Retseptid
30. mai 2017, 13:38

Juuni

"Kuidas ja mida süüa ja kokata-keeta perele nii, et kõht oleks rahul ja soolestik funktsioneeriks? Sellele küsimusele vastavad juuninumbris üht- või teistpidi kõik meie autorid.

Läbi ja lõhki grillimisse sukeldunud, otsustasime me toimetuses samasuguse väärikusega läheneda ka hapendamisele. Esiteks sünnivad selle tulemusena ülihead suvised lisandid mis tahes pearoa juurde, teiseks tuletab (kiir)hoidistamine hästi meelde, kuidas veel noored ja magusad juurikad, baklažaanid, kõrvitsalised ja sibulad hapendamiseks palju rohkem sobivad kui sügisesed ülekasvanud ja puised isendid. Ja kui Tuuli Mathisen hoolitseb vajalike bakterite eest hapendusprotsessi käigus, siis toitmisnõustaja Teele Teder kiidab tekkinud protsessi tulemust meie seedimise kontekstis: “Kui halvad soolestikubakterid võivad korraldada heade üle pealtungi näiteks pärast antibiootikumikuuri, siis heade eest tasub alati võidelda. Nemad ju aitavad lagundada toitu ning loovad soodsa pinnase ka paljude mineraalide ja vitamiinide imendumiseks.” Lisaks valvavad head soolestikubakterid suure usinusega hormoonide elukorraldust.

Ja nagu sellest oleks veel vähe. Mitte kuidagi ei saanud jätta piilumata Korea kööki. Te kõndige nimelt alustuseks läbi köögi, kus kimchi-purk on juba hakkamist täis. Valge redise ja kapsa koostöös sündinud metsikut aroomi te juba ei unusta. Tõsiasi aga on, et kõiki Rita Osa valmistatud kimchi’sid kiidavad nii sinu seedimine kui ka kes tahes tervisliku toitumise eestkõneleja.

Bakteritega on tegemist meil ka siis, kui valmistad hapuleiba. Kohtumine Sander Allmerega uuest pagarikojast Röst inspireerib loodetavasti meid kõiki selles, kuidas üks hea maitse võib sind uutele tegudele juhatada. Aitäh talle täpsete ja läbitunnetatud küpsetusjuhiste eest! Osa toimetust testis samal ajal ära hunniku grilljuustusid, et üles leida just need, mis tuld ei karda ja võtavad maitsemeeled oma suus sulavate omadustega oimetuks – heas mõttes. Maru valmistas kurgismuutist jäätist ja tõestab nii isutavalt, et kurki saab ka väga võluval kujul grillida.

Raili Mikk ei saanud jogurti söömisega pidama ja pole kahtlust, et suvises õueköögis ongi jogurtist kastmed asendamatud.

Kertu Lukas viib meid ahvatluste teele ning annab ülihäid nippe, kuidas kanakoib või lambaribi mõnusalt kleepuvaks küpsetada.

Ja muidugi ei unustanud me ära taimetoitlasi, kes tavaliselt grillipidude ajal üksnes salatite suunas pilke heidavad. Nende tarvis serveerime kaunilt hunniku mahlaseid beebibaklažaane, küpsetame lameleiba ning täidame bataate ja paprikat. Kõik need himustamisväärsed road võiksid susiseda muidugi igaühe grillil.

Ilusaid jaane ja sooje suveöid soovides

Siiri Kirikal