küpsisedFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
28. august 2017, 04:24

Kliid tervise teenistuses

Kui uurida tavapärast toiduvalikut, siis kipub pahatihti nappima seal kiudaineid. Just seepärast tasuks oma toidulauale tuua kliid, mis on tulvil ka väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid. Leida võib nii nisu-, kaera- kui ka rukkikliisid.

Kliid aitavad muuta söömisjärgset veresuhkru tõusu aeglasemaks ja ühtlasemaks, seetõttu sobivad kliid väga hästi neile, kel on probleeme kõrge veresuhkruga või kes lihtsalt soovivad oma toiduvaliku glükeemilist koormust stabiilsena hoida. Tänu kliidele pikeneb ka täiskõhutunde aeg.

Huvitav teada!

  • Kliid on teisisõnu terade jahvatamiseks eralduv kest, mille külge jääb ka idu- ja toitekoeosis. Kliidest on kõige kiudainerikkam nisuklii, kuid vesilahustuvaid kiudaineid on enim kaerakliides.
  • Nisukliisid soovitatakse eelkõige süüa neil, kes on hädas kõhukinnisuse või aeglase seedimisega. Lisaks seedimise ergutamisele aitavad nisukliides sisalduvad kiudained siduda soolestikus leiduvaid ebasoodsaid ühendeid ning neid siis väljutada.
  • Kaerakliides sisalduv beetaglükaan on aga väga suur südame-veresookonna sõber ning aitab kaasa ka sapphapete eraldumisele meie verest.
  • Täisteratoodetes on samuti kliid olemas, ainult peenestatud kujul. Samas võib katsetada oma toitudesse lisada ka pelgalt kliisid, mis aitavad mitmetele toitudele jõudsalt kiudaineid lisada. Kliisid võib lisada küpsetistele, eriti aga leivale, sepikutele ja täisterasaiadele. Ka putrudesse, pannkookidesse ning paneeringutesse sobivad kliid väga hästi.
Caesari salat röstitud nisukliipähklipuruga

Kaerakliidest põhjal spargli-sinihallitusjuustupirukas

Krõbedas kaeraklii-parmesanipaneeringus kanafileed

Kodused digestiivküpsised kaerakliidega ning küpsisepuru ja marjadega Kreeka jogurt