küpsetusedFoto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
20. november 2017, 04:42

Uued küpsetussegud speltaga

Speltajahust küpsetussegud on mugav ja samal ajal tervislik valik, kui armastad ise süüa teha ja küpsetada. Valmissegud pakuvad ühest küljest elu lihtsamaks muutvaid valikuid, teisalt ei pea sa küpsetiste maitses ja kvaliteedis järeleandmisi tegema. Speltajahu on tervislik valik, millega saad oluliselt vähendada valge nisujahu kasutamist oma igapäevaelus.

Spelta kasutamine

• Võrreldes tavanisujahuga on speltas kleepvalku vähem, tainas vajab pikka kerkimisaega ja küpsetiste struktuur on tihkem ja koredam. Samas seedub ürgnisu ehk speltaga valmistatud toitude ja küpsetiste söömisel tärklis aeglaselt ning glükoosi imendumine verre toimub pikkamööda – see kõik omakorda väldib järske veresuhkru kõikumisi. Seetõttu segataksegi speltajahu teiste jahudega.

• Speltajahu kasutatakse leibades, sepikutes, saiades, näkileibades, muffi nites, pannkookides, vahvlites jne. Speltajahust saad teha ka pastat. Kõiki neid maitsvaid roogi iseloomustab suur kiudainesisaldus.

• Kuna spelta teriste küljest on jahvatamise käigus raske kõiki kesti ühtlaselt eemaldada, väldid tänu speltajahu kiudainerohkusele nii kõhukinnisust kui ka ohjad oma keha kolesteroolimajandust.

• Jämedalt jahvatatud speltajahu on hea fosfori, kaaliumija magneesiumiallikas. Mikroelementidest leidub rauda, mangaani ja vaske, kuid need omastuvad mõnevõrra raskendatult. Samas on spelta väga heaks Brühma vitamiinide allikaks, mida tava toidus kipub pigem nappima.

• Speltat müüakse lisaks erinevatele jahudele veel täisteriste, kliide, helveste, kruupide, tangude ja mannana. Tervislikke seemneid saab ka idandada.

• Pea meeles, et spelta gluteenisisaldus on küll väiksem võrreldes nisuga, kuid inimesed, kes  gluteeni ei talu, peavad ka speltatoodetest siiski loobuma.

Pontsakad pannkoogid mädarõikakreemi ja graavi lõhega