metsmaasikadFoto: Eva Pärtel
Retseptid
17. juuli 2017, 03:05

Juuli on metsmaasikakuu!

Metsmaasikate hooaja algus sõltub suvesoojusest, aga kui see lahti läheb, kestab mitu-mitu nädalat. Kõigepealt hakkavad punetama päikesepaistelised niidud. Seejärel võtavad punase kuma üle varjulisemad metsaääred. Kõige varajasem saak valmib Lõuna-Eestis ja umbes kahe nädala pärast on marjad küpsed ka Põhja-Eestis.

Mida metsmaasikatest teha?

Kõige paremini maitsevad metsmaasikad värskena. Marjad on ideaalseks kaunistuseks küpsetistele, olgu selleks kohupiimatäidisega biskviitkook, vahukoorekattega Pavlova või keedukreemitäidisega Napoleoni kook. Sama ideaalselt sobivad metsmaasikad piima- ja koorepõhistesse magustoitudesse. Magusatest marjadest saad näiteks väga maitsva jäätise, panna cotta, tiramisu, jogurtismuuti ja piimakisselli.

Kõige lihtsam metsmaasikamagustoit

Pane marjad kruusi või magustoidukaussi, lisa natuke suhkrut ja suru kergelt katki. Sega hulka veidi piima. Pane maasikamassile kaunistuseks peale terveid metsmaasikaid ja kui on, siis ka teisi metsamarju. Naudi kohe!

Hoidistamisel tea seda! 

  • Hoidistamisel võivad metsmaasikad muutuda veidi mõrkjaks nii sügavkülmutamisel kui ka moosiks keetes. Seetõttu on parim soovitus valmis tehtud metsmaasikamoos kohe pannkookidel ära süüa.
  • Kui soovid marju ikkagi pikemalt hoida, peida kirbe maitse suhkruga.
  • Toormoos säilib külmkapis 3–4 päeva.
  • Mõrkjat maitset tekib vähem, kui hoidistatavad marjad on maksimaalselt küpsed. Tee oma sõbra päev rõõmsaks eriti lihtsalt ja maalähedaselt! Torka metsmaasikad heinakõrre otsa kenasti ritta ja anna see üle armsa naeratuse saatel.