IdudFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
27. märts 2017, 04:38

Idude vägi

Igal kevadel tekib mul vastupandamatu soov panna seemneid, ube ja läätsi aknalauale idanema. Värsked idandid maitsevad pähkliselt ja krõmpsuvad mõnusalt hamba all. Panen neid smuutidesse, võileiva ja salatite peale ning krõbistan niisama.

Idandamine on kiire ja lihtne võimalus kevadisel ajal oma organismi turgutada, sest idandid on täis väge ja elujõudu. Seemnest idu võrsumisel toimuvad mitmed biokeemilised protsessid, mis suurendavad idandite toiteväärtust mitu korda. Kasvab ensüümide, vitamiinide, mineraalainete ja bioloogiliselt aktiivsete komponentide sisaldus. Süsivesikud, rasvad ja valgud vabastatakse ning lõhustatakse kergemini seeditavateks ja imenduvateks ühenditeks. Seeläbi paraneb ka toitainete omastamine.

Tänu väiksele kalorsusele on idandid ideaalsed ka kaalulangetajatele – näiteks mungoaidandid annavad vaid 30 kcal 100 g kohta.

Miks on idandid head? Need ergutavad ainevahetust ja vereloomet, tugevdavad immuunsüsteemi, annavad vitamiine ja mineraalaineid, aitavad organismil vabaneda jääkainetest, parandavad seedimist ja aeglustavad vananemisprotsesse. Idandada tasuks eriti kevadel, mil saame neist elutähtsaid aineid lausa kontsentraadina.

Kindlasti tuleks idandamiseks osta vaid selleks mõeldud seemneid, soovitatavalt ökopoodidest. Head on tavaline ja sinilutsern (alfalfa), mungoad, rohelised ja beluuga läätsed, kikerherned, spargelkapsa-, lina- ja rukolaseemned. Kiireima tulemuse annavad kressiseemned. Kõige mugavam on seemneid idandada spetsiaalses idandamispurgis või mitmekihilises nõus.

NB! Söö vähemalt 1–2 sl idandeid iga päev!

Kuidas idandada klaaspurgimeetodil? l

  • Pane 2 sl seemneid, mungube või läätsi klaaspurki. Loputa neid paar korda külma veega. Seejärel vala peale toasoe vesi ning kinnita kummipaela abil kaaneks uus õhuaukudega nõudepesulapi tükike, marli või nailontüll. Lase seemnetel seista vees 6–12 tundi, olenevalt nende suurusest.
  • Loputa seemned, oad või läätsed ja aseta purk, avaus allpool, nõudekuivatusrestile, et üleliigne vesi välja nõrguks. Purgi suu peab olema endiselt kaetud.
  • Loputa (või piserda) idanevaid seemneid, ube või läätsi, iga päev 2–3 korda veega. Idandamisaeg on olenevalt seemnete sordist ja suurusest 3–7 päeva.
  • Pärast 3–4 päeva on idandid valmis selleks, et panna purk mõneks tunniks kuni pooleks päevaks päikese kätte aknalauale, kus idandid saavad kauni rohelise värvi.
  • Selle meetodi puhul on oluline järjepidev niiskuse juurdeandmine ja halllituse vältimine. Mõlemad eesmärgid on saavutatavad regulaarse loputamisega, mida peaks tegema vähemalt 2 korda ööpäevas, veel parem 4–5 korda.
  • Oluline on arvestada, et seemned paisuvad üllatavalt palju ja võrsuvad idud võtavad arvatust palju enam ruumi. 1 sl lutserniseemet võib 5–6 päevaga liitrise klaaspurgi tihedalt ääreni täita! Oadläätsed võrsuvad 2–4 päevaga, nende puhul tuleb arvestada vähemalt 10kordse mahu suurenemisega.
  • Idandid säilivad külmkapis kuni nädala. Loputa neid enne serveerimist külma veega.

Idandatud tatar

Idandatud tatart soovitatakse süüa 2–3 sl (umbes 50 g) päevas. Kõige kasulikum on idandatud tatart süüa hommikul või päeval eelroana, lisandina suppides, putrudes, salatites ja smuutides.

Idandatud tatar tervendab kogu organismi ja on kasulik kõigile, olenemata vanusest ja tervislikust seisundist. Idandamise protsessis lagunevad valgud aminohapeteks ja rasvad rasvhapeteks ning sünteesitakse palju vitamiine (eriti E- ja B-grupi omi), fütohormoone, fütoantibiootikume ja isegi vähivastaseid aineid.

NB! Tavaline pruun tatar ei idane, sest on kooritud auruga kuni 80 °C juures.

Tatratera ehk tatratang on tatraseeme, millelt on eemaldatud must kest. Tatratang idaneb vaid siis, kui see on mahedalt kasvatatud ja mehaaniliselt kooritud. Selline tatar on heleda värvuse ja värske väljanägemisega.

Kuidas tatart idandada

Tatra idandamiseks ei ole vaja spetsiaalseid idandamisnõusid. Tarvis läheb vaid pealehakkamist, 2 rätikut, taldrikut, vett ja pimedat paika. Kasuta idandamiseks eestimaist mahedalt kasvatatud toortatart.

Pese jooksva vee all 100–150 g toortatratangu ja kõrvalda terad, mis tõusevad veepinnale. Aseta suurele taldrikule märg köögipaber või -rätik, pane tangud õhukese kihina peale ja kata teise märja rätiku või paberiga. Pane tangud idanema sooja (20–25 °C) ja pimedasse kohta. Kasta rätikut veega 1–2 korda päevas. Tatraterad idanevad 1–2 päeva jooksul. Kui idud on 1–2 mm pikkused, võid neid pesta jooksva vee all ja tarvitada toiduks.

Lisa idandatud tatrale soovi korral hapendatud piimatooteid, mett, puuvilju ja pähkleid. Idandatud tatart säilita külmkapis, aga mitte üle 2 päeva.

Väga eriline ja tervislik on idandatud tatrast jahu. Selleks tuleb idudega tatrateri kuivatada kuni 45 °C juures (näiteks dehüdraatoris) ja siis jahuks jahvatada. Sellist jahu tasub tarvitada toorelt, näiteks kama asemel.

Võrsete kasvatamine

Seemnetest-teradest võid kasvatada ka võrseid. Selleks aseta seemned või terad õhukese mullakihi alla ja kasta hoolsalt. Võrsed on söömiseks valmis 10–12 päeva pärast. Eriti maitsvad on suhkruhernevõrsed. Suurepäraselt sobib ka odra- ja nisuoras – nende rohelised võrsed on eriti klorofüllirikkad. Hea on võrseid külvata 3–4päevaste vahedega ja mitte liiga suuri portse korraga, sest muidu ei jõua neid korraga ära süüa. Liiga kaua seistes muutuvad need puiseks. Võrseid võid lisada salatitesse, smuutidesse või süüa niisama.

Nisuorasevõrsete kasvatamine 

  • Leota mahepoest ostetud nisuteri (mul Kaarli talu omad) 24 tundi vees.
  • Nõruta ja laota need tadrikule kahe niiske majapidamispaberi vahele 1–2 päevaks, kuni idud välja tulevad. Vahepeal niisuta pabereid.
  • Seejärel võid pooled idud ära tarvitada – sisaldavad palju E-vitamiini.
  • Ülejäänud tõsta aknalauale või taimelambi alla ja eemalda pealmine paber.
  • Kalla 2 korda päevas taldrikule õrnalt vett nii palju, et idud oleksid kaetud, ja nõruta ettevaatlikult ära. Püüa idandeid liigutada võimalikult vähe, sest need hakkavad paberi külge juurduma. (Vahepeal tulevad valged karvased juured, ära siis arva, et läksid hallitama, nii peabki olema.)
  • Kui päikest on, kasvab 10 päevaga 10sentimeetrine võrse, mida võib tarvitada kas osade kaupa või lõigata üleni ära. Kindlasti tasub lasta võrsetel uuesti kasvada.
  •  
Kus idandeid-võrseid kasutada? 
  • Söö iga päev 1–2 sl nii hommikueine kui ka õhtusöögi ajal.
  • Pane rukkileivale avokaadoviil ja kuhja peale idandeid või hakitud võrseid!
  • Lihtsa õli-sidrunimahlaga saad idanditest maitsva salati koos roheliste spinatilehtedega. Idandid ja võrsed sobivad aga iga värske salatiga.
  • Idandid ja võrsed maitsevad hästi koos kodujuustu ja munaga.
  • Idandeid või võrseid võid serveerimisel kasutada suppide, paja- ja vormiroogade kaunistamiseks või kuhjata neid näiteks kotlettide peale.
  • Lisa smuutidesse!