toit kui ravimFoto: Britt Paju
Retseptid
13. veebruar 2017, 06:18

Kaunast kööki ehk kuidas keeta ube?

Kiudainetest, taimsetest valkudest ja mineraalainetest pakatavad kaunviljad on teretulnud igasse päeva, kuid tihti tundub nende valmistamine aeganõudev. Õnneks leiab poest mitmeid eeltöödeldud versioone.

Salat röstitud lillkapsa ja läätsedega

Vürtsikas ahjuroog kana ja ubadega

Sidruni-oakook mooniseemnetega

Oanippe!

* Toekamaid oasorte soovitatakse leotada – see teeb need kergemini seeditavaks ning lühendab keemisaega. Kui aega napib, ei ole see hädavajalik – arvesta lihtsalt pikema keemisajaga ja riisu hoolikalt vahtu, mis keemisel pinnale kerkib.

* Keetmiseks pane oad-läätsed alati külma vette, lase keema ning hoia esimesed 5 minutit (suuremate ubade puhul 10 minutit) tugeval tulel, seejärel vähenda kuumust ja lase vaikselt podiseda. 10 minutit enne keemisaja lõppu lisa sool ja soovi korral ka veidi äädikat või sidrunimahla – see aitab kaunviljadel paremini vormi säilitada. Kui lisada sool keemise algusjärgus, võivad oad aeglasemalt valmida.

* Keeda valmis suurem ports ube, läätsi või kikerherneid, jaga need portsjoniteks ja külmuta – nii saad näiteks hommikul vajaliku koguse sulama tõsta ja õhtusöök on kohe ühe tervisliku lisandi võrra rikkam.

* Kaunviljade valmimisaeg oleneb tublisti sellest, kui värsked need on – kui oad on kuivatatud juba mõnda aega tagasi, on ka valmimisaeg pikem.