sügavkülmFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
28. august 2017, 04:56

Sügavkülma sügavustes

Sügavkülmutamine on tervislik alternatiiv muudele hoiustamisviisidele – toitaineid säilib kõige enam ja vältida saab ka soola, suhkru, äädika ja muude säilitajate ületarbimist. 

Kuidas ja mida sügavkülmutada?

Sügavkülmutamise kõige suuremad vaenlased on liigne õhk ja eralduv niiskus. Mõlemad kuivatavad külmutatavat toitu ning tekitavad külmapõletusi.

Reegel on see, et sügavkülmutada tuleks võimalikult kiiresti. On olemas külmkappe, kus kiirkülmutamise režiim on juba lisatud. Suuremal hulgal toitu sügavkülma paigutades tuleks kindlasti tavarežiimist tugevamat külmutust kasutada. Kiire külmutus vähendab märgatavalt ka jääkristallide teket. Kui vähegi võimalik, proovi korraga mitte liiga suuri koguseid sügavkülma lisada. Pea iga uue portsu lisamisega 24 tundi vahet.

Sügavkülmuta eelnevalt jahutatud, näiteks tavakülmikus hoitud toitu. Märgi pakendile, millega on tegemist, samuti kuupäev, millal see külma pisteti.

Ära ülessulanud toitu kunagi uuesti sügavkülmuta. Kui su sügavkülmakirst on pooltühi, täida see poolenisti veega täidetud plastpudelitega. Pooltühi sügavkülm tarbib energiat rohkem, sest jäine õhk pääseb liikuma ja vajab täiendavat jahutamist.

Sulata aeg-ajalt oma sügavkülmik üles, et eemaldada liigne jää. Elektrikatkestuse ajal väldi sügavkülmiku ukse paotamist. Toit säilib üsna edukalt samas konditsioonis umbes 24 tundi.

Toiduained, mida ei tasu sügavkülmutada:

• terved toored munad – koor läheb külmutades katki;

• keedetud munad – muutuvad kummiseks;

• suure veesisaldusega köögiviljad: kurk, lehtsalat, idud, redised – jäävad vesised;

• munaga kastmed, nt majonees – läheb tükiliseks;

• jogurt, lahjem toorjuust, 35% koor ja kodujuust – muutuvad vesiseks.

Köögiviljad külma!

Köögiviljad säilitavad külmutades hästi nii värvi, maitset kui ka toiteväärtust. Soovitatav on sügavkülmutada noori, värskeid ja õrnu köögivilju. Puhasta viljad hoolikalt mullast ja muust mustusest. Lõika ära kõik üleliigsed varred ja lehed ning tükelda köögivili paraja suurusega ampsudeks. Mõned köögiviljad kaotavad sügavkülmutades siiski oma värvuse, selle vastu aitab kiire blanšeerimine – pane tooraine keevasse vette, keeda enamikul juhtudel minut-paar, ehmata külma veega või jäävannis ning nõruta või patsuta köögipaberiga kuivaks.

Spargel

Eemalda puitunud osa ning blanšeeri 2–3 minutit.

Aedoad

Eemalda tipud, puhasta, soovi korral tükelda ning blanšeeri 2–3 minutit.

Peet

Pese, keeda pehmeks: väikesed peedid 25–30 minutit, suured kuni 50 minutit. Jahuta, koori, tükelda ning pakenda.

Brokoli

Puhasta, tükelda ning blanšeeri 3 minutit.

Rooskapsad Puhasta, blanšeeri 4–5 minutit.

Kapsas

Puhasta, eemalda kollased ja katkised lehed. Tükeldatuna blanšeeri 3–4 minutit, riivituna 1–2 minutit.

Porgand

Puhasta ja koori. Tükelda suuremad porgandid. Blanšeeri sõltuvalt tükkide suurusest 2–5 minutit.

Lillkapsas

Eemalda välised lehed, lõika õisikuteks. Lisa veele 1 sl veiniäädikat ning blanšeeri 5–6 minutit.

Baklažaan

Pese, koori ja tükelda. Lisa veele 1 tl veiniäädikat või sidrunit ning blanšeeri 4 minutit.

Spinat

Puhasta ja blanšeeri 1–2 minuti jooksul. Nõruta ja vajuta lehed tihkelt kokku.

Ürdid

Pese ja puhasta. Blanšeerida võiks ainult basiilikut ja sedagi vaid minuti jagu. Teised ürdid võid sügavkülmutada toorelt.

Seened

Puhasta ja tükelda. Kupatamist mittevajavate seente puhul sobib eelnev läbipraadimine, et seente mahtu vähendada ja liigset vedelikku seentest välja aurutada. Võid praadida nii võiga kui ka ilma rasvaineta. Võiga praetud seened maitsevad küll paremini, kuid säilivad sügavkülmas vaid mõne kuu, siis hakkab nende kvaliteet langema. Kupatamist vajavad seened tuleks eelnevalt vastavalt seeneliigile läbi kupatada ja siis sügavkülmutada. Seeni sobib ka eelnevalt blanšeerida.

Nõuanne! Eelnevalt praetud sügavkülmutatud seeni ja köögivilju ei ole vaja toidule lisades üles sulatada.

Mida teha puuviljade ja marjadega?

Marjad tuleks külmutada kohe pärast korjamist, samas õunad, ploomid ja virsikud võiksid mõne päeva oodata. Puuviljad tuleks enne külmutamist puhastada, vajadusel koorida ja tükeldada ning pruunistumise vältimiseks kallata peale kergelt happelist vedelikku või suhkrut. Happelist vedelikku võib edukalt valmistada askorbiinhappest. Sobivad apteegis müüdavad C-vitamiini tabletid, mis tuleks väheses vees purustada. Veidi nõrgema, kuid üldjoontes sama toime annab ka sidrunimahl. Lisa seda poolele liitrile veele paar supilusikatäit. Külmutades võib viljad segada ka vähese suhkru või 30% suhkrusiirupiga ehk siis liitri vee kohta arvestada kolmandik osa suhkrut. Aseta säilituskarbi põhja veidi siirupit ning sinna puuviljad või marjad. Kalla siirupit nii palju, et viljad oleksid kaetud. Arvesta, et külmudes pakendi sisu paisub veidi, seega jäta veidi ruumi karbi ülaossa. Osa marju sobib hästi ka niisama sügavkülmutamiseks, ruumi hoiab kokku marjade püreedeks või toormoosiks tegemine.

Võid kasutada meetodit, kus laotad viljad-marjad küpsetuspaberile ning külmutad need laialilaotatult. Juba külmunud viljad pakenda säilituskotti või -karpi ja pane kohe tagasi sügavkülma.

Õunad

Pese, koori ja tükelda. Õunu sobib sügavkülmutada happelises vedelikus.

Virsikud, aprikoosid, nektariin

Pese viljad. Võid eemaldada naha, tõstes viljad u 20 sekundiks keeva vee sisse. Jahuta, koori, tükelda. Säilitamiseks sobib kõige paremini siirup.

Banaanid

Koori ja tükelda. Lisa happelist vedelikku või külmuta niisama. Pakenda ja sügavkülmuta.

Kirsid

Puhasta, eemalda kivi. Pakenda siirupisse, võid lisada ka veidi hapet.

Jõhvikad

Puhasta, pakenda ja külmuta. Ei ole vaja ei suhkrut ega hapet.

Sõstrad

Puhasta. Soovi korral puista vähese suhkruga üle: 1 osa suhkrut 9 osa marjade kohta.

Tikrid

Puhasta, eemada vars ja õienups. Pakenda kas niisama või lisa veidi suhkrut.

Rabarber

Puhasta ja tükelda. Sega tükid suhkruga: 1 osa suhkrut 9 osa rabarberi kohta.

Maasikad

Puhasta ja soovi korral tükelda suuremad marjad. Säilita suhkrusiirupis või suhkruga segatult.

Vabariigi aastapäevaks saad koogile või trühvlitele rukkililli puistata. Sügavkülmas säilitavad nad oma kirka sinise värvi.

Nõuanne! Kasutades külmutatud puuvilju või marju smuuti tegemiseks, saab jook lisaks marjamaitse

Soovitus! Külmutatud banaani blenderdades saad mõnusa jäätise.

Loomne tooraine

Liha külmutamisel:

• kasuta ainult väga hea kvaliteediga värsket liha;

• tükelda ja kondista liha eelnevalt. Kui paned ühte pakendisse mitu lihatükki, eralda need paberiga;

• arvesta, et metsloomaliha vajab eriti kiiret käitlemist;

• suured lihatükid peaksid sügavkülmas edukalt oma kvaliteedi säilitama 12 kuud, hakkliha 3 kuud ning küpsetatud liha 1–2 kuud;

• poest ostetud liha on soovitatav enne sügavkülmutamist ise ümber pakendada.

Kala puhul toimi samuti kiiresti: puhasta see soomustest ja roogi. Proovi sügavkülmutamiseks sellist nippi: võta külmunud kala korraks sügavkülmast välja, kasta vee sisse ja tõsta siis külma tagasi. Nii peaks moodustuma kaitsev kiht, mis aitab kalal paremini säilida. Väikesed kalad külmuta tervena, suured pigem tükeldatuna. Kalade soovitatav sügavkülmikus hoidmise aeg on rasvasematel kaladel kuni 3 kuud ja ülejäänud kaladel kuni 6 kuud. Suitsutatud kala muutub pärast sügavkülmutamist soolasemaks.

Soovitus! Sügavkülmutatud fileest saab fileerimisnoaga imeõhukesi viile lõigata. Kasuta sügavkülmutatud veisefileed carpaccio tegemiseks.