salatidFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
2. oktoober 2017, 04:36

Retrosalat trügib tagasi

Oliiviõli on pöördumatult meie toidulauale kolinud, nagu ka kookospiim, chia-seemned, kinoa, sojaoad ja paljud teised võõramaised toiduained ja serveerimiskombed. Ometi tuleb aeg-ajalt ikkagi isu korraliku koorekastmes kartulisalati järele.

AJAKIRJA "OMA MAITSE" LEIAD AADRESSILT DIGI.OMAMAITSE.EE

Isust inspireerituna meenuvad esmalt küll lookas peolauad koos kausitäite hapukooresalatitega, sekka veel sülti ja seeni, täidetud munad ja neoonroosad morsikannud. Igal perenaisel olid oma väikesed saladused, kuidas ikka seda kõige-kõige õigemat salatit teha. Kelle nipiks oli kartulisalatisse poetada veidi õuna, kes sättis maitsed õigeks lisatud sibulaga, kelle salatist ei puudunud kunagi mädarõigas ja kes eelistas rosoljesse lisada nii praeliha kui ka heeringat alati korraga. Muidu ei olevat ikka see päris õige. Vahvad ajad ja vahvad salatid. Vahel ehk teenimatultki ära unustatud ja moodsa aja peente võõramaiste salatite vahele ära kadunud. Eks ole me kõik tajunud vahel seda õnnist tunnet, kui jälle ühel suguvõsa peol satud tädi Salme salatit vohmima. Sest nii ammu pole enam seda õiget salatit saanud ja see maitseb nagu õndsa muretu lapsepõlve kontsentraat. Siis ununevad kõik pestod ja hummused, oliiviõlid ja kapparid. Miks siis mitte vahel nostalgialaeval purjed heisata ja vanade heade maitsete meres veidi aega seilata. Sealjuures muutub põnevaks hoopis katsetus hapukoore-majoneesikastet asendada mõne taimse püreega. Vanaema kindlasti ei pahanda ja nii saab ehk vanale nostalgiaroale taas uue elu anda.

4 asendust hapukooremajoneesikastmele

1. Lahjem salatikaste

Kui soovid veidi lahjemat salatikastet, siis kasuta hapukoore asemel paksemat jogurtit, näiteks Kreeka oma. Saadaolevate paksemate jogurtite rasvaprotsent võib olla alates 10%-st kuni lahjema neljaprotsendilise jogurtini välja. Rasvata jogurtit saad samuti külma kastmena edukalt kasutada, eriti kui oled fitness-inimene. Asenda lihtsalt salatikastmes ette nähtud hapukoor sama koguse jogurtiga. Üks nipp veel. Kui teed kartulisalatit jahustest sortidest, on väherasvane hapukoor lausa eelistatud, kuna keedukartul imab hästi vett. Samas saad aga salatile ikkagi hea mahlase kastme.

2. Paksema konsistentsiga salatikaste

Vahel on kreemjat salatikastet juba üksnes ilu pärast vaja – seda on hea törtsudena salatile panna. Paksema hapukoore või jogurti saad nii, et asetad sõelale majapidamispaberi ja kallad sinna peale kas jogurti või hapukoore. Vesi valgub nii koorest või jogurtist välja ja sõelale jääb paks kastmematerjal.

3. Taimne salatikaste sojamajoneesiga

Kui soovid valmistada taimset salatikastet, kasuta sojamajoneesi, millesse sega hapukoore jagu kookoskoort. Salatikastme jaoks sobib ka jahedas seisnud kookospiima tahke valge osa, millest on vedelik eraldunud.

Sojamajoneesi tee nii!

Veganmajonees valmib sama kiiresti kui tavalinegi, muna asemel kasutatakse lihtsalt mõnd taimset piima. Mõõda blenderisse või mikserikannu

2,5 dl õli (näiteks päevalille- või neutraalsema maitsega rapsiõli),

1–1,2 dl sojapiima või mõnd muud taimset piima, lisa sinna ka

1–2 tl sidrunimahla või õunaäädikat, pisut soola ning vahusta kreemjaks.

Mida rohkem piima lisad, seda vedelama majoneesi saad.

4. Tervislik kreemine salatikaste avokaadoga

Küps pehme avokaado on kui loodud kreemise salatikastme valmistamiseks. Blenderda puhastatud avokaado koos hapukoore või majoneesiga ühtlaseks ja kasuta sajatikastmena. Kui soovid taimset varianti, sega avokaado sojamajoneesi või kookoskoorega.

Viimane lihv! Salatikastme maitsete tasakaalustamine

  • Kui armastad vürtsikaid maitsed, siis lisa salatikastmesse adžikat, tilk Tabascot vms.
  • Hästi sobib salatikastmesse sinep. Kasutada võid nii mahedat, kanget kui ka teralist sinepit.
  • Hakitud kapparid või hakitud kilu või anšoovis lisavad salatikastmele soolakasvürtsikat maitset.
  • Hapukurgivedelik aitab lisada hapukat maitset.
  • Sobib ka marineeritud kurkide vedelik.
  • Kui sa ei ole äädikasõber, siis aitab hapukat maitset lisada värskelt pressitud sidruni- või laimimahl.

Retsept kuulub rahvale

“Pealinna salati” minevikku uurides viivad niidid kulinaarsesse Moskvasse ja aastasse 1860, kus prantslasest kokk Oliver segas kord kokku salati vasikakeelest, põldpüülihast, kaaviarist, vähisabadest ja veel mitmest luksuslikust algainest. Lihtsamatest komponentidest sisaldas see marineeritud kurki, majoneesi, keedukartulit ja -muna. Legend räägib aga, et retsept näpati prantslaselt ära ja pärast seda hakkas toit oma elu elama. Nii ongi Olivieri salatist ehk “Pealinna salatist” liikvele läinud sadu retsepte ja

koostisosad on aegade keerises ka oluliselt kättesaadavamaks ning lihtsamaks muutunud. Nüüdseks peaks üks majoneesikastmes “Pealinna salat” sisaldama keedukartulit ja -muna, marineeritud kurki, konservherneid ja kas keedetud, praetud või grillitud liha – mida luksuslikum viimane on, seda autentsem. Muud komponendid on juba maitse ja traditsiooni küsimus. Nostalgiline “Pealinna salat” grillkanaga

Vahemereline kartulisalat fetakastmes

Pastasalat tuunikala, brokoli ja oliividega