räimedFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
17. juuli 2017, 04:53

Riivitud leib ja sai – asendamatud abimehed

Pakike riivsaia või -leiba on igal isekokkajal alati käepärast. Krõbeda paneeringu valmistamise jaoks on need peaaegu asendamatud.

Kuidas kasutada?

• Riivsaia ja -leiba hoia õhukindlalt, et see niiskust ei koguks. Niiske riivsai või -leib ei anna paraku tulemuseks krõbedat paneeringut ja rikneb väga kiiresti.

• Kõige levinum riivleiva ja -saia kasutamise viis on paneerimine. Kasta paneeritav liha-kala-aedvili esmalt lahtiklopitud muna sisse ja veeret siis riivleivas või -saias üle. Prae kuumas särisevas õlis nii, et kattest moodustub krõbe koorik.

• Riivleiva ja -saiaga saad ahjuroogadele tekitada krõbeda katte. Seda võid enne veel ka maitsestada alates soolastpiprast kuni (kuiv)ürtideni välja.

• Meil küll mitte nii väga levinud moodus on suppide ja pajaroogade paksendamine riivsaiaga. Proovi nippi näiteks ahjus üleküpsetatud roogadega.

• Riivsaiaga saab kotletitainast sidusamaks ja paremini koospüsivaks teha. Kuna riivsai imab vedelikku, lisa vett või piima tainasse üsna julgelt ja klopi siis kõik hoolikalt ühtlaseks. Nii saad mahlasemad kotletid kui ilma saiata.

• Mõnus lisand magustoitudele on suhkru ja võiga röstitud riivsai või -leib. See annab kreemistele magusroogadele

mõnusalt krõbeda tekstuuri lisaks.

• Ürtide ja küüslauguga segatud õli või võiga röstitud riivsai või -leib annab paljudele roogadele, nagu pasta, ahjuköögiviljad, liha või kala, peale raputades mõnusa lõppviimistluse. Kasuta röstitud riivleiba ja -saia kui maitseainet – puista seda toitudele lihtsalt veidi peale.

Räimed heas seltskonnas

Röstitud tomatite ja basiilikuga spagetiroog koos krõbeda küüslauguse riivsaiaga

Suvikõrvitsa ja lillkapsa suupisted krõbeda riivsaia ja parmesani paneeringus

Võiga röstitud riivleiva ja suvemarjadega “Taani talutüdruk”