest on küpsetusgeenid Maryl veres – tema isapoolne vanavanaisa oli 1860-ndatel pagar ning ka tema ema oskas suurepäraselt kokata, andes tütrele meelsasti edasi oma oskusi. 13-aastaselt põdes Mary aga polioviirust ja oli seetõttu lausa kolm kuud haiglas. Tema vasak käsi on sellest ajast nõrgem ning televisioonivaatajad on pidanud seda automaatselt artriidi süüks. Mary ise on tagantjärele seda rasket aega hinnanud ümber nii: “Tegelikult tegi pikk perest lahusolekuaeg mind palju tugevamaks ning andis ajendi edaspidi kasutada ära kõiki mulle antud võimalusi.”

Meil kõigil on oma alma mater

Koolis polnud Mary kõige edukam, kuni tema kodundustunni õpetaja märkas tüdruku huvi toidutegemise vastu ning julgustas teda sellega tegelema. Mary esimeseks tööks oli õpetada kliente elektriahjusid kasutama. 21-aastaselt kolis Mary Prantsusmaale, et õppida Prantsusmaa kuulsas Le Cordon Bleu koolis. Noorel polnud lihtne töötada ja õppida vaheldumisi, kuid Mary ei nurisenud: ta elas ühiselamus ja sõi baguette’e, et säästa raha parima kulinaarse hariduse jaoks. Väidetavalt tabas teda Prantsusmaal ka korralik kultuurišokk, kui koolis pidi valmistama roa hobuselihast. Mary nuttis vaheldumisi toidutegemisega, meenutades oma poni, kes teda kodus ootas.

Aastal 1966 sai temast ajakirja Housewife kokandustoimetaja ning aastatel 1970–1973 oli Mary ajakirja Ideal Home toidutoimetaja. Kuna tol ajal ei olnud määratud riiklikku rasedus- ja sünnituspuhkust, võttis Mary laste sündimise ajal vaid viis nädalalt puhkust, sest kartis, et vastasel korral pole tal enam ametikohta, kuhu tagasi pöörduda. Naine abiellus 1966. aastal antiikraamatute müüja Paul John March Hunninsiga, kellega tal on kolm last: kaks poega ja tütar. Paraku nende teine poeg suri 1989. aastal 19-aastaselt autoõnnetuses.

Kes teeb, see jõuab

Mary Berry sai laiemalt tuntuks kui üks saatesarja “ Briti parim pagar” kohtunikest aastatel 2010–2016, kuid 2017. aastal kolis sari teisele telekanalile ja Mary astus tagasi. Segadustele vaatamata võitis ta möödunud aastal Briti parima televisioonikohtuniku auhinna! Lisaks on ta osalenud näiteks BBC sarjas “The Great British Food Revival”, alustas 2014. aastal soolo-show’ga “Mary Berry Cooks”, temast on vändatud kaheosaline biograafiline dokumentaalfilm “The Mary Berry Story” ning 2015. aastal alustas BBC Two pealt seriaal “Mary Berry’s Absolute Favourites”.

Mary Berry esimene kokaraamat “The Hamlyn All Colour Cookbook” ilmus 1970. aastal. Kokku on tema raamatuid müüdud üle kuue miljoni eksemplari ning bestselleriks on saanud 2009. aastal avaldatud “Baking Bible”, mille The Independent valis maailma kümne parima küpsetamisraamatu hulka. 2013. aastal ilmus tema autobiograafia “Recipe for Life”, mille kirjutas Michael Joseph.

Haaret laiendamas

Kuulsaimaks Mary Berry hitiks on salatäidisega ingverikook, kuid väga paljud hindavad kõrgelt ka tema tarte au citron’i. Lisaks oma küpsetamisoskustele saadab Maryt maine kui kokast, kes pakub värskeid komponente sisaldavaid ja praktilisi retsepte. Koos tütre Annabeliga alustas Mary 1994. aastal põnevate salatikastmete valmistamist ja turustamist talle kuuluvas küpsetamiskoolis Mary’s AGA. Valikusse kuuluvad ka chutney’d ja maitseained ning tema loomingut müüakse Inglismaa tunnustatud jaemüügikettides Harrold’s, Fortnum & Mason ja Tesco – ka Iirimaal ja Saksamaal.

Tema kirg uute võimaluste vastu ei näita mingeid taandumise märke. Mary on käivitanud ka kaks nutitelefoni rakendust. Mary Berry Bakes sisaldab 70 retsepti enimmüüdud raamatust “Baking Bible”. Värskeim rakendus I Mary We Trust sisaldab üle 50 retsepti, kus toitude valmistamist on kirjeldatud samm-sammult alates toidukorra planeerimisest, ainete ostmisest kuni toidu valmimiseni.

Mary armsad kiiksud

• Mary ei pane kunagi oma tee sisse suhkrut.

• Tal on küll olemas mikrolaineahi, aga ta ei kasuta seda isegi mitte toidu soojendamiseks. Vahel rändab sinna üksnes tass kohviga, kui see on jahedaks muutunud.

• Kodumasinate kaubamärkidest eelistab Mary Berry KitchenAidi mikserit ning AGA ahju.

• Mary naudib paljude heade maitsete hulgast oma tavaelus ka veini. “Klaas veini päevas toob tervise!” on tema veendumus.

Mary Berry nipid küpsetiste õnnestumiseks

1. Koostisosade kaalumisel tuleb olla tähelepanelik. Küpsetada ei saa umbes.

2. Kasulik on retsepti suhtuda teatud elegantse hooletusega ja täiendada seda enda märkustega.

3. Ära tee oma elu keeruliseks, vaid kasuta kõiki küpsetamist lihtsustavaid vahendeid.

4. Küpsetuspulbrit tuleb kasutada ettevaatlikult – liiga vähe on vähe, liiga palju kuivatab koogi.

5. Ära jookse ajaga võidu, vaid vali retsept, milleks sul on tõesti aega.

6. Valesti valitud koogivorm rikub tulemuse.

7. Keskendu ja ära lase end kommenteerijatest ja niisama arvamuse avaldajatest segadusse viia.

8. Õpi oma küpsetisi tunnetama. Kasuta selleks lisaks vaatamisele, nuusutamisele ja maitsmisele ka oma kompimismeelt. Valmis kook peab käega vajutades vajuma alla ja vetruma üles. Ainult hambaorgiga katsumisest ei piisa.

9. Sileda ja ilusa glasuurikihi saladus on koogi eelnev moosiga katmine.

10. Mida rohkem rasva, seda parem: vähese rasvasisaldusega või ja margariin sisaldab vett, mille aurustumine võib koogi pehmuse rikkuda.

Hea teada!

Vaata Mary kuulsat kirsi-trifle retsepti ja loe ajakirja Oma Maitse märtsinumbrit aadressil digi.omamaitse.ee!