nõgesFoto: Tuuli Mathisen
Retseptid
5. juuni 2017, 04:30

Karune tervisesõber

Nõgest on keeruline mitte märgata. Tõenäoliselt on kõik seda kurja taime altkulmu vaadanud ning tema poole rusikat viibutanud, kuid tegelikult on nõges üks võimsamaid ravimtaimi. Kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et nõges paneb kana munele, lehma piima andma ja ajab karva läikima. Ta kõrvaldab ka kevadväsimuse ja teeb tuju heaks.

Nõgesest ei pea mitte ainult raviteed keetma, see sobib hästi ka toitude sisse. Nõgese maitset võib võrrelda spinati omaga, kuid omadustelt on ta tunduvalt kasulikum. Söömiseks korja noorte nõgeste ülemisi lehti, suuremad ja vanemad lehed muutuvad puiseks. Korja kindlasti kinnastega, nõgese kõrvetus on küll kasulik, kuid siiski piisavalt ebameeldiv. Putukate eemaldamiseks võiksid korjatud nõgesed umbes 10 minutiks kergesse sooja äädikalahusesse likku panna. Nõgese ohutuks muutmiseks sobib aga taime kuumutamine. Võid nõgese kuuma veega üle kallata või siis hästi sooja õli sees (u 50 kraadi) mõni minut leotada. Viimane töötlusviis sobib näiteks nõgesemajoneesi valmistamiseks, sest vees kuumutatud nõgesed muudaksid majoneesi vesiseks.

Krõbedate nõgestega suupistesaiad

Nõgesemajonees