maitsehitidFoto: Hele-Mai Alamaa
Retseptid
29. mai 2017, 03:46

Lapsed salatile!

Kui ma ise oleksin toit, siis kindlasti salat. Värske ja värviline, täis ootamatuid kombinatsioone, meeliülendavat maitsebuketti, rohkelt silmailu ja parajat segadust taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Ja keegi ei pea muretsema, et appi, jälle mingi silo, ma ei ole jänes! Minu salatilauas keegi nälga ei jää.

Kokapabereid mul ette näidata ei ole, aga rõõmsaid nägusid, kes armastavad minu köögilaua taga istuda, on terve ports. Siit ka julgus oma roogi jagada. Tervislik toit, just lastele mõeldes, on minu südameasi ja missioon. Teekond pole kerge, aga alla ma ei anna. Suvi on käes, ei ole õigemat aega pakkuda lastele rohelist, metsa- ja aiavilju. Meelitada neid ootamatute kombinatsioonidega: lõhe ja maasikad, granaatõun ja kuskuss, praekartul ja viinamari, juust ja rabarber. Sokutada kanafilee kõrvale hoogsalt noori ahjuporgandeid ja apelsini. Serveerida kõike uhkelt roheliselt salatipadjalt, mis pooljuhuslikult võib väikesele inimesele suhu lipsata. Just praegu on parim aeg laste maitsemeeli avardada. Kõik on nii värske ja tervisest pungil. Pane taldrikule mida iganes turult, metsast, aknalaualt ja vanaema aiamaalt. Just nii, nagu ma oma raamatusse kirjutasin: Retsepti suhtu kui inspiratsiooniallikasse, tee just nii, nagu tundub õige. Reegleid ei ole.

Head isu!

Umbrohusalat varasuviselt kraavipervelt

Imelised oad

Suvine kartulisalat, tuntud ka Pariisitari nime all

Soe kanasalat

Kuskuss – rikkalik, värviline ja mitmemaitseline

Natuke nagu Caesari salat