Toiduuudised
15. september 2017, 07:00

Julged maitsta? Mart Juur, Robert Kõrvits ja Karolin Kuusik võistlevad jaapani toidu valmistamises

Sel pühapäeval kell 13-16 Tallinnas Solaris keskuses toimuval Jaapani turul pakuvad erinevaid aasiapäraseid hõrgutisi ka tuntud telenäod, kes üheskoos Tokumaru kokkadega Jaapani toidu valmistamises võistlevad.

Kokku osaleb võistluses kuus meeskonda – igas meeskonnas on üks professionaalne kokk ja üks hobikokk. Näiteks Tokumaru jaapanlasest koka Mizuki Sano paariliseks on saatejuht Robert Kõrvits, kellega koos valmistatakse külastajatele lõhenigirisid. “Ma mäletan esimest korda, kui sõin sushit,” meenutab Kõrvits. “Võtsin ampsu makit. See maitses nagu mitte midagi sellist, mida varem olin saanud. Erakordne maitse, harjumatu, lausa kohutav! Aga nagu mu ühe hea sõbra isa on öelnud, siis proovi kõiki asju elus kaks korda, sest alles siis saad aru, kas see sulle sobib. Esimesest ehmatusest sai püsiv armastus. Sushi oli portaaliks ülejäänud jaapani köögi maailma. Täna võin pidada ennast üle keskmise austajaks ja mul on hea meel, et ka mõlemad lapsed peavad jaapani köögist lugu.”

Moekunstniku ja stilisti Karolin Kuusiku meeskonnas valmivad aga bolognyozad ja jaapanipärased veganpelmeenid. “Jaapanisse armusin eelkõige läbi sisekujunduse ja moedisaini ning sealt läks loogiline tee Jaapani toiduni,” räägib Kuusik, mis teda kauge kultuuri juures võlus ning lisab, et kõige selle ühiseks nimetajaks on rahu, selgus ja tänulikkus. “Viimasel ajal satun Jaapani toitu eriti sageli sööma, sest minu kolmeaastase poja lemmiktoit on sushi! Ja selles vanuses lapsed on toidu osas teatavasti väga valivad,” julgustas Kuusik pühapäevasele turule tulema ka koos lastega, sest lisaks toiduelamustele korraldatakse pere pisematele ka põnevaid jaapanipäraseid mänge.

Solaris keskuses on Jaapani kultuuri tutvustavaid üritusi peetud juba mitu aastat. “Oleme näinud, kuidas valmib Eesti pikim sushirull ja mitmemeetrise läbimõõduga sushi-Pokemon. Sel korral rippuvad siis õhus geišadeks riietatud akrobaadid, maitsta saab hulganisti põnevaid ja eksootilisi toite ning tutvuda autentse disaini ja keraamikaga,” kommenteerib Solaris keskuse turundusjuht Kristiina Kullo, kelle sõnul on Tokumaru eestvedamisel toimuvad jaapaniteemalised üritused olnud alati väga lõbusad ning tegemist jätkub kõigile.