mangoFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
23. jaanuar 2017, 06:07

Puuviljade kuningas mango

Mango, mida põhjendatult nimetatakse puuviljade kuningaks, ei sisalda üldse rasva ega kolesterooli, küll aga ohtrasti rauda ja A-vitamiini.

Mango on maailma populaarseim ja enim tarbitav troopiline vili. Mango kasvab tervelt nelja maailmajao – Aasia, Aafrika, Ameerika ja Austraalia soojematel subtroopilistel ja troopilistel aladel ning Kagu-Aasia, Hawaii ja Kariibi mere saarestikel. Kultuuris kasvatatava mango sorte tuntakse tänapäeval üle tuhande, viljad võivad üksteisest erineda nii värvuse, suuruse, kuju kui ka maitse ja aroomi poolest. Mango päriskodu on India, kus seda puuvilja on kasvatatud juba vähemalt 3000 aastat. India on ka suurim mangotootja, arvestades nii istanduste pindala kui ka kogutoodangut.

Mango sisaldab suures koguses antioksüdante luteiini ja zeaksantiini, mis kaitsevad silmi, vähendades pimedaks jäämise riske. Mango toimib prebiootikumina ehk on söögiks seedetrakti kasulikele bakteritele. Lisaks on mango suurepärane kaaliumiallikas, aidates tänu sellele kaitsta südant ja hoida kontrolli all vererõhku. B6-vitamiini poolest rikast mangot tasub süüa põletikuohu vähendamiseks, paigast nihkunud hormoonitaseme tasakaalustamiseks ja naistel tsükli korrastamiseks. Kõnealune vitamiin aitab imenduda ka magneesiumil. Lisaks sisaldab mango rikkalikult joodi, mis turgutab laiska kilpnääret. Nahaprobleemide korral on mangos sisalduvatest fütokemikaalidest ja mineraalainetest kasu klaari jume saavutamisel.

Mangos on ka mõningal määral C-vitamiini ja peale B6 teisigi B-grupi vitamiine, samuti tervisele olulisi flavonoide: beeta- ja alfakaroteene. Mango on hinnatud abimees südame-veresoonkonna, hingamisteede, neeru- ja paljude teiste haiguste ennetamisel. 100 g viljaliha annab 65 kcal energiat.

Kuidas mangot süüa

Poolvalmina ostetud viljad küpsevad kodus toatemperatuuril paari-kolme päevaga valmis. Meil müügil olevate sortide küpsust näitab kesta kollakaspunane värv, tugev magus puuviljalõhn ja kergelt vetruv, aga siiski veel ilma ühegi pehme ja tumeda laiguta pealispind. Täisküpset vilja võib säilitada külmkapi puuviljasahtlis kuni kaks nädalat. Maitseb hea salatites ja dessertides.

Kergeim viis mango suupärasteks tükkideks lõigata on see kivi juurest poolitada, koore sees olev viljaliha ruutudeks lõigata ja koor teistpidi keerata. Nüüd saab tükid terava noaga koorelt hõlpsasti ära lõigata ja puuvili ongi söömiseks valmis.

Pestud ja kuivatatud viljast võib luuseemnest mõlemale poole jäävad osad eraldada ka ühes tükis. Seejärel aseta kumerad pooled kausikestesse ja serveeri koos väikese teravaservalise lusikaga, mille abil saad viljaliha kestast välja õõnestada Keskmisest osast võid luuseemne pärast kesta eemaldamist välja lõigata ja serveerida viljaliha kausikeses kuubikute või viiludena. Jäägi võib panna külma ja kasutada hiljem muuks.

Meil müüdavad mangod on sageli pooltoored ja hapud või üleküpsenud. Seepärast on toiduvalmistamisel hea kasutada sügavkülmutatud mangokuubikuid. Külmutamiseks mõeldud mangod on korjatud lõplikult valminuna, mistõttu on need magusad ja toitainerikkad. Kui ostad värskeid vilju, mis veel pisut toored, pane need valmimiseks jõupaberist kotti.

Läänemaailmas kasutatakse küpset mangot sealiha-, kalkuni- ja broileriroogades ning nende kõrva le pakutavates salatites. Suurepäraselt maitseb küps mango kas tükikeste, püree või viljalihaga mahla kujul sorbettides, parfeedes ja puuviljasalatites ning vahukoort ja kohupiima sisaldavates järelroogades.

Indias ja Kagu-Aasias on eriti populaarne ribadena kuivatatud toore mango viljaliha amchur, mida pruugitakse vürtsina.

Aasias ja Kesk-Ameerikas süüakse pooltoorest mangot nii värskelt kui ka kuumtöödeldult liha ja kala lisandina. Mangotšatnit peetakse vürtsikate toidulisandite kroonimata kuningaks.

Mango-kookospiimapuding chiaseemnetega

Köögivilja-mangokarri

Avokaado-mangosalat mozzarellaga

Köögivilja-mangokarri