Auru võimFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
3. juuli 2017, 04:03

Auru võim

Aurutamist kasutatakse teenimatult vähe, kuigi see on lihtne ja tervisesõbralik toiduvalmistusviis.

Küsimus on toitainetes, mis keetmisel jäävad osaliselt vette, kuumal pannil praadides hävinevad ja ahjus kõrgemal temperatuuril ei pruugi säilida, aga aurutamisel on kogu headuses sööja teenistuses. Omaette boonuseks on see, et aurutades säilib kõige paremini nii toiduaine vorm kui ka värv. Aurutamine sobib eriti hästi õrna tooraine töötlemiseks – klassika on mereannid ja kalad ning noored köögiviljad. Kõige enam kasutatakse seda meetodit Aasia köögis riisi, idamaiste pelmeenide, kevadrullide, kala, liha ja aedviljade küpsetamiseks. Toidu maitsvamaks muutmiseks võib aurupoti all olevasse vette lisada sibulat, küüslauku, vürtse, ürte, loorberit, veini.

Aurutamise põhimõte on töödelda toitu kuuma auruga, kusjuures tooraine ise veega otseselt kokku ei puutu. Seega on vaja keeva veega anumale asetatavat nõu, mis oleks auru läbi laskva põhjaga. Lisaks peab aurutamisnõu olema tihedalt sulguva kaanega, muidu ei pruugi aktiivset aurutamisefekti tekkida. Minu vaieldamatuks lemmikuks on bambusauruti, mille saab tõsta nii vokk- kui ka tavalise panni või ka supipoti peale. Bambusauruti pluss on veel see, et erinevatel tasanditel saab erinevaid toite samal ajal küpsetada. Samalaadseid mitmekorruselisi aurutamisseadeldisi leiab ka elektroonikaosakonnast. Põnev toode on silikoonist aurutuskast, kus on topeltpõhi ning mida saab kasutada nii mikrolaine- kui ka tavaahjus. Toimimispõhimõte on lihtne: topeltpõhja alla pane vesi ja soovi korral maitseained ning põhja peale aurutatav kraam. Kast tuleb sulgeda ning siis kinnisena ahju või mikrolaineahju tõsta. Hästi praktiline on metallist rest, millel saab lehvikuna suurust reguleerida ning mida seetõttu on võimalik kasutada eri suurusega pottides. Restil on nn jalad, mille abil jääb rest poti põhjale asetatavast veest veidi kõrgemale. Kui aga kodus ei ole spetsiaalset aurutusnõu, tasuks otsiva pilguga oma köögivarustus üle vaadata ja veidi leidlikkust kasutada. Erinevate sõelade ja pottide omavahelise kombineerimise abil on üsna lihtne arututusnõu valmis meisterdada. Mugav ja käepärane abivahend aurutamiseks on näiteks topeltpõhjaga pastapott, kus välimise kastruli sisse käib sõelaga sisemine pott. See on küll ette nähtud pasta keeduveest välja võtmiseks, kuid sama kastrulit annab väga edukalt ka aurutamiseks kasutada.

Et aurutamine õnnestuks jälgi, et:

  • aurutatav toit ei puutuks veega otseselt kokku. Kontrolli veetaset ja aurutuspoti põhja sügavust
  • toiduained oleksid ühtlaselt aurutusnõu põhjale laotatud, mitte üksteise otsa kuhjatud. Nii pääseb aur kõige efektiivsemalt toidu vahel liikuma
  • aurutusnõu põhjal oleks küpsetuspaber. Aasias on väga levinud banaanileht, kui sul on see käepärast, siis kasuta
  • vett jätkuks. Pikema aurutamise ajal võib potis olev vesi otsa saada
  • aurutusnõu oleks tihedalt kaanega suletud
  • aurutusnõu saaks potile tõestud siis, kui vesi juba keeb. Reguleeri pliidikuumust nii, et vesi keeks vaikselt, mitte suure mulliga.

Aurutatud kala vietnamipäraselt

Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi

Aurutatud sinimerikarbid