Retseptid
12. juuni 2017, 04:19

Kuidas grillida kala? (1)

Värsket kala liigub meie turgudel üha rohkem ning värske kala grillimine on lihtne. Lisaks võtab see kõik väga vähe aega, eriti kui sul on kasutada gaasigrill. Lisaks maitseb kala hästi ka ilma igasuguse marinaadi kasutamiseta ning on nii isegi mahlasem.  

Nagu me teame, eemaldub küps kalaliha luudelt hõlpsalt. Grillimisel võib kala seega hoopistükkis laiali laguneda nng samal ajal kala nahk resti külge kleepuda. Kuidas seda kõike vältida?

Nõkse on mitmeid

1 Pintselda enne grillimist soomustest ja sisikonnast puhastatud kala üle õliga ning tee soovi korral kalasse diagonaalis sisse mõned sisselõiked. Raputa see üle soola-pipraga, ära unusta kõhtu. Kui soovid täida kõht ürtidega ja tilguta sinna veidi sidrunimahla ning lisa tükike võid.

2 Enne kala restile või plaadile astamist veendu, et see on hästi kuum. Kui kasutad kahepoolset grillresti, aja see enne kuumaks. Kala resti vahele sättides, ära suru seda jõuga kinni, et kala küpsemisel resti külge ei kleepuks.

3 Kõige lihtsam moodus on kala koos ürtidega mõlemalt poolt 1 minut kuumal grillil esmalt ära grillida ja siis fooliumisse pakkida. Edasi grilli kala vastavalt kala või suuremate kalatükkide paksusele, umbes 8-10 minutit mõlemalt poolt. Nii saad pehme ja omas mahlas küpsenud kala, mis veidike suitsumaitset omandanud.

4 Grillimiseks sobivad nii punase kui valge lihaga kalad, kergem on tervena grillida rasvasemaid kalu.

5 Kalafileed on lihtsam grillida, kui jätad naha fileetüki külge alles. Väikeseid kalu on kõige hõlpsma grillida kuumal grillimisplaadil.

Tervena grillitud kala ja rooma salat