Retseptid

Oivikust odrakruup 

Tuuli Mathisen, 30. juuni 2017, 04:04
odrakruubidFoto: Tuuli Mathisen
Odrakruup on üks neid toiduaineid, mida oleme harjunud pidama tavaliseks ja argiseks. Vahel tuleb kõvasti selgitustööd teha, et tegemist on taasavastatult moeka, universaalse, maitsva ja ka väga kasuliku teraga.

Tõsi see on, et kruupide pehmeks saamine nõuab küll veidi aega, aga mõnusalt tummised ja maitsvad toidud kompenseerivad sellegi vaeva. Ka ei jää kruubiroad kuidagi võõramaistele maitsestaaridele alla. Vastupidi, vahel võib odrakruubist valmistatud maitsev roog koos uute kooslustega pakkuda täiuseni lihvitud maitsenaudinguid. Plussiks on veel seegi, et odrakruup on kättesaadav igal ajal ning ka hinnatase on kõigile jõukohane. Odrakruubi muudab täisväärtuslikuks see, et odratera on minimaalselt töödeldud, mistõttu on säilinud kõik head toitained ja vitamiinid, mis töötlemise käigus muidu kaotsi läheksid. Seega, oivikust odrakruubiga tasub sõber olla ja lisaks mulgipudrule annab sellest tublist terast veel palju-palju väga maitsvaid roogasid valmistada.

Huvitavaid fakte!

•Oder koos nisuga oli esimene teravili ka Eesti aladel.

• Enne odra toiduks tarvitamist tuleb teradelt koorida kest.

• Odrakruupi saadakse, kui terast eraldatakse ainult kest ehk sõkal.

• Kruubid on kõige toitvamad tangained odrast, sest neist on eemaldatud väga vähe toitaineid.

• Kruupe võid keema panna nii külma kui keevasse vette.

• Kruubid keevad kaua pehmeks, kuid leotamine lühendab keetmisaega. Leotamisel toitainete sisaldus kruupides ei vähene.